Foto: Hajo Smit

Dit soort plaatjes kan ik tot en met donderdag nog nemen voor de deur. De zon strak over de Choralpe waar ik gisteren een hele mooie tandemvlucht heb gemaakt over de piste scherend. De Hohe Salve is vandaag weer aan de beurt en morgen. Donderdag met volgers van WSWM in Wagrain. Vrijdag en zaterdagochtend zal er niet gevlogen kunnen worden. Dan misschien weer eventjes. Tot het weer echt onstuimiger gaat worden.

Foto: Hajo Smit

Het huidige weer brengt ook krabben met zich mee bij lichte vorst in de nacht. Behalve met mijn Renault Kadjar dan want die heeft een voorruit verwarming. Binnen twee minuten kunnen de ruitenwissers erover heen.

Veel sneeuw geeft Bergfex niet op voor hier. Zelfs niet voor 5 en 6 maart. Lijkt niet heel realistisch.

Kijk maar naar de accumulatie tot zaterdag! Boven 1500m gaat er toch op uitgebreide schaal meer dan 20cm vallen.

In Oostenrijk moet de 30cm ook kunnen. Zuidkant weinig tot niets. Daarna kan het weer even opklaren. Zaterdagmiddag en zondag worden fraai. Vanaf maandag al dringen wolkenvelden binnen. Dinsdag gaat het sneeuwen.

En volgens deze berekening best heftig en met een lage sneeuwgrens. Dit is echt een klapper! als het zo uitkomt! Hou de Renault Kadjar Wintersportweer Reisalert in de gaten. Die gaan zich misschien wel snel opvolgen want…. na die dinsdag en woensdag is het niet gedaan. Het herfstige weer met sneeuw in de Alpen en zelfs sneeuwkansen in de Lage Landen houdt aan.

Daarmee is de warme fase in Europa afgesloten en worden het weer interessante tijden. Interessant is het al de hele winter in Amerika. Zie hierboven de recente stevige sneeuwval in Las Vegas! En in de Canadese provincie Saskatchewan is de koudste februari sinds 80 jaar aan de gang. En in Phoenix Arizona is een 122 jarig absoluut kouderecord voor de hele winter verbroken. Het maximum van 22 februari was 8,3ºC terwijl het vorige record 12,2ºC was in 1897! Het gemiddelde maximum in februari is 22ºC. Nu Europa nog eens wat mooi winterspektakel qua temperaturen…. volgende winter dan. Deze Hellmann-winter lijkt alweer voorbij en af te lopen met een susser. Maar voor de wintersport in de Alpen is het een topwinter en we gaan op de voet volgen hoe de zonkansen zich gaan ontwikkelen. Want de zon wordt een schaars goed vanaf dinsdag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.