Vanavond een ander format voor de avondupdate, in het vorige bericht vroeg ik wat jullie graag besproken wilden hebben in dit bericht. En er kwamen meer dan genoeg reacties dus ik probeer iedereen te beantwoorden en daarnaast al het relevante in de modellen mee te nemen. Het avondrood in Riederalp bij Joke is een mooie figuurlijke inleiding van het Wintersportweerman Vragenvuur. Laat even weten of dit concept leuk is en of we dit vaker moeten doen, misschien iets wekelijks als het aanslaat.

Als de kippen erbij was Hans, hij vroeg naar de sneeuwkaarten van het Europese model met speciale aandacht voor de Lage Landen. De kansjes liggen rond 8 en 9 januari in een noordelijke stroming, maar gegeven deze noordelijke stroming weten we dat dat geen droge sneeuw gaat opleveren vanwege de warme Noordzee. Naja met sneeuwbuien kan ook al een hoop pret ontstaan vooral in het binnenland als het wellicht droge sneeuw wordt. Maar terug naar Hans z’n vraag; over sneeuwkaarten in het EC voor de Lage Landen kunnen we kort zijn; die zijn er namelijk niet. In de bovenstaande kaart komt de sneeuw het dichtst bij.

Het GFS doet wel iets als bovenstaand beschreven met negatieve dauwpunten, buien uit het noorden maar positieve 2m temperaturen. Zou toch een leuke verrassing zijn blijft het ergens liggen maar het zal vooral guur weer zijn.

Mark sloot zich aan bij de vraag van Hans, hij was vooral benieuwd naar vorstkaartjes voor Nederland, en aan z’n naam te zien naar eventuele vorst voor Breda. Nou het Europese model is wat dat betreft slecht, het Amerikaanse model iets beter maar zeker niet januariwaardig, Breda 2x nipt wat vorst. Daarvan heb ik de 2 vorstkaartjes maar even gepost onder het motto u vraagt wij draaien. Over het algemeen weinig LL winter te bespeuren, mijn gevoel is dat het van een stevige noordelijke depressie moet komen met een Groenland hoog. Andere situaties zie ik nog niet snel gebeuren.

Het sprongetje van Breda naar Sauerland is niet al te groot, een uur of 3 rijden ofzo? Nouja in ieder geval; Thomas wilde weten wat de ontwikkelingen voor het Sauerland zijn na de regen van dit weekend. Joalie had ten eerste al een waardevolle reactie over de goeie condities en verse sneeuwval van afgelopen dagen maar inderdaad, de regen van dit weekend is onvermijdelijk voor dit middelgebergte. Daarna staat er gelukkig weer sneeuw op het programma, opnieuw kijken we dan naar 8/9 januari wanneer ook Nederland wat sneeuwkansjes heeft.

Trek de neerslagtotalen van elkaar af en je weet hoeveel sneeuw er volgens het Europese model gaat vallen in het Sauerland. Dat zou de regen van dit weekend toch helemaal teniet doen! Of Willingen compleet open kan gaan, ik vermoed van wel maar heb geen lokale kennis van daar.

Van het Sauerland naar de Alpen waar de serieuze sneeuwval op het programma staat. Maar valt het wel overal? Om te beginnen Frankrijk, waar de meeste mensen benieuwd naar waren. Nils gaat naar Paradiski, Sander wil meer weten over Les Menuires en Roy is (ik vermoed) geinteresseerd in Les Saises. Ik gooi ze voor vanavond even op 1 hoop en ze gaan door als: Franse Alpen. Eens? Ja? Mooi! Vooral de hoeveelheden zijn spannend voor de Franse Alpen rond 9 januari, hierboven een eerder gepost kaartje van het GFS die voor 6 tot 32cm sneeuw gaat. Positiever dan vanmorgen maar nog niet helemaal je van het. ICON doet exact hetzelfde als GFS.

GEM en EC daarentegen doen het een stuk beter met helemaal geen lokale verschillen maar gewoon overal 20 tot 30cm. Supergoed voor de pistes en het aanzicht! Het blijft wel een dubbeltje op z’n kant hoor, want geeft het hoog iets tegengas kan die 30 zo naar 10 gaan en veel meer dan 30 zie ik sowieso niet komen want het is geen supersterke depressie. Vooral voor Les Saises zal het een nodig zijn, Les Menuires en Paradiski zitten met hun hoogte sowieso nog goed!

De volgende is Oostenrijk, Ron de sneeuwfanaat wilde weten of er nog wel te skiën zou zijn in Obertauern. Nou als zelfs de daken sneeuw geruimd moeten worden is het wel menes. Catastrofaal zou ik het bijna noemen, maar voor Ron vast geen probleem want hij is tenslotte de sneeuwfanaat 😉 Maar het kan zomaar zijn dat tijdens dit weekend de liften dicht blijven i.v.m. lawinegevaar maar na het weekend zullen ze zeker alles snel weer gaan openen. No worries, bij deze partner zijn ze wel wat gewend!

Koninks wilde ook nog wat weten over Saalbach, nou ook daar nu genoeg sneeuw en er komt nog meer bij. Vaak genoeg besproken afgelopen dagen dus voor nu nemen we genoegen met rauwe modeloutput van het GFS. Wat een bizarre grafiek… (met dank aan Jannes trouwens voor deze weergave) Een stijgende sneeuwgrens is voor Saalbach geen probleem, hier in Hopfgarten zal het net wel of net niet worden.

Piet en een andere Hans dan die van hierboven wilden wat weten over sneeuwkansen voor Val Gardena, nou Piet en Hans, net als de sneeuw voor de Lage Landen zit het er voorlopig nog niet in. De bovenstaande kaart voor de totale accumulatie tot zondag 20 januari spreekt boekdelen. In de neerslagschaduw van de Noordalpen. Nou zal iedere Oostenrijkganger van deze week je willen vertellen dat de zon ook veel waard is op je wintersport vakantie hoor 😉

Dan waren er nog Henrik en Marcel die de SSW nog eens onder de aandacht brengen. Heel goed want het is zeker een fenomeen wat tot stevig winterweer op lagere breedtes kan zorgen. Maar let op, het kan, het is helaas geen 1 op 1 relatie. Ik lees nu een artikel waar ze de benaming van een SSW bekritiseren en een nieuwe beschrijving voor het evenement in de stratosfeer voorstellen. Daar benadrukken ze de waarde van hoeveel verticale invloed de warming heeft in de atmosfeer. Binnekort meer daarover. Voorlopig zien we er helaas nog weinig significants van terug in de reguliere kaarten maar het is zeker nog niet voorbij. Sowieso is deze warming niet ideaal voor Europa omdat juist de vortex naar Europa wordt gedrukt in plaats van dat de warmte op hoogte vanuit Europa kwam zoals vorig jaar tijdens de SSW.

Tobias wil dat we even in de statistieken duiken om te zien of er records gaan sneuvelen dit weekend. Nou dat denk ik niet Tobias, misschien recordfiles. Maar qua sneeuwval zijn er gekkere dingen gebeurd. Ik verwijs graag naar een artikel van Hajo uit 2015 toen er in de Apenijnen maarliefst 2 meter sneeuw viel in 17 uur. Hij heeft een mooi overzicht gemaakt, klik hier

Het was een flinke zit maar hoop iedereen tevreden te hebben. Afsluitend nog een vraag voor jullie, wie vindt een nieuwsartikel over deze meteoor/vuurpijl/vallende ster? Of een andere webcam. Of gewoon informatie want wij zijn er nog niet over uit wat het was.

Vuurwerk was het niet weten we inmiddels, want dat ziet er zo uit op de webcams van foto-webcam.eu in bijvoorbeeld Zell am See. Geweldige verzameling webcams hebben ze daar! Tot slot, laat weten wat je van dit format vindt en of je het vaker zou willen zien en denk even mee over een mogelijke titel van dit concept, momenteel zitten we met de bovenstaande werktitel. Dank alvast!

ps. MORGEN HAJO LIVE OP FACEBOOK MET WEERKAARTEN ANALYSE 09.00


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

41 reacties

Gesloten voor reacties.