Gered uit de sneeuw in New Mexico

Je moet een bericht natuurlijk beginnen met een spectaculair beeld en vandaag is dat het nieuwtje van afgelopen week dat ik miste: dat Texas voor het eerst sinds mensenheugenis een witte kerst beleefde (terwijl in de Rockies momenteel iets minder ligt dan normaal) en dan vooral dat een Texaans gezinnetje op weg naar een skivakantie in New Mexico na twee dagen vast te hebben gezeten in een sneeuwdrift op 22 december werd gered (lees het hele verhaal). De vraag is nu: gaan komende vrijdag en zaterdag ook Alpengangers zo stranden?

Snel verder met een weerbericht dat bol staat van de spanning. Alles wat er gisteren is gemeld staat er nog op en meer. Hier in Hafjell is de luchtdruk vanochtend gestaag aan het zakken. Vanavond en vannacht zal het hier sneeuwen. Daarmee samenhangend donderdag het koufrontje waaruit het langs de hele noordkant van de Alpen tot in de lagere dalen een paar centimeter sneeuwt.

[fbphotos id=317646414936237]

Hierboven vijf relevante ensembles oftewel pluimgrafieken. De eerste is voor het Noorse Hafjell  (dal 200m – berg 1000m). Best spannend want hier plust de temperatuur nog iets samen met de neerslag dus ik zit hier heftig te duimen om geen regen in het dal te zien. Vervolgens gaan we hier vrijdag en zaterdag twee koude zonnige dagen beleven. In de Alpen zo zien we hierboven komt de Temperatursturz van meer dan 10°C al een volle dag eerder. Donderdag dus. Koufront. Nog voor het warmtefront er achteraan komt, roetsjt er een complete sneeuwdepressie die vandaag tussen Groenland en IJsland spookt van de glijbaan af. Vrijdag hevige sneeuw tot aan de voet van de Alpen. Vanuit Frankrijk dringt vrijdagmiddag het warmtefront zich alweer op waardoor de sneeuwgrens zaterdag een stuk hoger ligt. Zondag ook – als zonder neerslagpauze – een volgend occlusiefront de Alpen treft.

Het Oostenrijks weerbericht schrijft vanochtend:

Am Sonntag, zu Neujahr, bewölkt und zeitweise Regen und Schneefall – im Westen Schneefall nur oberhalb von 1500m. Im Osten Schneefall möglicherweise bis in tiefe Lagen.

En dat is weer de crux: in de Franse Alpen sowieso een sneeuwgrens van 1500m en zaterdag misschien zelfs iets hoger. En dan naar het oosten toe een sterke gradiënt. Het kan dan soms regenen in Lech en sneeuwen in Salzburg. En er valt voor Oostenrijkgangers heel veel te duimen. Zwitserland- en Frankrijkgangers moeten vooral duimen dat het volgende koufront komende maandag extra heftig uitpakt en dat het niet dinsdag in een moeite door gevolgd wordt door het warmtefront zoals nu op vrijdag en zaterdag gebeurt. Op die termijn van 3 januari is de onzekerheid zeer groot. Wil ik niet op vooruitlopen.

Hieronder de hele serie sneeuw/regenkaarten waarop je alles in detail kunt aanschouwen ook met oog op de situatie op de weg…

[fbphotos id=317647394936139]

Echt spannend dus en totaal onzeker vanaf 3 januari. Zuidkantgangers kunnen op het ensemble hierboven zien dat er voor 2 en 6-7 en 9 januari kansen zijn op verrassende sneeuwval aan de zuidkant. Ook voor jullie dus weer wat te duimen. Dat geeft al aan hoe groot de onzekerheid is. Komt zo’n zuidkantdump er dan veranderen alle patronen weer. Toch gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de kans het grootst is dat de huidige wilde golven van neerslag aan de noordkant nog even doorgaan. Daarbij kunnen boven 1500m echt recordhoeveelheden sneeuw bij elkaar komen. “Postma rules” wordt er alweer geroepen in de reacties. Uiteindelijk zie ik nog steeds een overgang naar winterkou medio januari. BV2 staat gewoon overeind.

O ja: pak ook nog even de nieuwe Sneeuwhoogte App shares op Facebook mee!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.