Benauwd weer, met soms enkele flinke stortbuien en onweer. Het is een typisch weerbeeld voor de ‘hondsdagen‘ eind Juli tot midden Augustus. Een vrij warme en zeer vochtige periode van het jaar waarin vooral verse levensmiddelen niet lang bewaard konden blijven. Dit jaar lijkt deze periode al wel eerder aangebroken te zijn.  Gisteren op het koufront kwam het lokaal tot fiks noodweer. Ook waren er imposante shelfcloud’s waarneembaar en kwam het in het oosten tot fiks onweer. Meerdere microburst’en trokken over het land, zo ook een hier in Zwolle. Ik had uiteindelijk een rain-rate van 120mm/u en uiteindelijk is er ruim 25mm gevallen in een kwartiertje. 

binnen3 Zo dreef de onweersbui Zwolle binnen . Let vooral op de flinke zichtvermindering, en de harde wind. Een timelapse volgt snel (heb wat technische probleempjes) .

kf Het koufront is ondertussen doorgeschoven naar Duitsland en gaat later vanmiddag weer opnieuw activeren. Flinke onweersbuien verwacht over de hele Alpenmassief, zuidoost Duitsland en vooral Tsjechië.  Echter dit koufront verminderd wel vaart in Oostelijke richting. Uiteindelijk komt hij stationair te liggen om morgen bij de opbouw van een Scandihoog weer terug naar ons te trekken. 

rsum_14071012_14070700 Hierdoor gaat het morgen in de loop van de dag en overmorgen geruime tijd regenen bij ons. Het Europees model houdt de accumulatie tot donderdag nog wel wat bescheiden ten opzichte van de Amerikaan. Sowieso kan er overal wel 10mm vallen de komende dagen, langs de oostgrens oplopend tot 30mm. Daarbij is het fris met waarden tussen de 15 en 20 graden. Of we woensdagavond dus buiten voetbal kunnen kijken ? Ik hoop het .

COMEBACKNa 2 bewolkte dagen met buien en regen keert onder leiding van het Scandihoog en het Zuid-Duitse laagje via een omweg de warmte weer terug in ons land !  Maar omdat het lagedrukgebied nog erg dichtbij ligt en de lucht vochtig blijft ontstaan in de middag toch enkele onweersbuien (Ostgewitter).  Let trouwens ook eens op die erg lage temperaturen in en rondom de Alpen, daar is het echt enkele dagen slecht weer !

wrmVanaf vrijdag gaat de fut steeds meer uit het lagedrukgebiedje en warmt Europa weer op. Maar kijk eens. Nederland is het warmste land vrijdag in mid-Europa met in de Bilt 28 graden.  Maar opnieuw kunnen er in de namiddag enkele flinke onweersbuien ontstaan.

pluim2 Hoelang we deze oost stroming vast houden is nog niet zeker. In ieder geval tot na het weekend.  Er bestaat zelfs een gerede kans dat we de vrij hoge temperaturen en onweersbuien lang kunnen vast houden. 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

8 reacties

Gesloten voor reacties.