De grens tussen het Kaiserwetter en de nog uitsneeuwende bewolking verloopt ergens rond de Arlberg in Oostenrijk. Vorarlberg en alles ten westen daarvan is dus al helemaal yummie. Hierboven een doorkijkje in het Montafon. Morgen is in dit gebied de Open Faces Freeride World Qualifier die ik vorig jaar op video vastlegde. Het kon niet beter zijn voor het event dit jaar. Wel zal het met het huidige lawinegevaar 3 nog lastig zijn echt veilige lijnen te vinden voor de organisatie.
Kleinwalsertal begint zo aan haar dag. Niet slecht voor maart. Hadden we het met kerst maar zo gehad… niet nu denken: ik ga nooit meer met kerst want dan zul je net zien dat kerst 2015 er zo bijligt en maart 2016 zo groen als het begin van de kerstweek dit jaar.
Niet alleen Salzburgerland en Stiermarken zijn nog bewolkt. In die laatste provincie zoals in Die Tauplitz trouwens nog volop sneeuw. Nee ook in Tirol prikt de zon er nog maar met moeite doorheen. Maar dat zal vanmiddag wel gaan lukken hoor!
En nu dan snel naar de vraag die ik in de titel opwerp! Wat is er namelijk aan de hand? De sneeuw en dus ook de regen die voor vrijdag de dertiende eerst in een en later in twee modellen zal en dat zelfs enkele runs op rij…. die is…. weer verdwenen! Hoe is dat nu weer mogelijk? Beide modellen doen het op een verschillende manier maar beide zijn in elk geval terug bij een superhogedrukgebied met kerndruk 1050hPa voor de aankomende week! In het Europese model is het ongeluksfront in elk geval nog te vinden en zie je hierboven het moment waarop de Russische beer zegt: “STOP! Tot hier en niet verder”. En wat doet het front dan? Het buigt nederig het hoofd en wordt retrograde. Een moeilijk woord voor: “Ehhh sorry, ik ga maar weer eens terug naar de oceaan”. Jullie weten intussen allemaal dat de wind met de klok mee om een hoog stroomt toch? En min of meer parallel aan de isobaren. Dat scheelt een hoop tijd met het intekenen van pijlen.
In het Amerikaanse weermodel is het front al eerder opgelost maar dit zou ook met de lagere resolutie (grotere gridwijdte) van dit model te maken kunnen hebben. Maar jongens jongens wat een hogedrukgebied. Schaatsen direct uit het vet als het in januari zou zijn berekend. Nu hoogstens goed voor wat nachtvorstjes en het weer terug naar de enkele cijfers drukken van het verdere verloop van maart.
Maar goed met dit heen en weertje tussen wel en niet een puur zonnige aankomende week met of zonder regen op vrijdag de 13e… komen we voor de vraag: meteofiction wel of niet doen? Mijn antwoord is simpel en direct: wél doen! Want je moet ook als beide grote modellen 3 dagen eensluidend een bepaalde kant op gaan altijd een paar hersencellen reserveren om nog even een eerder berekend scenario in op te slaan. En hier moet ik een klein mea culpa maken: ik had daar als “ervaren” weerman de laatste dagen op moeten wijzen. Zo van: “Jongens het ziet er somber uit voor vrijdag de 13e maar de kans dat het oude zonnige meteofiction scenario alsnog uitkomt is altijd nog 25%”. Achteraf natuurlijk balen dat ik daar toen geen BV van maakte. Had ik die mooi op zak gehad. Nee ik heb me dus in de luren laten leggen door het Europese weermodel…. en het Amerikaanse weermodel… heeft zich ook in de luren laten leggen. Nu is de grootste blunder die ik nu kan maken natuurlijk om te gaan roepen dat het 100% zeker is dat vrijdag de 13e gewoon superzonnig wordt. Nee, er is ook een kans dat de regen er morgen weer op staat. Maar goed als ik vandaag mijn intuïtie laat spreken zeg ik toch: het Europese superhoog krijgt mijn voordeel van de twijfel.
Eerder memoreerde ik al eens dat de bitterkoude maart 2013 begon met een recordwarme 5 maart. Gaan we dat op zondag 8 maart herhalen?
Zou best kunnen! Een top 10 notering dan. Grappig trouwens om in dat rijtje ook 1963 te zien staan. Onze op één na (1947) allerkoudste winter ooit (gemeten). Het is dus allemaal heel betrekkelijk. En ook aan de Amerikaanse oostkust zou het al snel zo weer heerlijk weer kunnen zijn voor een dagje Central Park.
Hoewel? Dit is de cliffhanger van het Amerikaanse model voor Amerika. De eerdere berekening van heerlijke lentetemperaturen medio maart daar zijn op de schrothoop. De horrorwinter daar kan nog door…. Bizar gewoon. Volg alle records op iceagenow.info.
Nog even een mondiale blik. Grappig: in Polen meer sneeuw dan normaal en elders in Europa neutraal en minder. Kijken we morgen weer zullen we een blauwe vlek over de Balkan, Roemenië en Bulgarije zien denk ik. Amerika bizar natuurlijk. Verder vooral China meer sneeuw dan normaal en de Kaukasus en Mongilië minder.
We komen ook weer in de buurt van het spannende moment van de maximale uitbreiding van het Arctisch zeeijs. Zou het maximum al zijn bereikt zoals deze grafiek mogelijk laat zien dan zullen de media daar spoorslags op duiken zo goed als ze alle positieve afwijkingen stelselmatig verzwijgen. De lijn van vorig jaar laat zien dat een verdere aangroei ook tot de mogelijkheden behoort. Het heeft sowieso allemaal minder met de wereldwijde temperatuur te maken en veel meer met bepaalde windpatronen en ook het onderzeese vulkanisme.
20 reacties
Gesloten voor reacties.