Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Vrijdagavond zien we allemaal het witte goud langs straatlantaarns jagen

check ook eens

96 Reacties

 1. Jarno schreef:

  En wat als je ruit nat is, en er komt droge sneeuw tegen aan? Wat gebwurd er dan? Ik hoop dat zuid.NL ook wel wat krijgt!!

  • Hajo schreef:

   Dat is nu net de grap: de droge sneeuw raakt je raam helemaal niet. Hij wervelt eromheen en komt nooit dichter dan ik schat 5mm bij je ruit. Het is wonderlijk. Alsof je door een magisch element rijdt dat wijkt als jij eraan komt… je ogen worden er tureluurs van zoals ook als je naar een waterval staart.

 2. Jelte schreef:

  Zo te zien friesland oke, maak met go pro camera wat opnames als er mooi uit ziet 🙂

 3. sneeuwfanaat schreef:

  Zie ik daar een scandihoog verschijnen bij ecmwf op240h vooruit,met de ll dan in de koude oostenwind?

 4. Leo schreef:

  GFS is idd wel heel consistent Hajo 🙂 Al zeker 6, 7 runs op rij 10 cm sneeuw voor NO-NL!

 5. Leo schreef:

  Thx Hajo voor je mooi omschrijving / aanvulling, ik las het ook al in de reacties idd. Dit was wel wat ik (ongeveer 😉 )bedoelde in die zin dat er dus zeker droge sneeuw gaat vallen. en dat het onderscheid duidelijk is. Overigens wel een spraakverwarring @Frederic. Voor zover ik altijd begrepen heb is het Vlaamse “smeltende sneeuw” het 100% synoniem voor het Nederlandse “natte sneeuw” (zoals Hajo die mooi omschrijft). Niets meer of minder.

  • Jou stelling klopt @ Leo wat betreft “smeltende sneeuw” voor Vlaanderen en “natte sneeuw” voor Nederland. Ik denk dat wij het smeltende sneeuw noemen omdat hij 1) gewoon nat is 🙂 en 2) niet blijft liggen en dus weer meteen wegsmelt.
   Na enig opzoekwerk blijkt dat ook veel Vlaamsche media steeds vaker de term “natte sneeuw” gebruiken.

 6. Danny schreef:

  Hee Hajo!

  Goed bericht! In de laatste zin staat alleen vovenlucht.. Moet denk ik bovenlucht zijn ;).

  Groetjes!

 7. Leo schreef:

  Onder het vorige bericht had ook Robert een mooie reactie:
  ik ga de gok iig wagen om naar landal winterberg te gaan dit weekend. Heb gistereavond na de laatste ec run geboekt. Zeker icm het feit dat er afgelopen weekend al een piste open was durf ik de gok wel aan.
  Ik anwoordde: Gaaf Robert! Verstandige beslissing Mooie condities in het vooruitzicht met 15 cm verse natuursneeuw op vooral vrijdag en nog een beetje op zaterdag zoals e.e.a. er nu uitziet!Zondag droog bij temperaturen net onder nul.Pas vanaf dinsdag lichte dooi. Wanneer ga je weg? Hou wel rekening met een zware rit er naar toe!

  • Henri schreef:

   Ik hou het wachten tot kerst niet meer vol, dus ga ik volgende week maandag ook maar een dagje naar Winterberg! Ik ben benieuwd wat er allemaal open is, de vooruitzichten zijn inderdaad goed 🙂

 8. Jeroen Elferink schreef:

  Vrijdagavond heb ik weer het Lantaarnpaalstaarsyndroom te pakken 🙂

 9. Leo schreef:

  Meerdere (niet alle) modellen geven voor morgenavond en nacht wat lichte sneeuwval. ECMWF is het meest enthousiast:

  Overigens zijn de hoeveelheden zeer gering. Ik vraag me ook af hoe ze er aan komen. Mogelijk zien we het uitsneeuwen van de mist. Als de modellen zelfs dit zien: wat knap! Evenals natuurlijk het 11 dagen van te voren zien aankomen van sneeuw in Nederland (25 november werd er al over geschreven). Zoals we allemaal weten (als we de site wat langer volgen) zijn kleine details voor sneeuw in de LL van groot belang voor de uiteindelijke situatie. Tot een dag van tevoren onzeker, dat weten we toch?
  Overigens is de EC 12 pas echt de eerste afwijkende voor wat betreft de sneeuwsituatie Nu -zoals Hajo in het bericht al schrijft- voor het eerst meer regen en natte sneeuw. Dat komt overigens door de hardere Noordwesten (zee)wind (lees: storm!)

 10. erwin schreef:

  Ec oper 12u is beter dan ec 00 uur. Ik geloof wel in n geleidelijk binnentreden vd winter.

 11. Frans schreef:

  In de EC 12 donderdag wel dikke storm in schotland door toch een tweede kern van de moederdepressie

 12. RubenK85 schreef:

  Hey Hayo, ik ben niet vanuit Zaanstad verhuisd om géén sneeuw te krijgen he. Regel potverdrie eens wat sneeuw ónder de rivieren 😉

  Ik moet zaterdag kerstbomen verkopen in Hilvarenbeek, voor de sfeer zou dat natuurlijk wel erg leuk zijn 😛

 13. erwin schreef:

  Weliswaar betere EC OPER maar ronduit teleurstellende pluim

 14. Jesper schreef:

  De nacht naar zaterdag zit dus onderweg vol sneeuw.
  Komt het dus goed uit dat we dit jaar met de trein naar Oostenrijk gaan.. Of uhm.. iemand daar slechte ervaringen mee? Trein+sneeuwstorm?

 15. Ab schreef:

  Hier de EC 15daagse voor midden NL. Nog steeds een grote onzekerheid omtrent het weer voor na komend weekend. Maar opnieuw iets meer koude leden erbij t.o.v vanmorgen en gisteren. http://www.weerwoord.be/uploads/2112201324152.png

  • erwin schreef:

   Ik vind de pluim zeer matig @ab.

   • Ab schreef:

    @Erwin, je moet ook nog niet teveel verwachten het is zoals @Arjan het al zegt fifty/fifty gevalletje. Nee k omarm de onzekerheid en wordt er zielsgelukkig van 🙂

  • Arjan Ehlert schreef:

   fifty fifty nu wat mij betreft. Model JMA heeft de mooiste run vanavond en die Scandi oplossingen hebben we nu al in veel gevallen gezien maar dat hangt nog van meerdere factoren af. Ik vind de pluim wel oke hoor, zeker als je het gevolgd hebt wat Ab dan ook beschrijft 😉

   • Arjan Ehlert schreef:

    Op de pluim mag je nu eigenlijk niet verder dan zondag kijken. Dat is het moment voor d’r op of d’r onder. Waar komt het hoog te liggen? De koudste lijntjes gaan voor Scandihoog de andere voor een andere positie en zelfs een wc zit erin. Frederic heeft dat prima beschreven we moeten gewoon afwachten en wat is daar mis mee? Als we alles eens wisten? 😉

   • erwin schreef:

    Dan verschillen we van mening arjan want pluim is nog verre van winters, zeker binnen de betrouwbare termijn. Na de goede OPER valt ie mij echt tegen. ..

   • Arjan Ehlert schreef:

    Dat mag Erwin, ieder zijn visie en zou hou je mekaar ook scherp. 😉

 16. Erik schreef:

  Van mij mag er een pak vallen. Een pak, dat tot eind februari blijft liggen.
  @Hajo: hoe was het weekend; de moeite waard geweest ?

 17. Nick (Afkoeling) schreef:

  Ik heb al heel lang gezegd dat het een scandihoog winter wordt 😉
  Ik zit naar die kat van mij te kijken en denk dat hij bijna uit zijn velletje springt.
  Manman, wat is dat beest dik zeg 🙂
  Of zal de buurvrouw hem te eten geven 😀
  We zaten trouwens over de 100 reacties in het vorige bericht.
  Wanneer gaat de pro-link weer open?
  Kunnen Frederic ook weer een bv wedstrijd beginnen.
  Was vorig jaar best leuk.
  Of heb ik wat gemist en is die er al?

 18. Roland Zwammerdam schreef:

  @ Hajo en Jarno, het rijden door droge sneeuw doet mij altijd denken aan Starwars… De millenium Falcon die op topsneldeid door de ruimte schiet. Zoek maar eens op 🙂

 19. Nick (Afkoeling) schreef:

  Ik vind de pluim top voor deze tijd van het jaar!
  We moeten toch ergens beginnen met de winter.

 20. Robin schreef:

  Vanavond veel ganzen over horen vliegen; voorbode van winter?
  Het waren wel opvallend veel ganzen….
  Ik kan zelf al niet wachten tot de wereld wit kleurt, maar mijn oudste zoon is al helemaal dol op sneeuw. Mijn enthousiasme over kansen op sneeuw moet ik in zijn bijzijn niet uitspreken. Vandaag zei hij nog dat als er sneeuw komt, hij school wel overslaat om te kunnen vegen…..The Force is strong in this young one………

 21. Frederic schreef:

  Nee @Leo en @Hajo en @Kirsten. In Vlaanderen gebruiken wij de drie termen (natte sneeuw en smeltende sneeuw) naast mekaar, niet door mekaar. Dus wat Leo zegt is niet waar. In Nederland zijn enkel de twee termen natte en droge sneeuw in gebruik. Dus de smeltende sneeuw van bij ons is niet hetzelfde als de natte sneeuw die jullie gebruiken.

  De uitleg van Hajo is duidelijk, en de omschrijving die hij geeft van natte sneeuw die tegen je voorruit kletst, valt bij ons ook onder natte sneeuw. Maar smeltende sneeuw is nog anders.
  Euhm, ik heb me er in het draadje onder het vorige bericht te snel van afgemaakt denk ik, en het smelten op de grond was een slecht voorbeeld omdat die te veel afhankelijk is van de ondergrondtemp. Herken je de situatie waarin het buiten sneeuwt en je denkt van: wauw echte sneeuw die valt. Maar dan kom je buiten en zie je de sneeuwvlokken die op je goed geïsoleerde winterjas vallen binnen de 5 sec wegsmelten. De kleinere wat sneller, de grotere vlokken wat langzamer. Niet sublimeren, maar dat er dus daadwerkelijk een klein waterdruppeltje op je jas verschijnt. Wel, dat heet bij ons smeltende sneeuw en valt bij jullie onder droge sneeuw. Want als je in zo’n smeltende sneeuwbui rondrijdt met de auto zullen die vlokken effectief ook om je auto heen wervelen. Het smeltproces is nog maar net in gang gezet of uitgesteld door de hogere isolatiewaarde van lucht.

  • Frederic schreef:

   Soit, genoeg over dit onderwerp. Over naar de serieuzere zaken 😉

  • Leo schreef:

   Welkom in Babbelonie 😉 Thx voor de verduidelijking Frederic. Dit bedoelde ik echter niet.. De essentie van mijn reactie was dat de berekende situaties in vrijwel alle runs (behalve dus helaas de nieuwste EC) wel degelijk tot een (fors) sneeuwdek zullen leiden.

   • Frederic schreef:

    Daar ben ik het dus niet mee eens Leo. Maar ik kan me natuurlijk vergissen. Nooit te oud om te leren, dus laten we de situatie komende vrijdag als een grote testcase beschouwen 🙂 .
    Als er dan effectief een groot sneeuwdek ontstaat herzie ik mijn mening, en anders jij de jouwe. Deal? 🙂

   • Leo schreef:

    Ook hierover moeten we onderhand stoppen anders gaan we overheersen in de reacties 😉 Anders evt. beter via de mail. Maar ok, tsja.. Dan zou ik het gelijk aan mijn zijde hebben 🙂 Maar lijkt me lastig en niet afdoende. Dat sneeuwdek zal er wel komen (grapje hoor, weet ik natuurlijk niet) maar dat kan dan ook komen door sterk (winters) gewijzigde runs. We hebben immers nog zo’n 84 uur te gaan sinds de 12h runs van vandaag, wat best veel is. Liever zou ik bv. uitsluitsel hebben of de (weliswaar vaak te enthousiaste, maar waarom?) wtter3.de sneeuwdekkaaartjes het dek (theoretisch) juist berekenen.

  • Hajo schreef:

   Dank voor deze uitleg! 😉

 22. Nick (Afkoeling) schreef:

  Ja @erwin, top ja!
  Voor deze tijd van het jaar zitten we echt in een goede start voor een stevige winteropbouw.

  Hij ziet er ook na komend weekend droog uit , wat inhoud dat er veel hogedruk invloed voor ons land aanwezig is.
  Er zit in ieder geval geen wc neiging in, dat is weleens anders geweest in deze tijd van het jaar.
  Ik zie in ieder geval winterpotentie genoeg.
  Sterker nog, ik begin er echt in te geloven dat we voor het eind van de maand op de schaats staan.

 23. Harold Annekatrien Tom Daan schreef:

  @Robin, de actievere ganzen waren mij de laatste 2 dagen ook al opgevallen –> scandi hoog?

 24. Frederic schreef:

  In het GFS12-ensemble kiezen 45% van de leden voor een winterse setting van de hogedrukkern voor de LL in de loop van volgende week. Verder ga ik niet, want dan slinken de kansen terug, en eigenlijk is die heel verre termijn momenteel toch onzinnig..

  • Nick (Afkoeling) schreef:

   De heel verre termijn is eigenlijk altijd onzinnig, maar wel leuk.
   En je kan er een goed gevoel bij hebben, maar ook weer niet.
   Onzinnig dus 😉

 25. Spyfromthesky schreef:

  Ja, dan toch sneeuw, een dag later dan Sinterklaas. Ook harde wind, de storm.

  Ach, het GFS heeft misschien wel voor 40% toch nog een beetje gelijk gehad. Wie weet hoe de feiten zullen worden.

  Mijn te boude uitspraak van een Sinterklaas sneeuwstorm of zoiets met behoorlijk wat kou, nee dat was te gek. Maar ik zei ook: “de volgende upgrade van kou”. Dat vind ik toch nog ietsjes tegenvallen daarna, maar wie weet.

  Toch, kan het op het laatst dan nog in detail veranderen. Hoe snel wandelen de hoge en lage druk om elkaar heen in de dans?

  Eind van de middag, begin van de avond in Dordrecht een rondje hardgelopen. Nee, ik heb nog steeds geen ganzen opgemerkt. Ik luister altijd wel tijdens het hardlopen.

  Heerlijk in de donkerheid lopen en dat ook gedeeltelijk over de bekende dijken van Dordrecht. Nee, geen ganzen hoorde of zag ik.

  In die zin ben ik jaloers op Robin. Hij hoorde ganzen overvliegen. Ik volg ze meestal en kijkt waar ze vandaan kwamen en welk richting ze heen gaan.

  De slimste ganzen zijn de brandganzen!

  Wat we nu nodig hebben zijn feiten. Gewoon een beetje nachtvorst en meerdere nachten. Het moet ergens beginnen en dat moeten we maar omarmen.

  De fascinatie van Hajo over het turende kijken naar dwarrelende sneeuwvlokken, ja dat herken ik. Het maak mij weer alsof ik mij weer een kind voel.

  Wat ook zo ontzettend mooi is, dat is als het al even koud is geweest en dat het dan sneeuwt bij -1 graad of zo en dan heerlijk hardlopend. Dan wel net die sneeuw die zo net droog is.

  Het doet mij denken aan iets dat witter is dan sneeuw………

  Spyfromthesky

 26. Wessel schreef:

  Rond het IJsselmeer vriest het een graadje. Best apart dat het rond het (relatief) warme water vriest en de rest van nl (nog) vorst vrij is. Vanuit het noord oosten komen nu ook de mistvelden binnen meende ik te zien. Ik heb zoveel zin in de winter. Kan niet wachten op de eerste sneeuw. Nog een paar nachtjes en dan is het hopelijk zover.

  Fijne avond!

 27. Jarno schreef:

  @Leo.. Die uitsneeuwende mist heb ik een keer meegemaakt, dat vod iK zo bijzonder.. Het stond toen niet in de voorspellingen maar er ontstond toen ool gewoon een sneeuwdek! Echt apart! Hoop morgen weer.. IK woon iig in het roze gebied van je.plaatje.^~^

 28. Stefan Kaptein schreef:

  Wat een beetje uit het oog wordt verloren is de wind die op donderdag en gedeeltelijk op vrijdag wordt voorspeld. Ze hebben het voor de regio waar ik zit (Q4-A) toch alweer over windstoten tot wel 65 knopen op 50 meter hoogte. En dat vanuit het noord westen en er ook nog springtij bij. Meteoweb geeft golven tot 8 meter hoogte aan, dus dat wordt spectakel hier op zee. Alleen hoop ik nog steeds dat ik vrijdag wel thuis kom. Anders mis ik het sneeuw spektakel, maar wie weet wat het hier op zee allemaal gaat brengen. Ik houd jullie op de hoogte.

 29. Leo schreef:

  @Wessel, Jarno. Spannend wel! Temperatuur schommelt in het hele land rond nul en zal dat ook ongeveer blijven doen. Daar waar die er net onder blijft of duikt zal het vet autoruiten krabben worden en mogelijk ook rijpvorming en misschien idd uitsneeuwende mist!

 30. jurski schreef:

  Hallo, ben nieuw hier. Mooie site met veel info (waar ik nog niet veel van snap haha) Hoe zijn de vooruitzichten voor portes du soleil?

 31. Arjan Ehlert schreef:


  Mag dit in de krant? De Bilt bijna koudste plekje momenteel van NL. Eerder deze avond was dat wel de koudste locatie. Bij mij in Vleuten in de achtertuin nu +0.8 maar dat is tuineffect 😉

  • Leo schreef:

   Extreem inderdaad 🙂

   • Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

    Het ging heel snel allemaal … rond half 4 vanmiddag was het nog 8 graden hier , 2 uur later nog maar 4……
    De temp op klomphoogte was om 18.50 uur in het grootste gedeelte van het land al onder nul… kaartje heb ik nog gepost in de reacties van het bericht van Frederic

 32. erwin schreef:

  Gfs 18 u is vlees noch vis… geen winter in ll de komende 2 weken maar ook niet zacht. Overdag boven nul, in de nacht af en toe wat lichte vorst. Weinig neerslag.

 33. Arjan Ehlert schreef:

  GFS 18 komt met inversie hoog. Goed voor nachtvorstjes en lage maxima. Volgens mij hebben we 1 zekerheid binnen op de lange termijn en dat is dat de hogedrukgebieden even de baas zijn. Nu moeten we ze nog even begeleiden naar de juiste locatie 🙂

 34. jarno schreef:

  En het water koelt allemAal lekker al af ^^

 35. Leo schreef:

  Dont shoot he Messenger maar voor de Alpen is ie wel heel beroerd hoor..Eurohoog met aardig wat warmte (temp. op 1500 meter gaat op termijn naar +5) tot Sint-juttemis..
  NB De Bilt weer koudste puntje van NL met -1.2 / -3.8 (10cm) 😉

 36. erwin schreef:

  @ idd Arjan. Gfs komt wel met forse windvelden, forse venijnige storm is niet denkbeeldig op donderdag en vrijdag. Iets om in de gaten te houden!!!

 37. Marco schreef:

  Echt leuk geschreven Hajo dit stuk van je! Heb het met een glimlach op mn gezicht gelezen. De nostalgie van als klein op je knieen op de bank naar een lantaarnpaal kijken.. geweldig. 5 sterren;-)

 38. Leo schreef:

  Stefan (@23h20) heeft gelijk! De storm die al een week in de modellen zit en waar ik al een paar keer op gewezen heb wordt (vanaf) donderdag hevig, zeker op zee. En er wordt door de sneeuwhype te weinig aandacht aan geschonken. De noordwestelijke richting en de duur gaan extra problemen opleveren.
  NB Groningen in deze run opnieuw 8 cm!

 39. erwin schreef:

  @leo. Mee eens. Kan wel eens een kreng worden die storm..

 40. jarno schreef:

  Dat lantaarnpaal staren heeft me wel al de nodige nachtuurtjes (onnodig soms 🙁 :@) gekost! Donderdag weer /vrijdag!

 41. Eric schreef:

  In tirol is er weer 317 miljoen geinvesteerd in liften und so weiter. Daarvan 30 miljoen an beschneiungsanlage.

  http://tvthek.orf.at/programs/70023-Tirol_heute/episodes/7194275-Tirol_heute/7196211-live_vom_Seilbahntag

  Kijk dit item is. De bergbahnen maken zich ook grote zorgen over een enorme terugloop bij de jeugd. Bergbahnen gaan zelfs gratis skicursussen geven met een kleine bijdrage voor huur ski s etc….zelfs het eten tussen de middag wordt gegeven tegen gereduceerd tarief…..

  En helaas wij wonen in NL…..

 42. Arjan Ehlert schreef:


  De laatste van mij. Niet de uitbreidende mist vergeten,vannacht en morgen ook mistkansen. En met een beetje mazzel zelfs mooie rijpvorming. Mits de temperatuur niet te hard oploopt als stratus zich ontwikkelt. En ja er zou zelfs wat lichte sneeuw uit kunnen vallen 🙂
  Corrigeer me als ik het niet goed heb hoor.

 43. Marco schreef:

  @Erwin, je kunt je berichten ook wijzigen bij Edit;-)

 44. Arjan Ehlert schreef:


  Goedemorgen. Schaatsen maar vast onderbinden? Nee dat is gekkigheid.wat is het onverwachts koud geworden. Dat komt omdat de opklaringen bleven er geen stratus is ontstaan maar wel plaatselijk mist met rijp. Op uitgebreide schaal autoruiten krabben dus!

  • Kees (mod) schreef:

   Goedemorgen Arjan. Ik houd van blauwe kaarten! 😀
   Katwijk – 1 C? Bij ons ook gewoon iets boven 0. Dit meetstation staat een km of 3 van de kust af op vliegkamp Valkenburg.

 45. phil schreef:

  Is Saalbach in het dal 1000m -7 en op de top + 2000m + 5.
  Raar maar waar, wat een verschil zeg.

 46. phil schreef:

  Jullie zeggen dat de sneeuw niet zal dooien door droge lucht en etc.
  Is dit ook zo als het 6 graden wordt op een 2000m?

 47. Sven schreef:

  Heb net snel even de esembles van 0h bekeken en die zien er niet slecht uit lijkt mij. Op termijn kouder, maar wel droog helaas.

 48. Kees (mod) schreef:

  De start van de winter moet gevierd worden, ook in Jakoetsk!

  Foto: Bolot Bochkarev

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.