leglerhuette2270

Vorige winter opende ik op een verregende eerste kerstdag een klaagmuur en die is sindsdien eigenlijk niet meer opgehouden. Met name ook de vele fans van de SkiWelt op deze website bleven de weergoden flink wantrouwen ook nog over de kerstdagen toen in Kleinwalsertal al bijna een meter was gevallen. Inmiddels daar (in Kleinwalsertal dus) zeker dik meer dan een meter en ondertussen ook elders aan de noordkant van de Isère tot Nederoostenrijk variërend van minstens een halve meter tot minimaal heel erg mooi wit.

https://www.youtube.com/watch?v=kKk4JlrIQik

Deze video van Jeroen uit zijn favoriete regio Kirchberg, Brixen en Westendorf bewijst het! Mijn vraag is nu dan ook: wie heeft er met Calum als dikke toef slagroom op de taart van Estelle nog iets te klagen? Zou dat al zo zijn dan kan ik je geruststellen: Tom en Daan zijn ook al onderweg. De modellen zijn het alleen nauwelijks eens over de timing van die volgende dumps. Misschien nog een beetje een meta-vraag erbij: wie vind (nu nog) dat Wintersportweerman.nl een website van onzinnige meteofiction, wishfull thinking en voortdurend naar achteren doorschuivende dumps is?

altersaentis3012

Het aantal webcambeelden dat ik vanochtend zou kunnen delen is eindeloos. Gooi in de reacties dan ook je eigen beste vondsten. In noordstuwingssituaties zoals Calum kun je altijd ook de cam op de Säntis pakken, met 2500m de hoogste berg van noordoost-Zwitserland, het gebied waar de wieg van mijn oma heeft gestaan. Over enkele jaren al zullen er vanuit Wintersportweerman.nl ook freeride tripjes naar deze berg met 1 gondel van dal naar top komen.

zaferna3012

Hier bij de Zafernalift in Kleinwalsertal zijn de daken al een keer sneeuwvrij gemaakt. Dit is de sneeuw van Calum en het is vanochtend nog volop aan het dumpen en dat gaat een groot deel van de dag zo door. zaferna3012smilie

Gisteren heb ik een Samsumg Galaxy Note 4 gekocht. Hier mijn eerste brouwsel met het pennetje! Het is het bergrestaurant op de Diedamskopf in het Bregenzerwald. Die toef op dat vogelhuisje wordt nog veel groter vandaag!

montafon3012

Skilessen gaan natuurlijk gewoon door in dit weer zoals deze webcam in Montafon bewijst!

zellamsee3012

Ons Zell am See Kaprun – binnen enkele jaren zeker verbonden met Saalbach-Hinterglemm – is na een volledig groen seizoen vorig jaar ook uit de brand. Lekker koud ook. Onderaan dit bericht gaan we kijken of hier misschien de regen nog terugkeert of dat je op 750m safe bent.

chamrousse3012

Chamrousse in de zuidelijke Isère is een ander belangrijk ijkpunt: Hier lijkt toch ook zeker 20cm sneeuw doorgedrongen te zijn door Estelle. Niet met Calum want die is weer voor het oostelijk Alpengebied.

vercorin3012

Vercorin vooraan het Val d’Anniviers heeft zeker 25cm gehad. Niet de hoofdprijs, maar in het zonnige Wallis pal boven het vaak warme Rhônedal altijd top om dit dorp er zo bij te zien liggen.

ortisei3012

We springen naar de zuidkant om vast te stellen dat Val Gardena inmiddels wit is, maar dat het in de dorpen niet overhoudt. Hoe anders vorig jaar op deze datum. Zie in de rechtermarge bij “Vorig jaar vandaag”! Fréderic kopte: Winter 2013/14 steeds meer zuidkantfestijn. Hij voelde dat haarfijn aan en zo is het gekomen.

courmayeur3012

Courmayeur is ook zuidkant natuurlijk maar hier door de aanwezigheid van de Mont Blanc en de grote hoogte van de pistes eigenlijk nooit sneeuwgebrek.

livigno3012

Evenmin in Livigno waar bij -11,4ºC vanochtend de sneeuwkanonnen natuurlijk ook de hele nacht door hebben geblazen. Vorig seizoen ging de lantarenpaal links een paar keer dik kopje onder. Wie speurt de link van dat plaatje ff op dan maken we daar een moving gif later van vandaag…

alpenaccu3012-gfs

Vanochtend is het Amerikaanse weermodel ineens koploper qua neerslagberekening voor de Alpen. Tot 7 januari (+192u) een piek van 73mm jawel al sla je me dood precies in het in Kleinwalsertal.

alpenaccu3012-ecmwf

Het Europese model doet het wat rustiger aan met maximaal 49mm rond Obertauern, St. Martin am Tennengebirge en Die Tauplitz. Beide modellen laten de zuidkant in de kou en kunstsneeuw staan. Pas Slovenië en Kroatië pikken weer wat (regen) mee.

sneeuwgrens3012

Prikpunt Les Menuires om de ontwikkeling van de sneeuwgrens onder de loep te nemen. Je hebt altijd kansen en bedreigingen. Zo hebben we nu wel degelijk een risicootje dat het op bepaalde plekken onder 1000m toch weer eens zou kunnen regenen. Daar kan ik ook kaarten bij pakken. Maar als ik zie dat de weermodellen het op korte termijn al nauwelijks eens zijn over de opeenvolging van de pressies en het spel met de zich nu ook weer ontwikkelende hoge druk, dan heeft het ook weinig zin nu te panikeren over mogelijke regen op 11 januari. Voor de eerstkomende dump na Calum, Tom die zal gaan treffen rond 3 en 4 januari is er geen nood. Een verloop van een sneeuwgrens in de Franse Alpen niet hoger dan 1500m en in Oostenrijk niet hoger dan 750m is het meest waarschijnlijk. Dat is ook iets om in je oren te knopen: in min of meer normale winters is een hoogte van 1000m in Oostenrijk gelijkwaardig aan 1600m in de Franse Alpen. Zoveel is het verschil tussen landklimaat en gematigd zeeklimaat. Laten we steeds een dump vooruit kijken de komende tijd om geen onnodige paniek te creëren. Puur op basis van de prognoses voor de Lage landen weten we dat een west georiënteerde stroming weer in opkomst is en dat we het ook voor de Alpen in de gaten moeten houden. Begin januari is natuurlijk de allerbeste fase voor een WC voor de Alpen: dan moet je toch meer aan sneeuw dan aan regen denken. Een WC in november of maart is een heel ander verhaal.

[metaslider id=51931]

Ik heb nog één bijzonder setje kaarten dat ik met jullie wil delen. Wat is er hierboven toch aan de hand? Toen ik dat temperatuurverschil op 1500m hoogte zag tussen de Franse en Italiaanse kant van de hoofdkam dacht ik: “O makkie, noord-Föhn. De neerslag in de Franse Alpen warmt de luchtkolom met condensatie op en dan zit die warmte vervolgens aan de droge Italiaanse kant”. Maar er is in die fase helemaal geen neerslag in de Franse Alpen. Het is helder weer met aan de grond juist de laagste temperaturen waar op 1500m de warmte zit. Er is geen advectie te vonden. Niet vanaf de Middellandse zee en ook niet vanuit Zuid-Tirol waar dan wel een noordföhn heeft gestaan. Het ontstaat daar gewoon op die plek. Op 5km hoogte ook niets van dat temperatuurpatroon te ontdekken. Wat wel opvalt is dat er een soort gat van 6hPa zit daar. Een soort minilaagje in een zone met hoge druk.

windkronkel

Het enige bijzondere wat ik zie is dit windveld op 5km hoogte. Zeer harde wind onder de Alpen langs. 24 uur eerder nog meet noord en nu draaiend naar oost. Zie ook die hele fraaie rand beginnend zuidelijk van Kiev waar de wind ineens 1080 graden de andere kant op waait. Onder Moskou botst NNW wind tegen een ZW-stormmuur! Kolkt dan helemaal onder de Alpen door via Egypte door naar de Oeral! Wat is er nu uniek op die plek waar dat laagje ontstaat. Juist: de extreem hoge hoofdkam met als hoogste piek de Mont Blanc die reikt tot in dit windveld. Daar moet het mee te maken hebben.

[metaslider id=51953]

Pas in de namiddag na nog eens speuren meen ik de verklaring te hebben gevonden: die warme plek is de enige plek waar het…

  1. Op 1500m windstil is
  2. 100% zonnig is
  3. Waar de laagstaande zon door het gebergte toch een bijna haakse hoek met de grond heeft
  4. Kurkdroog is (extreem lage luchtvochtigheid en dus toch wel een Föhneffect door uitsneeuwen aan de andere kant van het gebergte)
  5. In de windschaduw van de hoofdkam ligt
  6. Waar de luchtdruk aan de grond sterk lager is

Ik denk dat je dus kunt stellen dat stilstaande kurkdroge lucht op een zeer zonnige dag als de zon maar een vrij haakse stand op de grond heeft ook in de winter thermisch sterk kan opwarmen. Wie vind hem mooi?

Geniet nog even van deze video van Frank & Mike!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

108 reacties

Gesloten voor reacties.