Foto: Hajo Smit

Dit soort plaatjes kan ik tot en met donderdag nog nemen voor de deur. De zon strak over de Choralpe waar ik gisteren een hele mooie tandemvlucht heb gemaakt over de piste scherend. De Hohe Salve is vandaag weer aan de beurt en morgen. Donderdag met volgers van WSWM in Wagrain. Vrijdag en zaterdagochtend zal er niet gevlogen kunnen worden. Dan misschien weer eventjes. Tot het weer echt onstuimiger gaat worden.

Foto: Hajo Smit

Het huidige weer brengt ook krabben met zich mee bij lichte vorst in de nacht. Behalve met mijn Renault Kadjar dan want die heeft een voorruit verwarming. Binnen twee minuten kunnen de ruitenwissers erover heen.

Veel sneeuw geeft Bergfex niet op voor hier. Zelfs niet voor 5 en 6 maart. Lijkt niet heel realistisch.

Kijk maar naar de accumulatie tot zaterdag! Boven 1500m gaat er toch op uitgebreide schaal meer dan 20cm vallen.

In Oostenrijk moet de 30cm ook kunnen. Zuidkant weinig tot niets. Daarna kan het weer even opklaren. Zaterdagmiddag en zondag worden fraai. Vanaf maandag al dringen wolkenvelden binnen. Dinsdag gaat het sneeuwen.

En volgens deze berekening best heftig en met een lage sneeuwgrens. Dit is echt een klapper! als het zo uitkomt! Hou de Renault Kadjar Wintersportweer Reisalert in de gaten. Die gaan zich misschien wel snel opvolgen want…. na die dinsdag en woensdag is het niet gedaan. Het herfstige weer met sneeuw in de Alpen en zelfs sneeuwkansen in de Lage Landen houdt aan.

Daarmee is de warme fase in Europa afgesloten en worden het weer interessante tijden. Interessant is het al de hele winter in Amerika. Zie hierboven de recente stevige sneeuwval in Las Vegas! En in de Canadese provincie Saskatchewan is de koudste februari sinds 80 jaar aan de gang. En in Phoenix Arizona is een 122 jarig absoluut kouderecord voor de hele winter verbroken. Het maximum van 22 februari was 8,3ºC terwijl het vorige record 12,2ºC was in 1897! Het gemiddelde maximum in februari is 22ºC. Nu Europa nog eens wat mooi winterspektakel qua temperaturen…. volgende winter dan. Deze Hellmann-winter lijkt alweer voorbij en af te lopen met een susser. Maar voor de wintersport in de Alpen is het een topwinter en we gaan op de voet volgen hoe de zonkansen zich gaan ontwikkelen. Want de zon wordt een schaars goed vanaf dinsdag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.