Het is gelukt: het is even wit op de stoep op de Penningberg in Hopfgarten. Op 750m is dat. En de komende dagen sneeuwt het nog wat door… Via deze link kun je tegenwoordig live zien hoe mooi het in Die Tauplitz sneeuwt!

Maar dan! Na het weekeinde – net als bijvoorbeeld de liften van de Skiwelt weer draaien – dooit het fors en aanhoudend. Een volle week lang. Met in de laatste Amerikaanse hoofdrun zelfs weinig hoop over de kerstdagen. Zo zie je in het ensemble hierboven.

Prikken we een punt thuis in Nederland dan zien we in de nachtrun gisteren nog een Scandihoog transportkou aanvoeren vlak voor kerst. Maar in de ochtendrun is het aanhoudend herfstig. Echt WC en dus voor de plee deze runs. En toch kan de komende dagen vermoedelijk overal nog net zo veel kunstsneeuw bij gespoten worden dat het OK is voor de pistes.


Ook Severe Weather Europe kijkt momenteel naar de sneeuwstorm die IJsland gaat treffen…. “bomb cyclone” noemen ze het.

Hier de hele kaartenserie vanaf vanochtend. Ik denk dat je net zo min daar op IJsland moet willen zijn nu aan de noordkust als in Nieuw-Zeeland op dat eilandje waar de boel zo verschrikkelijk klapte. Je ziet op deze kaarten ook de overgang naar de volgende sneeuwval in de Alpen…

Hier het vervolg…. met de laatste sneeuw in de Alpen… en in het Europese model een verrassende heftige sneeuwval op vrijdag de 13e in Nederland tijdens de ochtendspits! En uiteindelijk de overgang richting de zachte WC/teflon situatie.

Gelukkig passeert het front grotendeels ’s nachts in de huidige berekening. Maar de noordelijke provincies kunnen toch in de sneeuwstorm komen. Niet te vergelijken met IJsland maar toch. De dauwpunten zijn er laag. En in Duitsland zal op uitgebreide schaal ijzel optreden. Dat zou daar in het noorden bij ons ook nog kunnen. Echt in de gaten houden dus.

Voor het verdere verloop van de winter moeten we niet naar het drama in Nieuw-Zeeland kijken maar eerder naar Peru. De Sabancaya vulkaan is momenteel actief de aarde aan het koelen. Wat echt het aller gekste nog is van de zogenaamde klimaatcrisis. Dat wij dankzij het goed bekende en goed beschreven vulkanisme exact weten hoe we de hele aarde op tienden van graden nauwkeurig kunnen afkoelen en tamelijk instantaan. Als de aarde in juni 2020 0,3ºC kouder moet zijn is dat voor een paar miljoen euro zo te regelen. Nu ja…

Afsluitend een paar mooie kersverse plaatjes uit La Rosière!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

68 reacties

Gesloten voor reacties.