Gered uit de sneeuw in New Mexico

Je moet een bericht natuurlijk beginnen met een spectaculair beeld en vandaag is dat het nieuwtje van afgelopen week dat ik miste: dat Texas voor het eerst sinds mensenheugenis een witte kerst beleefde (terwijl in de Rockies momenteel iets minder ligt dan normaal) en dan vooral dat een Texaans gezinnetje op weg naar een skivakantie in New Mexico na twee dagen vast te hebben gezeten in een sneeuwdrift op 22 december werd gered (lees het hele verhaal). De vraag is nu: gaan komende vrijdag en zaterdag ook Alpengangers zo stranden?

Snel verder met een weerbericht dat bol staat van de spanning. Alles wat er gisteren is gemeld staat er nog op en meer. Hier in Hafjell is de luchtdruk vanochtend gestaag aan het zakken. Vanavond en vannacht zal het hier sneeuwen. Daarmee samenhangend donderdag het koufrontje waaruit het langs de hele noordkant van de Alpen tot in de lagere dalen een paar centimeter sneeuwt.

[fbphotos id=317646414936237]

Hierboven vijf relevante ensembles oftewel pluimgrafieken. De eerste is voor het Noorse Hafjell  (dal 200m – berg 1000m). Best spannend want hier plust de temperatuur nog iets samen met de neerslag dus ik zit hier heftig te duimen om geen regen in het dal te zien. Vervolgens gaan we hier vrijdag en zaterdag twee koude zonnige dagen beleven. In de Alpen zo zien we hierboven komt de Temperatursturz van meer dan 10°C al een volle dag eerder. Donderdag dus. Koufront. Nog voor het warmtefront er achteraan komt, roetsjt er een complete sneeuwdepressie die vandaag tussen Groenland en IJsland spookt van de glijbaan af. Vrijdag hevige sneeuw tot aan de voet van de Alpen. Vanuit Frankrijk dringt vrijdagmiddag het warmtefront zich alweer op waardoor de sneeuwgrens zaterdag een stuk hoger ligt. Zondag ook – als zonder neerslagpauze – een volgend occlusiefront de Alpen treft.

Het Oostenrijks weerbericht schrijft vanochtend:

Am Sonntag, zu Neujahr, bewölkt und zeitweise Regen und Schneefall – im Westen Schneefall nur oberhalb von 1500m. Im Osten Schneefall möglicherweise bis in tiefe Lagen.

En dat is weer de crux: in de Franse Alpen sowieso een sneeuwgrens van 1500m en zaterdag misschien zelfs iets hoger. En dan naar het oosten toe een sterke gradiënt. Het kan dan soms regenen in Lech en sneeuwen in Salzburg. En er valt voor Oostenrijkgangers heel veel te duimen. Zwitserland- en Frankrijkgangers moeten vooral duimen dat het volgende koufront komende maandag extra heftig uitpakt en dat het niet dinsdag in een moeite door gevolgd wordt door het warmtefront zoals nu op vrijdag en zaterdag gebeurt. Op die termijn van 3 januari is de onzekerheid zeer groot. Wil ik niet op vooruitlopen.

Hieronder de hele serie sneeuw/regenkaarten waarop je alles in detail kunt aanschouwen ook met oog op de situatie op de weg…

[fbphotos id=317647394936139]

Echt spannend dus en totaal onzeker vanaf 3 januari. Zuidkantgangers kunnen op het ensemble hierboven zien dat er voor 2 en 6-7 en 9 januari kansen zijn op verrassende sneeuwval aan de zuidkant. Ook voor jullie dus weer wat te duimen. Dat geeft al aan hoe groot de onzekerheid is. Komt zo’n zuidkantdump er dan veranderen alle patronen weer. Toch gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de kans het grootst is dat de huidige wilde golven van neerslag aan de noordkant nog even doorgaan. Daarbij kunnen boven 1500m echt recordhoeveelheden sneeuw bij elkaar komen. “Postma rules” wordt er alweer geroepen in de reacties. Uiteindelijk zie ik nog steeds een overgang naar winterkou medio januari. BV2 staat gewoon overeind.

O ja: pak ook nog even de nieuwe Sneeuwhoogte App shares op Facebook mee!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.