Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Vrijdag 13e filechaos (??) en dan volle week zachte temperaturen

check ook eens

68 Reacties

 1. maarten schreef:

  Je denkt elke keer dat de LT niet slechter kan. Maar dan komt er een nieuwe run en wat die GFS6 nu uit de hoge hoed tovert! Een teflon die strakker is dan strak! Aankomend weekend gaat beslissend zijn voor de kerstgangers. Er moet dan een pak vallen die voor langere tijd droog weer en hogere temperaturen kan hebben. Winterweer in LL kunnen we echt vergeten tot 2e week januari zo lijkt het zoals HJS al via zijn link laat zien.
  maar goed eerst aankomend weekend maar eens zien!

  • Jannes schreef:

   4 Januari Valmeinier, komt helemaal goed. Reeds voor het 7de jaar achter elkaar top perspectief qua wintersport. 7 Jaar achter elkaar 0 stress en veel, misschien teveel, sneeuw 🙂 Ik snap helemaal niets van al die stress telkens. Wat doen mensen hunzelf toch aan? Je gaat toch niet naar een gebied op 700 meter met kerst? Ik iig niet…. Eind januari Kirchberg, komt ook helemaal goed. 0 zorgen. Misschien valt het tegen, we gaan het zien… Ik denk het niet 🙂

   Deze week is al beslissend voor 80% van de wintersportgangers. In goede zin, volgens mij zijn de condities perfect!

   • Roland Bodegraven schreef:

    Helemaal mee eens.

   • Jan schreef:

    Hoi Jannes, wij zitten daar vanaf 21-12.Moet toch wel te skien zijn hoop ik.De hoeveelheid sneeuw die er nu ligt is toch niet zomaar weg? Wij komen daar voor het eerst in de winter. Of moet de racefiets mee om de Galibier op te knallen?Neee toch.

    • maarten schreef:

     Wel nee. Die overleven wel met de sneeuw die valt. Het is vooral de noordkant van oostenrijk en dan met name de lage gebieden die toch wel afhankelijk zijn van de dump aankomend weekend. De franse alpen zitten zeker boven de 1500 meter gebakken.

     • Jan schreef:

      Oke Maarten, we zitten zelf in Valloire (1430mtr). Ligt nu 40cm volgens sneeuwhoogte.
      Op 2500mtr ligt 100cm, moet dus wel goed komen hoop ik.

     • maarten schreef:

      Valloire ben ik ook wel eens geweest. Leuk authentiek dorp. Relatief gezien veel Fransen. Qua skigebied kan ik vooral het setaz gedeelte aanraden.
      Veel plezier!

  • Martijn sonnenberg schreef:

   1. iedere winterfase heeft in het begin nog een flinke dooiperiode, vaak rond het einde van de maand (de zgn ‘weihnachts-tau’). komt nu wrsch volgende week
   2. de kaarten na + 240 zijn op lagere resolutie uitgerekend. Dit zie je goed aan het verspringen van het drukpatroon tussen 240 en + 252 in GFS 06.
   [img=http://images.meteociel.fr/im/7277/gfs-0-240_wea1.png] vs: [img=http://images.meteociel.fr/im/4384/gfs-0-252_lod5.png]
   ineens is de breuk in de hoge druk ‘weg’ en doorstromend van azoren tot moskou. ik vind in die zin de gfs 06 al positiever dat er geen standvastige opbouw van hoge druk centraal in europa met voeding uit de zuidelijke streken wordt berekend. Er is in deze run zelfs enige suggestie van de vorming van een hoge druk bolwerk in scandinavie.
   3. Wintersport met kerst in een laag gebied (oostenrijk <1000-1500 mtr noordkant) is nu eenmaal geen garantie voor sneeuw in het dorp bij aankomst (zoals ook Jannes hier zegt)
   4. temperatuurwisselingen zijn nodig voor de echt stevige dumps, dus die warmte is ook 'nodig' voor de echt dikke sneeuwpaketten

 2. Asten (Harmelen) schreef:

  Wat mij betreft een prima run maar dan wel omdat ik op 1700 meter hoogte zit… Temps eerst een paar graden boven nul gedurende de eerste 2 dagen van de Kerst.. tegen de Kerst op 1500 meter een paar dagen onder nul met een zonnetje…
  Maar ik hoop voor degenen die een stuk lager zitten dat de weersomslag van rond de 23e/24e die in de kaarten zit nog wat heftiger (lees: nog lagere sneeuwgrens) gaat uitpakken.. Dan komt het alsnog goed…

 3. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Waarvoor ik al bang was gaat dus weer gebeuren ,te vroege sneeuwval in november en warmte tot over Kerst…….balen! En kijk eens naar de VS, daar is het pas winter(weer).
  Boven de 1500 m valt het nog mee denk ik zo maar die arme groene dalen, das pas echt triest om te zien. Maar goed we hebben nog een dag of 15 tot Kerst….wie weet gebeurt er nog iets spectaculairs.

  Overigens fijn weerbericht weer! Duidelijk en zonder fratsen!

 4. Richard schreef:

  Wat mij op valt dat de temperaturen op verschillende site’s steeds anders worden aangegeven de heeft het over 15gr de ander over 7gr. Kijk ik op buienradar voor leogang blijft het s nacht licht heel licht vriezen en max overdag 7 graden. Dat de bomen groen worden logisch de piste’s voor sfl blijven denk ik wel goed toch ?

  • vanDam schreef:

   Gelukkig heeft de zon in december lang niet zo veel kracht als bijv. tijdens de voorjaarsvakantie. Zuidhellingen zullen wel weer groen worden maar de pistes blijven echt wel oké. Ben vaak zat in het gebied geweest dus ik zou me geen zorgen maken.

 5. Marco schreef:

  Maar als ik.alles goed begrijp, hebben wij volgende week (de week voor kerst) prima sneeuw en weercondities in Serfaus Fiss Ladis?

  • vanDam schreef:

   Vrijdag en zaterdag nog 20 a 30 cm verse sneeuw en daarna zon, veel mensen zouden hiervoor tekenen. SFL ligt hoog he, het laagste punt Ladis is 1200 meter Serfaus en Fiss liggen op 1400 meter en de meeste pistes boven de 1800 meter, wordt een prima weekje.
   Ik zit zelf in Gerlos volgende week en dan in februari weer naar Fiss, have fun!

 6. Hans schreef:

  Vrijdag (op zaterdag) a.s. toenemende (natte) sneeuwkansen voor de LL. Met name ZO België en dan de Ardennen worden even wit en ZO Nederland volgens diverse modellen maar net als gisteren denk ik dat NO van NL meer kans maakt dan ZO.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575996996.png[/img]

 7. Hans schreef:

  Zaterdag ook de wind maar eens in de gaten houden…..

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575997114.png[/img]

 8. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  De gifbeker is nog niet leeg bij gfs12h! Wat een waardeloze run voor de Alpen zeg,bizar

 9. Jorne schreef:

  Ik blijf in mn achterhoofd houden dat de hoge druk impulsen niet superstrak zijn en er dus nog genoeg kansjes liggen om het patroon te doorbreken. Ook nu in gfs12 zit er na de 20e weer een kans (ookal wordt die vakkundig weggewerkt later in de run). Ik blijf vooralsnog hoopvol gestemd
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575998472.png[/img]

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Gelukkig Jorne ! Ik duim mee en hoop ook op een betere ecmwf zometeen

  • Richard schreef:

   Dat zou mooi zijn net voordat we aankomen wat lagere temperaturen kunnen ook dan weer de kanonnen aan.

  • Hans schreef:

   We moeten hier even doorheen….. het is niet anders.

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576001378.jpeg[/img]

   We zijn afgelopen jaren wel vaker (opeens) verrast met “andere” weerkaarten terwijl we daar niet op rekenden. Komt een moment dat….. 😉

 10. Stef schreef:

  Ik lees voor volgende week elke keer teflon en hoge temperaturen. Blijft het volgende week wel droog dan? Zit dan zelf in St. Anton (19 t/m 22 december). Lees hier al geruime tijd mee, maar ben erg benieuwd naar hoe volgende week er uit ziet. Hoor het graag van een van de experts.

  • Jorne schreef:

   Teflon betekent over het algemeen droog zonnig en föhnig voor st. Anton, maar de 19e is nog ver weg dus er is nog weinig concreets te zeggen. Wat wel concreet is is dat er deze week een lekker pak sneeuw valt!

 11. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ecmwf12 van zojuist kan de Schredder in!!

 12. Marcel van der Graaf schreef:

  Leuk kaartje van de situatie op Ijsland. Ik kom plaatsen tegen waar er windstoten van meer dan 160km per uur voorkomen.
  http://www.road.is/travel-info/road-conditions-and-weather/north-iceland-road-conditions-map/

 13. Winterliefhebber schreef:

  Sneeuwfanaat Ron zijn er echt geen lichtpuntjes in de runs. Ik hoop zo op goede vorst. Alles beter dan regen en wind. Wat moet er gebeuren om die WC te doorbreken mensen.

 14. Jorne schreef:

  Ensemble noordkant is inderdaad best oke na de 20e, aanzienlijk lichtpunt in de rust van Ajax – aanstelspanjaarden
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576010966.png[/img]

 15. Spyfromthesky schreef:

  En zo, op dit deze temperatuur tempo zal december gemiddeld boven november eindigen. In Scandinavië was november volgens mij ook al (veel) kouder dan dat december tot nu is of in de verwachting gaat brengen.

  December is dan ook al min of meer afgeschreven als wintermaand. Hopende is, als het toch alleen maar tot een zachte WC komt voor de L.L. dat we overgaan in een lekkere droge teflon situatie. Wie weet schuift zo een systeem wel naar het noorden toe, zodat het ergens nog op kan gaan lijken.

  Een voorbeeld van een warmte bron gebied is alleen al Kiev. Daar hoort het in december gemiddeld onder nul te zijn. Zelf daarom is nu een wind alleen uit het oosten ook niet meteen koud. Een langdurige gunstige teflon kan zichzelf ook in principe afkoelen.

  Maar in de L.L. met kerstvakantie lekker droog weer te kunnen hebben prefereer ik boven een kansloze wc.

  Ik vrees voor de Alpen ook het ergste. Wat er nog zal vallen, dat zal tegen de tijd richting de langste dag ook al weer weg gedooid kunnen zijn.

  Valt helaas ook niet mee voor een weerman iets te moeten schrijven over winter in Europa. En dat is toch het deel waar we wonen en als er eventuele kou aanwezig zal zijn, we enthousiast kunnen zijn over de verwachtingen.

  Spyfromthesky (Arnold)

 16. Jorne schreef:

  Cliffhanger gfs weer bijzondermooi! Maar het begint nu wel tijd de worden dat de cliffhangers geen cliffhangers blijven maar meeschuiven in de verwachtingen. Ik duim nog steeds voor een ander patroon vanaf de 20e

 17. Jeroen schreef:

  IJskap Groenland smelt zeven keer sneller dan in jaren 90 – https://nos.nl/l/2314202

  • Roland Bodegraven schreef:

   Als ik dat lees en dan de grafiek zie met hoeveelheid ijs die gewoon op gemiddeld zit, dan geloof ik er niks van.

   • Roland Bodegraven schreef:

    En dan wordt er vaak gezegt “bewijs dan dat het meevalt”, maar ik denk dan “bewijs dat het echt zo is en kom dan niet met wetenschapper zeggen dat…”

  • Hjs schreef:

   Alles over opwarming wordt hier simpelweg aan de kant geschoven. Maar blijft posten!

   De ijskap veranderd ook, minder sneeuwachtig, de dooiperioden veranderen de kap. Met een harder oppervlak, dat water makkelijker naar de kust laat stromen ipv in de kap zakken en opnieuw bevriezen. Althans dat beweerd men.

   https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/09/greenland-ice-getting-denser-thats-bad/

   In hoeverre dat werkelijk zo is, daar zal in ieder geval nooit consensus over komen.

   Op zichzelf, zullen slechte winters, met steeds meer problemen voor skiers misschien wat verandering brengen……..

   • Skiwi schreef:

    Ok, ik ga toch even happen.

    hoezo ‘slechte winters met steeds meer problemen voor skiers’ ?
    Dat is althans niet wat de cijfers voor de Alpen zeggen: https://youtu.be/KyUKYxNgxIw

    Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik kan me alvast wél de dramatisch slechte winters rond 1990 herinneren: toen konden vele gebieden wekenlang niet openen bij gebrek aan sneeuw.

    Dat gletsjers en ijskappen smelten betwist niemand want dat is ook logisch aangezien we uit een ijstijd komen en in een opwarmende periode zitten.
    Of de mens daar iets mee te maken heeft of überhaupt invloed kan op hebben? Tja, da lijkt me vrij arrogant denken…

    Bovendien: wat is er nou zo erg aan opwarming? Buiten het feit dat we hier in de LL nog meer zachte horrorwinters hebben dan vroeger, lijkt me dat helemaal niet zo erg, integendeel (je wil niet meemaken dat de aarde afkoelt, dán hebben we pas miserie)
    Stijgende zeespiegel? Nederland ligt nu al voor 1/4 onder de zeespiegel en ik zie ze daar toch ook niet met natte voeten staan?
    Verwoestijning? Mogelijks, maar daartegenover zullen dan andere gebieden die nu te koud zijn wel bewoonbaar worden.

    Mijn conclusie: laat ons aub stoppen met ons druk te maken over klimaat(verandering?), daar kunnen we toch niets aan veranderen (echt niet!), het enige wat we kunnen doen is ons aanpassen aan die veranderingen.

    Wat vele malen belangrijker is, is ons leefmilieu en de natuurlijke resources van de aarde: daar heeft de mens een énorme invloed op en kan aanpassing van ons gedrag dan ook een enorm verschil maken!

    • Koning Winter schreef:

     Mooi gesproken Skiwi, beide benen op de grond. Met gezond verstand kunnen we veel meer bereiken t.a.v. onze leefomgeving dan met de huidige hysterie.

   • Floris schreef:

    @Hjs, het ligt bij de term opwarming denk ik welke termijn je pakt. Opwarming vind ik echt als ieder jaar de wereldtemperatuur stijgt en dat zou volgend de klimaatdrammers dus gecorreleerd moeten zijn met CO2. Feitelijk stijgt CO2 wereldwijd ieder jaar, zo ook dit jaar, maar was 2016 wereldwijd het warmste jaar in de moderne historie.

    • Wessel schreef:

     Ik bemoei me eigenlijk nooit in klimaat discussie’s omdat ik de feiten niet heb (wie wel…?).

     Maar eens hoorde ik een logische (klinkende) verklaring voor het steeds sneller smelten van de meeste gletsjers. Als je een ijsblokje op de keukentafel legt en elke minuut bijhoudt (in een grafiek) hoe hard deze smelt, zal de grafiek na het smelten een exponentiële lijn vertonen. Als de ijstijd de vriezer is, de keukentafel het huidige klimaat en het ijsblokje een gletsjer/poolkap lijkt het mij, hoe zonde ook, logisch dat de gletsjers steeds sneller smelten. Natuurlijk is de keukentafel niet echt representatief voor weer/klimaat en is een ijsblokje ook geen gletsjer, maar interessant vind ik het wel om erover na te denken.

     Groeten vanuit een koud en zonnig München!

  • Jeroen amsterdam schreef:

   700% van niks is nog steeds niks. Trap niet in de getimede kul onderzoekjes. Houdt gewoon de Deense website aan dmi en kijk voor jezelf. NOS = niveau nu.nl

 18. Jorne schreef:

  Ook het Europese model biedt wat perspectief met een uitbreidend hoog richting het noorden en een depressie die vanaf de oceaan het Europese vaste land op wilt met gematigde of frisse temperaturen. Zou het dan nog?

  • Richard schreef:

   Nou hou de mensen voor de eerste Kerstweek niet in spanning ik moet zeggen op de webcam beelden voor SFL ziet het er nu top uit. Klein beetje wegsmelten maar dan zo houden.
   Ik hoop dat dat gaat lukken ?.

 19. Jorne schreef:

  Pluim voor Groningen is vrij zeker, vrijdagochtend vroeg winterse neerslag, zal weinig van blijven liggen maar is toch leuk. En hey, hier spraken we anderhalve week geleden al over herinner ik me, niet zo extreem als toen op de kaarten stond maar meteofictie bewijst zich weer eens een keertje 🙂
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576056200.png[/img]

 20. Richard schreef:

  Nu de kou en de sneeuw voor de Alpen deze stond er ook al eens een keertje op voor de 20st

 21. lex schreef:

  “”Alles over opwarming wordt hier simpelweg aan de kant geschoven.”” Logisch toch ? Het is een WINTER sport site ? (p.s: probeer eens niet alleen de warme Jing te benoemen maar kijk ook eens naar de koude Jang zoals al van Oktober in de VS te zien (en te merken) is ?)

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.