Het is gelukt: het is even wit op de stoep op de Penningberg in Hopfgarten. Op 750m is dat. En de komende dagen sneeuwt het nog wat door… Via deze link kun je tegenwoordig live zien hoe mooi het in Die Tauplitz sneeuwt!

Maar dan! Na het weekeinde – net als bijvoorbeeld de liften van de Skiwelt weer draaien – dooit het fors en aanhoudend. Een volle week lang. Met in de laatste Amerikaanse hoofdrun zelfs weinig hoop over de kerstdagen. Zo zie je in het ensemble hierboven.

Prikken we een punt thuis in Nederland dan zien we in de nachtrun gisteren nog een Scandihoog transportkou aanvoeren vlak voor kerst. Maar in de ochtendrun is het aanhoudend herfstig. Echt WC en dus voor de plee deze runs. En toch kan de komende dagen vermoedelijk overal nog net zo veel kunstsneeuw bij gespoten worden dat het OK is voor de pistes.


Ook Severe Weather Europe kijkt momenteel naar de sneeuwstorm die IJsland gaat treffen…. “bomb cyclone” noemen ze het.

Hier de hele kaartenserie vanaf vanochtend. Ik denk dat je net zo min daar op IJsland moet willen zijn nu aan de noordkust als in Nieuw-Zeeland op dat eilandje waar de boel zo verschrikkelijk klapte. Je ziet op deze kaarten ook de overgang naar de volgende sneeuwval in de Alpen…

Hier het vervolg…. met de laatste sneeuw in de Alpen… en in het Europese model een verrassende heftige sneeuwval op vrijdag de 13e in Nederland tijdens de ochtendspits! En uiteindelijk de overgang richting de zachte WC/teflon situatie.

Gelukkig passeert het front grotendeels ’s nachts in de huidige berekening. Maar de noordelijke provincies kunnen toch in de sneeuwstorm komen. Niet te vergelijken met IJsland maar toch. De dauwpunten zijn er laag. En in Duitsland zal op uitgebreide schaal ijzel optreden. Dat zou daar in het noorden bij ons ook nog kunnen. Echt in de gaten houden dus.

Voor het verdere verloop van de winter moeten we niet naar het drama in Nieuw-Zeeland kijken maar eerder naar Peru. De Sabancaya vulkaan is momenteel actief de aarde aan het koelen. Wat echt het aller gekste nog is van de zogenaamde klimaatcrisis. Dat wij dankzij het goed bekende en goed beschreven vulkanisme exact weten hoe we de hele aarde op tienden van graden nauwkeurig kunnen afkoelen en tamelijk instantaan. Als de aarde in juni 2020 0,3ºC kouder moet zijn is dat voor een paar miljoen euro zo te regelen. Nu ja…

Afsluitend een paar mooie kersverse plaatjes uit La Rosière!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

68 reacties

Gesloten voor reacties.