Hierboven een mooi voorbeeld van de kunstsneeuwproductie in Val Gardena (zie meteo). In de permanente schaduw van de Langkofel worden gigantische sneeuwbulten opgespoten die zodra het nodig zal zijn zullen worden verdeeld over deze hoek van het immense skigebied. Later deze week een langer technisch verhaal over de kunstsneeuwproductie en pistepreparatie. Oswald, de eigenaar van het stijlvolle Hotel Angelo, vertelt in vloeiend Nederlands met grappig accent met een schalkse glimlach: “Nee, bij ons sneeuwt het bijna nooit… het sneeuwt een paar keer en dan blijft het liggen… verder schijnt altijd de zon”. Zijn Nederlandse vrouw Michelle gaat ons het hele seizoen weer up to date houden over wat er loos is in het gebied. Volgende weekeinde sowieso de wereldbekerwedstrijden, waarover ik nog een apart bericht zal  schrijven.  

panorama_valgardena1612

Nog even de panoramafoto die ik gisterochtend kiekte en meteen op Facebook postte. Je denkt: “Best mooi wit!” Nou, zie je die berghelling vanaf de overkant van het dal piep je wel anders. Boven is er inderdaad nog een soort witte trechter maar verder is het een kilometers lange witte slurf over een groene helling wel nog helemaal besneeuwd eindigend bij de trein naar de Ciampinoi-Wereldbekerpiste lift. Maar niet meer aansluitend op het dorp:P getuige deze foto op telegraaf.nl. Hoe is de plaat gemaakt? Op mijn Samsung Galaxy SIII met de ProCapture app. Hij kost 4,99 maar is dit méér dan waard! Hij tovert je Samsung om in een volwaardige fotocamera met tientallen instellingen (zie videoreview kort en/of videoreview lang).

dantercepies

Nog eentje dan. Deze is echt miraculeus! Als je met ProCapture een panoramashot maakt dan zie je na elke kiek links in beeld de rechterkant van je vorige foto zodat je precies naar het goede punt kunt doordraaien voor je volgende kiek. Bij deze opname echter dacht ik: die wordt prut want er skiën en lopen allerlei mensen door het beeld. Zie jij ergens een bewogen poppetje? Ik niet. Ik stond echt paf! O ja, wat is deze plaat? De nieuwe Datercepies lift boven Wolkenstein (Selva) die zondag is geopend. Het is echt weer een nieuwe generatie gondeltjes die echt ook weel harder naar boven zoeven dan wat je gewend bent.    

le_corbier1712

Vandaag ben ik nog uitgebreid gequote in het AD over de sneeuwsituatie in de Alpen in een helder artikel van Iris van den Boom. Hier de pdf. Ze zegt echt alles goed en maakt een leuke mix van bronnen. Alleen bij de sneeuwhoogtes in Frankrijk gaat ze de meteorologische mist in… Ze is namelijk gaan speuren op de Weerplaza app en zegt dan dat er in Valfréjus en Le Corbier helemaal geen sneeuw ligt. Beide gebieden gaan echter pas 21 december open en geven nog helemaal geen sneeuwhoogtes door. Hierboven Le Corbier. Er ligt niet veel maar ook hier zal dankzij kunstsneeuw (en de dump komende vrijdag waarover zo meer) de 21e gewoon veel open gaan. Ook Châtel in de Portes du Soleil noemt ze. Daar zijn nu 10 van de 44 liften open.  Wederom: de Portes du Soleil opent integraal pas de 21e! 

sneeuwvrijdag2012

Nu dan eindelijk waar iedereen met smart op zit te wachten: to snow or not to snow? En het is geworden: to snow! Er is van alles waar we ons op de middellange of lange termijn zorgen om kunnen maken…. tot en met regen met pijpestelen in de Alpen aan toe. Maar voor de korte termijn zit het helemaal snor. Vrijdag gaan we hier voor het eerst sinds eind november sneeuwplaatjes uit de Alpen bekijken. En sinds de Sinterklaasstorm met sneeuwstorm in Duitsland hebben we al helemaal geen sneeuw meer zien vallen in West-Europa. Ja dat verrassende centimetertje afgelopen zaterdag. Nee vrijdag zitten we de hele ochtend naarcams te loeren in de Franse alpen waar de situatie volledig wordt omgekeerd. Ik denk echt dat de mix van de al opgespoten kunstsneeuw met wat er nu bijkomt in heel veel gebieden net de ultieme redding gaat bieden. Niet van matig naar excellent, maar van beroerd naar redelijk goed. En niets zo mooi als die verse sneeuw op de bomen bij aankomst. Moet je niet te laat aankomen want zaterdag en zondag ligt de vorstgrens weer rond 2000m. Maar de gevallen sneeuw blijft liggen! Alleen onder 1400m zal het behelpen zijn.      

ensFra1712

Het is al met al toch een hele forse neerslagpiek geworden in de Franse Alpen. De hoofdrun is nog steeds eren forse uitschieter maar ook de grijze lijn van het ensemblegemiddelde is nog een dump. Het kwik dipt op 1500m net niet naar de -5°C. Dat betekent dat de sneeuwgrens een issue blijft. Maar voor vrijdag hoewel we wat dat betreft o zo veel minder zenuwachtig te zijn dan voor de kerstdagen zelf!  

1712_00rsum_13122018_13121700

Voor we naar die kerstdump gaan kijken eerst nog even een blik op de accumulaties tot vrijdagavond in het Europese model. Zoals Frederic gisteravond al aangaf zou de dikste dump wel eens in de regio Isola 2000 kunnen vallen. Maar we zien tot aan de Portes du Soleil altijd nog 30cm vallen. Met dat voorbehoud dat de dorpen Morzine en Champéry te laag liggen voor 100% droge sneeuw en dat Morgins, Torgon en Les Gets op de grens liggen. Hoewel: een Frans bergweerbericht legt de vorstgrens op 1100m en dan kan de sneeuw ook nog wel eens tot 800m gaan vallen, te meer er veel overdag valt als het dauwpunt lager is. Enne o ja, dat Oostenrijk oostelijk van Innsbruck buiten de boot valt had Frederic al keurig voorspeld. 

[metaslider id=32935]

OK. Na die dump die donderdagmiddag la begint met regen onder de 2000m wat in de avond al daalt naar 1600m en vrijdag dus naar 1000m of lager, komen eerst weer vier zachte zonnige dagen met alleen aan de zuidkant in het weekeinde nog wat lichte sneeuw. Toch ook een heerlijk begin van je vakantie. Maar ja: de hellingen buiten de pistes zullen al snel weer groene en bruine plekken vertonen en freeriders zullen steen en been klagen. Beter dat dan een eerste golf lawineslachtoffers lijkt me dan ook wel weer. En dan komt rond woensdag – eerste kerstdag dus – de volgende klap en daar moeten we nog zo hard voor duimen. Voor de sneeuwgrens dan. Man wat gun ik het Frederic die naar Die Tauplitz (zie webcams) gaat dat die dump die je hierboven duidelijk in de oostelijke Oostenrijkse regio ziet langskomen echt gaat komen! En wat gun ik het héél Nederland en België en wat mij betreft de Russen ook nog dat ze niet met de kerstdagen in de regen in de Alpen zitten of in de week erna in de prut van de regen die net is gevallen.  

ecmwf2712

We praten voor de kerstdagen niet over een snelle frontpassage zoals komende vrijdag maar over dagenlange sneeuwval dan wel: regen met pijpenstelen. Ik zeg meteen: het Amerikaanse model is redelijk optimistisch (zie ook ensemble hierboven) en schuift de groene 0°C-lijn op 1500m hoogte (sneeuwgrens <1000m) mooi over de Alpen heen. het Europese model en zeker ook het Canadese model hebben er geen zin in en houden zelfs de +10°C lijntjes vervaarlijk dicht bij de Alpen. Het temperatuurcontrast is in elk geval groot dus is er potentie voor veel neerslag, maar laat het alsjeblieft sneeuw zijn! 

rutgers1612   

We laten het er even bij…. de kaarten van de komende 48 uur gaan veel bepalen. Beginnend over een uurtje al met de GFS06u. Wie zo langzamerhand winter 1014-2015 begint te vervloeken wil ik alleen nog even bemoedigend laten zien dat we op het hele noordelijk halfrond genomen een kneiter van een winter beleven met véél meer sneeuw dan gemiddeld. Van China, via Turkije en Roemenië naar de Verenigde Staten waar nu de helft van het grondgebied sneeuwbedekt is. De blauwe kleur geeft de gebieden aan waar normaal geen sneeuw ligt op deze datum en nu wel.

cryosat_thickness

Met alleen sneeuw op het noordelijk halfrond zijn we er niet. De noordpool en het arctisch zeeijs is minstens zo boeiend. Op onze Kleine IJstijd pagina zie je dat de temperatuur op de noordpool een sterke positieve afwijking heeft van bijna 5°C. Altijd nog -23°C en dus prima voor groei van het Arctisch zeeijs. Qua oppervlak is dit vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde na het spectaculaire herstel in september 2013 met een plus van 60% ten opzichte van september 2012. De zogenaamde “alarmisten” riepen daar altijd bij dat er nu wel meer oppervlak zou zijn, maar dat dit vooral dun éénjarig ijs is dat de komende zomer heel snel weg zal smelten. Maar sinds enkele jaren hebben we Cryosat en die meet het ijsvolume. En ook hier zien we spectaculair herstel ten opzichte van medio december 2012: +50%! Lees er meer over in dit BBC artikel (en dat de BBC het publiceert wil al wat zeggen).  

 hathaway_ssn_dec2013

Wat kunnen wij hiermee? Voor mij is het simpel meer sneeuw en meer ijs zijn een teken van een trend naar meer kou. Er zijn ook mensen die het omgekeerde zeggen, maar dat doet mijn wenkbrauwen echt fronsen. Astrofysicus Leif Svalgaard heeft het onlangs schitterend verwoord op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Geophysical Union: “Niemand die vandaag nog leeft heeft meegemaakt wat de zon momenteel doet”. Cyclus 24 lijkt heel sterk op cyclus 14 die duurde van 1900 tot 1913. Ja als je nu 110 bent heb je er nog een staartje van bewust meegemaakt. Svalgaard zegt: “We weten niet wat het met het klimaat gaat doen maar we zullen de komende jaren wat leren” (video hier – en vergeet meteen de gladde leugen die er vanaf 31 minuten wordt verteld). Er er zijn astrofysici die berekend hebben dat cyclus 25 nog zwakker zal zijn en dat is er alleen nog een parallel met de Maunder en Dalton minima van de 17e en 18e eeuw. We weten ook dat de AMO nog dik positief is. De condities voor een herhaling of verbetering van 1963 zijn er nog niet. En we weten ook dat zelfs als alles op groen staat voor diepvrieswinters in West-Europa er toch dobbelend nog zachtere winters tussen zullen zitten. En dobbelend hebben we ook al december 2010 gehad. En een reeks topwinters in de Alpen waaronder super-sneeuwwinter 2005-2006. Wat probeer ik eigenlijk te zeggen? O ja, dat wat er ook gaat gebeuren met kerst 2013 dat dit heel betrekkelijk is en dat iedereen die van winter houdt alle reden heeft vol optimisme de toekomst te zien.       

httpv://www.youtube.com/watch?v=aFsJs9tyeoc

Natuurlijk lees je hier elke avond en elke ochtend wat de beste inschattingen zijn voor kerst. En bij al dat vervooruit loeren moeten we gewoon niet vergeten in het nu te genieten van wat moedernatuur ons biedt. Zie bijvoorbeeld deze schitterende “hardcore” Varnia-video van nevel rond de Harz!

httpv://www.youtube.com/watch?v=pQ-ARmNxx4Y

En mis ook deze uitleg niet over temperaturen rond de middelgebergten bij Föhn. Bij de Alpen werkt het hetzelfde: ook daar was gisteren bijvoorbeeld de zuidkant kouder dan de noordkant! Ik had trouwens nog een gekke gedachte aansluitend met waarmee ik opende: kan het zijn dat ik psychologisch in Italië gewoon meer zon, warmte en groene hellingen en puike kunstsneeuw verwacht dan aan de noordkant? En dat ik daarom aan de zuidkant ook helemaal niet sikkeneurig wordt van groene bergen zo lang de zon maar schijnt? Na kerst gaan we het in Zell am See Kaprun uitproberen… maar ik hoop dus eigenlijk van niet en dat er toch een halve meter op de daken zal liggen! Duim, duim, duim!

PS Op het vliegveld Innsbruck sprak ik gisteren kort met Sven Kramer die met de hele TVM schaatsploeg terug naar Amsterdam vloog na training in Collalbo.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

112 reacties

Gesloten voor reacties.