myviewfrom

We krijgen er weer mee te maken: onweer. Komende vrijdag gaat het gebeuren. Een vondst daarbij is de facebook-pagina My View from The Cockpit en die is niet eens van onze Finn. Schitterende hoge cumulus-toren met kap van ijsnevel. Voor de heersende stroming is een hoge wolk net als een berg. Ook bergtoppen hebben vaak allerlei soorten wolkenhoedjes.

vrijdagwarm

Het wordt gewoon weer 30ºC vrijdag. Op de radio hoorde ik een van de bekende weermannen juist gas terugnemen dit keer: “Nee de 30 halen we niet”. Ik denk dat we het juist wel kunnen halen. Juist omdat we ervoor en erna zulke koude fasen hebben. Dat koude umfeld geeft de “horizontaal opstijgende” (want in breedtegraad klimmend) warme bubbel juist extra vaart. Gek genoeg is het vrijdagmiddag in Nederland en België dan warmer dan in heel Spanje en Frankrijk. Warmer dan zowat heel Turkije en de hele Balkan. Alleen Hongarije – ook lekker plat – kan ons volgen.

veelregen

Dan gaat het echt even flink mis en zien we potentie voor best flinke neerslag lokaal. Buien met lokaal 15 tot 35mm regen zijn niet uit te sluiten. Die zijn trouwens afgelopen week ook in Zeeland opgetreden.

15ebrrr

Na het weekeinde gaan we zwaar bibberend verder. Er volgen twee dagen die hoog in de “koudehistorie” kunnen eindigen. Alleen 15 juni 1971 in De Bilt is gewoon niet te kloppen: 9,9ºC werd het toen. Hoe gek is dat! Omdat het in de Lage Landen (door uitstraling?) zo koud is doen de fronten net alsof de Lage Landen nog een stuk van de Noordzee zijn. Pas diep in Duitsland in botsing met warmere luchtmassa’s regent het dan. Vreemde neerslagkaart toch? Sneeuw in Noorwegen, flink onweer in de Alpen en heel Spanje nat.

droogsteplek

En nog steeds is Nederland 10 dagen vooruit zowat de droogste plek van Europa. Zaterdag zowat de enige dag met aanhoudende lichte neerslag in zicht. Alleen de plekken die vrijdag een flinke plensbui krijgen, lopen weer wat in op het neerslagtekort.

debiltvijfdeplek

En deze is toch wel bijzonder! Stations met kortere meetreeksen zoals Vlieland en Wijk aan Zee hebben gewoon een “absoluut” kouderecord gevestigd. Morgen verder met deze juni-soap… enne o ja: ik zal zaterdag een sining in the rain filmpje produceren en delen. Doen jullie mee?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.