Het ergste (water)leed in West- en Midden-Europa is voorbij. Enkel in Oostenrijk komen vandaag nog stevige en soms langdurige buien voor (en net lokaal nog aan het Gardameer). In de Lage Landen kunnen we weer genieten van een paar mooie zomerdagen met veel zon, afgewisseld door wat opbollende stapelwolken overdag. Heel lokaal kan er een enkel buitje uit vallen, maar veel stelt het allemaal niet voor. Vooral de Wadden maken kans daarop. Anders wordt het dit weekend. Dan kunnen de buien weer ongemeen stevig uithalen.

tmax_14080218_14073100

Vandaag en morgen is het nog aangenaam warm met op de meeste plaatsen temperaturen tussen de 20° en 25°C. Zaterdag wordt het een stuk warmer door een naar zuid draaiende hoogtestroming. Gisteren ging ik uit van een lokale 29°C, daar blijf ik nog even bij. De buien volgen deze keer snel, al vanaf ’s middags langs de Franse grens, en hebben potentie om bijzonder stevig uit te pakken.

gfs_mtv_eur63

Waar precies? Zoals steeds met buien, bijzonder moeilijk om 2 dagen op voorhand te voorspellen. Het wordt sowieso nowcasten, maar mijn beste gok is in de namiddag in de oostelijke helft van België en in de avond langs de Nederlandse oostgrens. Niet dat de rest van de Lage Landen dan droog blijft. Integendeel zelfs, maar ik verwacht dat de buien er net iets minder intens gaan uitpakken. Achterliggende reden van mijn gok? De grote hoeveelheid vocht die in het oosten van de Lage Landen aangevoerd wordt, helemaal vanuit het zuiden van de warme Golf van Biskaje, en de snel kouder wordende bovenluchten in combinatie met het feit dat het in het oosten het warmste wordt.

cape_14080215_14073100

De CAPE en Lifted Index waardes zijn er dan ook het grootst.

gfs-0-60

Maar niet alleen dat. Kijk eens goed naar de luchtdrukkaart van zaterdagnamiddag. Weinig wind aan de grond (witte isobaarlijnen ver uit mekaar), veel wind op grote hoogte (kleurovergangen dicht bij elkaar), en bovendien waaien beiden uit een verschillende richting. Veel windschering dus. In mensentaal: kansen op hagel, stevige windstoten, en zelfs de vorming van een supercel. In nog meer mensentaal: het kan er heel lelijk aan toe gaan. Ook zondag is er vanaf de namiddag nog kans op onweer, maar dan enkel in het zuidoostelijk deel van de Lage Landen.

gfs-0-144

Gek dat mijn prognose van vorige week vrijdag voor heel deze week vrij exact is uitgekomen: stevige buien op maandag en dinsdag (enkel de extreme hoeveelheden wat onderschat), aangenaam in de tweede helft van de week, stevige buien in het weekend, en daarna een herstel van de zomer doordat het Azorenhoog weer een verbinding zou gaan zoeken met de stijgende luchtdruk boven Scandinavië. Hoe zit het nu met dat herstel? Wel, dat komt er, evenals de verbinding van het Azorenhoog. Alleen is het voorlopig nog een lightversie, omdat het zomerweer deze keer meer weerwerk krijgt van een rondtollende depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Tropische temperaturen zitten er voorlopig dus nog even niet in, maar 9 van de 10 blijft het na maandag heel de volgende week gewoon prima rustig en droog zomerweer in de Lage Landen, met temperaturen elke dag om en bij de 25°C. Waarschijnlijk gaat er 1 dag tussen zitten waarop er meer wolken en kansen op buien gaan zijn. Welke dag juist is nog niet te zeggen. EC denkt volgende week donderdag, GEM woensdag en GFS denkt dat het er zelfs helemaal niet van komt. Mijn voorkeur gaat duidelijk naar de uitkomst van het Amerikaanse GFS, al was het maar omdat ik vanaf zondag met vrouw en kids voor drie weken aan de Belgische Costa zit. Zonder wifi, dus dit is even mijn laatste bericht hier. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

13 reacties

Gesloten voor reacties.