Prachtige herfstkleuren worden steeds meer zichtbaar in de natuur en wat hadden we gisteren een mooie dag met volop zonneschijn en een aangename temperatuur. Het leek wel of iedereen eropuit trok. Het leek wel even zomer maar zodra de zon ondergaat is het snel weer frisser en moest de jas aan. Niks mis mee, doe mij nog maar een handvol van die zonnige aangename dagen. Bijna iedereen is vrolijk, we groeten weer in het verkeer, zeggen de buurvrouw vriendelijk gedag en zo zie je maar wat een beetje zon al niet kan doen maar owee als het regent en het donker en grijs is buiten. De verkoudheid weer toeslaat nee dan wordt het tijd voor koning winter wat mij betreft met sneeuw en ijs en dan liefst weer dat heerlijke zonnetje erbij. Stiekem ben ik al aan het aftellen en de winter komt steeds dichterbij. Zal ik de ski’s al klaar zetten? De winterbanden mogen ook binnenkort weer worden gemonteerd onder de auto. Maak hiervoor tijdig een afspraak. Ik laat ze altijd in de laatste decade van oktober eronder zetten dan zit je meestal wel safe in Nederland maar voor de Alpenlanden kan het soms al eerder nodig zijn. Dat houden we hier natuurlijk ook in de gaten. We blikken even kort terug op de maand september. Voorlopig blijft het hier en in de Alpenlanden nog zacht maar zoals ik zei, elke dag komen we dichterbij de winter en het skiseizoen.


Nat, natter, natst. Wat een regen is er op veel plaatsen gevallen in de maand september. Het noordwesten waar de neerslag het hardste nodig was is er veel gevallen. Ook op andere plaatsen in het oosten een natte bedoeling maar natuurlijk geweldig voor de natuur. Normaal hebben we recht op 78 mm. Bijna overal is dat ruim overschreden. Wat deed de hoeveelheid zon dan? Die zal uit gaan komen rond de normale 138 uur. De laatste dagen is de redding.

Een hele discussie in de reacties te lezen wat de gemiddelde maandtemperatuur gaat doen? Kouder of warmer dan normaal? Rond normaal is zeker maar tot het gaatje blijft het spannend of we weer een te koude maand of een warme maand kunnen bijschrijven. Leuk detail, de koudere maanden zijn dit jaar dik in de meerderheid. Hierbij kunnen we dus concluderen dat september nat de boeken in gaat met een normale hoeveelheid zonneschijn en een normale temperatuur.

Snel over naar de verwachting voor de komende dagen. Hogedrukgebieden overheersen. Komt er dan geen regen? Jawel maar het is vaker droog dan nat en we gaan voorlopig verder met het mooie zonnige weer maar de wind wordt wel even spelbreker, uit het oosten deze keer. Dat wil ik vaker zien komende winter! Tot kracht 6 aan de noordkust en op het IJsselmeer maar ook in het binnenland zullen de bladeren er flink afwaaien. Jasje toch maar mee dus ondanks dat de zon uitbundig schijnt. Hoe meer naar het zuiden hoe meer afscherming door hogere bewolking. In België zou hieruit zelfs wat regen kunnen vallen. 15 tot 19 graden is toch niet verkeerd. Allemaal weer naar buiten dus en genieten van die mooie dagen.

De pluim laat nog geen echte koude zien. Wel warmte en oktober gaat zeker nog een twintiger pakken. De wind gaat draaien in de loop van de week naar het zuiden maar een depressie komt dan wel dichterbij. Dus hiermee gaat het ook regenen. Die kans lijkt nu het grootste rond vrijdag en in komend weekend te zijn maar dat kan nog wat verschuiven. De trend is dat we toch weer wat warme lucht krijgen en daarna lijkt opnieuw weer een hogedrukgebied zich met ons weer te bemoeien zodat we rustig doorbabbelen met meest blije mensen omdat de zon veel kans maakt. Nee mij hoor je niet klagen tenzij ik er natuurljk naast zit met mijn voorspelling maar dat gaan we zien.


Als afsluiting nog even een “leukie” Sankt Johann in Tirol. Ik was er in de eerste week van januari 2012. Prachtig skiweer met zowel zon als…..

En toen was ik dus mijn auto kwijt en weten jullie welke weerkaart hierbij hoorde?

Wat is er hier aan het handje? Welk fenomeen? Ik hoor het wel in de reacties!


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

26 reacties

Gesloten voor reacties.