Niet al te veel plaatjes vandaag want er wachten weer genoeg vragen op mij, het vragenvuur blijft onverminderd populair. Heb je je vraag niet optijd in kunnen sturen? Hou dan voortaan altijd de reacties in de gaten. Zo eens in de week doen we het vragenvuur en vraag ik jullie rond 5 uur om al je verzoekjes. Niks is te gek, niks is dom, vraag maar raak! Ohja het plaatje van hierboven: Hajo en ik maakte vandaag heerlijke afdalingen boven St. Johann in Tirol!

Maar wij waren niet de enige met een topdag, Marcel gaf het een 10 uit 10 in het enorme PdS.

En zoals gewoonlijk verwekt Joke weer een hoop jaloezie onder de lezers met droomplaatjes uit Riederalp. De zon, de kou, de bomen wit, prachtig!

Een van onze vaste reporters Joep heeft z’n vaste stek in Obertauern even verlaten om in Schladming de avondwedstrijd slalom te kijken. Hij heeft wel hele mooie plekken! En wat een zee van publiek zeg, echt heel gaaf!

We blijven even in de Alpen of naja eigenlijk de weg ernaartoe. Want Oelie reist donderdag/vrijdag richting de Noordalpen en wil een zorgeloze rit. Nouja Oelie, dat kan nog wel een dingetje worden. Want juist op de nacht naar vrijdag valt er uit een neerslagband van Nederland tot Zwitserland sneeuw. Daarchater zitten vermoedelijk ook nog wat regenbuitjes. Dus rij je in de nacht wees dan alert! Mocht je flexibel zijn zou ik misschien donderdag vroeg op de dag al gaan rijden zodat je voor de sneeuw bent of vrijdagochtend zodat je na de sneeuw gaat.

Hans gaat volgende week ook op vakantie en wel naar Ischgl. Wat gaat het weer daar doen? Nou omdat Ischgl vrij dicht tegen de hoofdkam (blauw) aan ligt en zelfs het skigebied op de hoofdkam ligt gaan ze hier ook wat mee krijgen van de zuidkantsneeuw. Een centimeter of 20 is zeker mogelijk, het dorp waarschijnlijk niet meer dan 5 of 10. Hou er wel rekening mee dat het in zo’n situatie ook hard zal waaien. Vrijdag en misschien ook zaterdag de hogere liften gesloten. En daarna? Dat is vergelijkbaar met de rest van Oostenrijk die we zo behandelen.

Michel en Pieter hadden beide interesse in Montafon, alleen wel tegenstrijdige belangen, de een wilde zon en de ander sneeuw. Nou er zal wat lichte sneeuw vallen als er even een noordelijke component in het zooitje zit. Geen dump, 10cm ofzo is haalbaar, wel eerst nog vrij hoge sneeuwgrens maar dalende.

Vanaf zondag vloeit er eindelijk weer wat hoge druk over de Alpen. Vanaf zondag ski je dus waarschijnlijk weer tussen de zonnestralen, nog geen aanhoudend kaiserwetter maar genoeg zon om aan je dagelijkse portie vitamine D te komen. Hetzelfde geldt voor Filmoos waar Leon op vakantie gaat, al krijgen ze dara minder mee van de sneeuwval maar zal de bewolking iets langer blijven hangen.

En na het weekend is het dan vergelijkbaar voor heel de Alpen. De atmosfeer komt weer wat tot rust met langzaam oplopende temperaturen. Meer zon en overdag af en toe een graadje dooi afhankelijk van hoe hoog je zit. Daarmee hoop ik ook gelijk antwoord te geven op de vraag van Eef die vooral kijkt naar de tweede week van februari voor de Dolomieten. Nou de rust keert weer terug en lijkt even zo te blijven, al is er op die termijn amper zekerheid, blijf het hier dus volgen!

Vervolgens doen we weer een paar stappen terug in de tijd naar de dump van dit weekend. In het bijzonder voor de zuidelijke Franse Alpen, voor Drik Les Orres. Het dorp ligt op een hoogte van 1600m en daarmee schrok Dirk vanmorgen waarschijnlijk een beetje van het feit dat ik een sneeuwgrens op 1600m noemde. Het schommelt een beetje op en neer met nu een voorspelde vorstgrens van 1600m met daarom een sneeuwgrens op zo’n 1500m. Je blijft dus een beetje op de wip Dirk. Maar hou wel in gedachte dat het overgrote deel van de neerslag gewoon als sneeuw valt, denk aan minimaal 30cm. Bovendien valt er vannacht en morgenochtend al een mooie laag bij een prachtig lage sneeuwgrens, dat kan hopelijk wel wat regen opvangen.

Bij de rode stip zien we het vrij onbekende Katschberg, maar niet bij Ronnie, hij wil weten wat het weer er vanaf morgen doet. Nou ik richt de aandacht vooral even op vrijdag-zaterdag wanneer er een mooie hoeveelheid sneeuw kan vallen. Maar met de warmte uit het zuiden en een dorp op 1000m moeten we ons misschien toch een beetje zorgen maken, je ziet het, de regen op de kaart komt in de buurt. Echter denk ik dat ze het zo ver oostelijk met de plakkende kou wel moeten redden qua sneeuw, misschien dat je in het dorp enkele druppels zal zien. Vrijdag wel een stevige wind dus mogelijk de hogere liften gesloten. Fijne vakantie allemaal!

Sjors zou graag in zijn Isola 200o zitten ten tijde van deze dump, hij heeft echter de verkeerde bestemming gekozen en vliegt naar Portugal. Sneeuwbeelden van de Picos de Europa? Mwah je zal er op donderdag denk weinig van mee krijgen met slecht weer en regen tot op grote hoogte. Misschien de terugweg wel mooi want zaterdag en zondag daar sneeuw bij lage sneeuwgrens!

Op naar de Lage Landen waar natuurlijk ook genoeg vragen over binnen kwamen. Actueel is de sneeuwval inmiddels de Lage Landen binnen getrokken, althans volgens de radar. Jeroen is in het algemeen geïnteresseerd in de sneeuw van morgen. Eigenlijk had ik het vanmorgen al een beetje afgesloten en wordt het nowcasten, maar ik zal nog een maal de totalen van de naar mijn idee betrouwbare berekeningen zien:

Hier de 4 die ik voornamelijk gebruik in m’n verwachtingen, zo nog even het Harmonie erbij pakken. Vanochtend had ik al een goed gevoel bij het ICON dat er mooi op zat qua timing en verloop, alleen de hoeveelheden waren nog wat overdreven. Ze hebben blijkbaar naar me geluisterd want ze hebben de hoeveelheden wat bijgesteld, alleen het noordoosten nog wat te veel als het aan mij ligt. Maar daarmee laat ik mijn verwachting van mogelijk 10cm in Limburg en de rest van Nederland 1-7cm. Heel België sowieso meer dan 5cm en op grote schaal meer. Morgenvroeg heb ik snel het nowcast bericht online!

Hessel wilde in het bijzonder weten of de buien na het front in het westen nog voor wat extra sneeuw konden zorgen. Zeker ja, maar let op met de aanvoer over zee. De directe kustgebieden zien dan regen of ijzel. In de andere modellen zit dit ook verstopt in de accumulaties maar minder zichtbaar door de beperkte fijnmazigheid. Ik denk trouwens niet dat het een groots verschil zal maken door de omvang en treksnelheid van de buien. Lokaal zal je in het westen nog 1 of 2 cm mogen bijschrijven.

Maarten en Gerard hadden een interessante vraag over de grootte van de sneeuwvlokken, want iedereen wil toch van die grote vlokken zien zoals hierboven. Dat heeft alles te maken met de luchtvochtigheid wat afhankelijk is van de aanvoerrichting. Morgen is deze zo’n beetje oostelijk maar niet heel droog, vrij normale vlokjes dus. Als de oude kern van de depressie voorbij is en de buitjes uit het westen komen zal je misschien grotere vlokken zien vanwege meer luchtvochtigheid en ietwat hogere temperaturen. De sneeuw zal meer kleven. Maar verwacht geen mega vlokken hoor. Ik zag laatst een handige infographic hiervan, zal m nog eens opzoeken, nu helaas geen tijd meer…

Afsluitend had Michel de vraag of we nog konden schaatsen de komende anderhalve maand. Nou Michel, GEM en GFS flirten met wat winterse scenario’s dus wie weet. Nu valt er nog niets zinnigs over te zeggen. Wil je een kans percentage horen? Op gutfeel 45% kans dat je nog op natuurijs staat. Ik moet nu gaan publiceren anders wordt het te laat! Sorry voor de vragen die ik niet heb kunnen beantwoorden, volgende week staan jullie vooraan!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

26 reacties

Gesloten voor reacties.