Gisteren meldde ik in dit actuele lawineoverzicht het tragische geval van Griekse twee artsen die in het mortuarium van hun eigen ziekenhuis belandden. Veel sneeuw dus in Griekenland en ja ik heb het bewijs gevonden. Een schitterende serie foto’s uit het Vasilitsa skigebied. De scheur hierboven op de foto is juist geen lawine maar juist iets positiefs: als de sneeuwlaag scheurt ontspant hij. Maar wat en machtig pak sneeuw zeg! En daaronder zit ook nog wat.

Bekijk alle foto’s en geef toe dat j er graag rond zou lopen. Hoe zit het met de 40 centimeter sneeuw in Zeeland dan? Nou dit is de nieuwe berekening:

Er is absoluut nog wat van over en gordel van 10cm van Normandië door België naar de Eifel. Is genoemd dat die 40 cm er nooit zouden komen, maar dat het enkel een extreme berekening was. Ook de plek van de botsing van luchtmassa’s kan weer anders uitpakken zo ver vooruit. Bijzonder wat er in Beieren allemaal valt. En in de Vogezen.Kijken we naar het oosten schien we een schitterende boog met 20 tot 30cm sneeuw van Kiel in Duitsland, dwars door Polen en Wit-Rusland diep Rusland in. Dat is waar straks die dotten zachte vochtige lucht langs gaan strijken wat ik in veel video’s heb genoemd. De ronde vorm is typische voor de zware kou die als stroop aan het aardoppervlak kleeft en naar het zuiden toe wil kruipen.

Even deze. Toch een megalawine in Zwitserland. In Mayens de Conthey in Wallis om precies te zijn. Wat een ding! En in Graubünden nog een lawine waarbij de sneeuwschoenwandelende baasjes van twee honden volledig bedolven werden en de honden passanten alarmeerden! Ze kwamen er dankzij hun dieren zonder kleerscheuren vanaf.

OK nog en kiekje uit Slowakije en dan gaan we naar de avondruns kijken!

Deze geven we alvast cadeau. Wat ik tot dusver van de modellen gezien heb is en iets groter verschil tussen de kustprovincies met soms lichte dooi ’s middags en het oosten dat op of onder nul blijft. Maar grosso modo liggen we op koers.

Hier bijvoorbeeld de ochtend van 16 februari in de avondrun van het Amerikaanse model. Dan knijp je toch in je handjes. Want de vorst komt 6 februari binnen lopen. Dat is dan toch 10 dagen vorst! Dauwpunt ook in de gaten houden. Komt er allemaal aan!

Nou dit is em dan. Schitterend toch? Nog steeds de vier ijsdagen met niet goed geld terug garantie keurig berekend. En het is nu niet zo gek ver meer in de toekomst. Maar het kan zo maar nog helemaal in het honderd lopen hebben we gezin met het Europese model. En tja 2 zeer zachte lijntjes zijn hier ook wel te ontdekken. Maar verder is het een prachtig dik cluster. En dus van 10 tot 16 februari steeds mooi nachtvorst nog. Dit is het midden van het land. In het oosten zit je lager. Nee hier doen we het voor. Als de vorst straks begint ga je ook nog lijntjes met -15ºC zien in het ensemble. De verrassingen die kant op zijn er ook nog. Maar goed: het Europese model is wel een beetje cruciaal vanavond. Dus blijf het hier volgen tot een uur of 22!

Nou dat zit helemaal snor in het Europese model. Ik heb de kaarten nog niet voor m’n video maar met deze op 1500m op 9 februari zijn de zorgen van de laatste twee runs weer helemaal weg genomen! Ook dit model terug aan de koude kant (terwijl GEM er juist even de brui aan geeft vanavond).

Mmmm voeg eraan toe dat het Europese model nu wel weer koud is synoptisch…. maar de vorst is er pas goed en wel op 8 februari nadat het eerst de 7e sneeuwt. En ’s middags hier meteen al een graadje dooi erbij zoals ook in de titel van dit bericht staat. Maar dus minder gunstig dan het Amerikaanse model ook op die middellange termijn.

Wel weer leuk dus dat de vorst begin met sneeuw en dat Nederland dan een beetje wit is.

Het Amerikaanse model doet namelijk precies het omgekeerde.

Ik heb even het dikste cluster ingetekend. Toch nog de meest waarschijnlijke uitkomst. Maar je ziet: het risico naast de pot te pissen bestaat altijd. Alles bij elkaar genomen is er alle reden te denken dat het oosten van het land op de schaats kan komen. Al was het maar 2 dagen en voor de waaghalzen. Blijf het gewoon volgen….

Voor zover je een fan bent van Oostenrijk mag je ook wel eens buiten je geliefde skidorp kijken. Een bezoekje brengen aan een museum in een grote stad. Na de lockdown dan. Over lockdown gesproken: in tegenstelling tot wij Nederlanders die met Stockholm syndroom meer van Rutte zijn gaan houden, kotsen de Oostenrijkers hun premier Kurz nu uit en gaat men massaal de straat op in Wenen en houd de politie het gelukkig ook voor gezien. Geen geweld. “Keine Gewalt, keine Gewalt!” Enkel vrijheid van meningsuiting. De mensen dragen zelfs mondkapjes.

https://youtu.be/hjzmB-PjYcg

Mooi. Het is goed dat we wakker worden. Gamestop anybody? Maar vaccins zijn dus wel degelijk een medisch wonder en het gaat werkelijk voortreffelijk in Israël. Als alle ouderen straks goed beschermd zijn, kan de wintersport volgende winter ook gewoon weer… waarschijnlijk zonder de meest carnevaleske apres-ski. Die komt niet meer terug is mijn inschatting! Enne o ja, doen we er meteen een Elfstedentocht bij!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Doneren mag hoeft nooit. Dank voor de vele kleine donaties. Geeft de burger moed en zin om door te gaan.

Zie ook het nieuwe platform patreon.com/smitsays waar je andere krenten uit de pap en later ook podcasts over diverse thema’s zult vinden.

Volg me ook op bitcoindaily.nl. Informeer je daar en op bestebank.org over de laatste trends en de fundamentals.

Inloggen voor gemakkelijker reageren mt een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig! Tot later!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Ad · 31 januari 2021 op 19:54

Eerst 7 ijsdagen, nu nog 4 over, dan 40 cm sneeuw, nu een vorstperiode tot 16 februari, hoe haal jij dat in vredesnaam uit die kaarten? Staan de meeste lijntjes niet gewoon vet in de plus na 2 dagen rond 0?

  Hajo · 31 januari 2021 op 22:00

  Natuurlijk kom ik met elk bericht met een titel die het meest recht doet aan de situatie. Plus een vleugje wishful thinking. Logisch dat het steeds wisselt. Maar ik waai niet met alle winden mee. Hoe zo lang het enigszins te verantwoorden is de koers vast. En 4 dagen heb ik beloofd. Niet 7. Ja wel een boude voorspelling dat het tot over. De helft van februari door kan gaan met de schaatspret. Maar dagelijks en ook vanavond zeg ik erbij dat het hele feest evengoed niet doorgaat. Maar dat is toch bekend? Dat is alsof je in de krant leest dat er een verhoogde terrorismedreiging is. Dan ben je ook niet verbolgen als er uiteindelijk helemaal geen bom komt.

  Ad · 31 januari 2021 op 22:10

  Zo lust ik nog wel een paar.

Eric · 31 januari 2021 op 19:58

Hier in België geeft het KMI 9 graden in de plus komend weekend, dus verre van koude

  Hajo · 31 januari 2021 op 22:03

  Het klopt dat er scenario’s zijn waarin Nederland in de vorst komt en België niet. Zeer vaak benoemd de laatste dagen. De temperatuurgradiënt kan extreem worden. Daar komt ook die 40cm sneeuw in Zeeland van. Die berekening dus. Dat is het spel. En dus ook de mogelijkheid dat Nederland buiten de vorst komt terwijl het in Duitsland lekker doorwintert. Maar goed: straks eerst ff door de warme golf heen… dat is al bijzonder genoeg. Het KNMI gaat nog voor koud!

Ivo · 31 januari 2021 op 23:18

Mooi bericht Hajo

Aart · 31 januari 2021 op 23:38

Nog omhoog gegaan naar de Zwölferkogel vandaag Hajo? Zag op de webcam dat die draaide (https://saalbach.panomax.com/zwoelferkogel).

Snap overigens je enthousiasme voor een totaal nieuw onbekend werkend vaccin niet. In maart 2020 gaf je nog (terecht) aan dat HET probleem te weinig ziekenhuisbedden zijn maar dat probleem is er al jaaaaren. In november 2019 werd er nog massaal geprotesteerd door de medische zorg; voor meer geld, meer bedden en meer personeel. Noppes, nada, niente van terecht gekomen. Had al dat vaccinontwikkelingsgeld daarin gestoken….

  Hajo · 31 januari 2021 op 23:52

  Had al het klimaatgeld daarin gestoken en in welk ander feestje dan ook. Mbt vaccin. Er moet gewoon zsm een einde komen aan de lockdown. En als wij oude mensen met een zwakke gezondheid met een vaccin kunnen helpen (de koninklijke weg is natuurlijk de natuurlijke weerstand maar zeer vele mensen hebben dat nu eenmaal niet omdat ze er met de pet naar gooien of verkeerd zijn voorgelicht) zodat de laatste reden voor een lockdown ook nog wegvalt… en de media op kunnen houden met hun hype. Dat zou mooi zijn. Maar ook objectief gezien zijn de resultaten in Israël spectaculair te noemen. Ik was sceptisch…. maar zie nu toch het kunststukje dat Pfizer heeft geleverd met dank aan operatie Warp Speed.

   Kirsten_dl · 1 februari 2021 op 00:21

   Moet toch ook mijn wenkbrauwen fronsen hoor wanneer ik jouw berichten m.b.t. de vaccins lees.
   Best bizar dat iemand als jij daar nou net zo positief over denkt én schrijft.
   Straks lezen we ook nog dat jij aan het vaccin gaat…

   Mooie kaarten i.i.g. en duimen dat het ook wat wordt maar ik stel mijn hoop niet te hoog, gewoon rustig afwachten en zien wat de weergoden ons brengen. Zolang het geen nattigheid in de vorm van warm water is is verder alles prima. 🙂

    Hajo · 1 februari 2021 op 09:42

    Het Sputnik vaccin zou ik sowieso nemen. Beetje eiwit kan nooit kwaad. mRNA ben ik licht sceptisch over maar als het werkt wil ik geen luddiet zijn. Toen de treinen kwamen was men daar ook tegen omdat de koeien geen melk mer zouden geven. Zelf zou ik altijd inzetten op een nationaal plan immuniteit met vitamine D, zink, beweging, Wim Hof, veel knuffelen etc etc. Maar als de ramp compleet is moet je naar een praktische oplossing kijken. En dat is dat we covid met het vaccin kunnen gaan zien als wat het is: gewoon een zware griep met bij nogal wat mensen zware complicaties in de longen. Dan klopt de hele medische logistiek weer en is het te managen. Dan komen we uit de angstpsychose mt z’n allen. En moeten de kranten weer iets anders gaan verzinnen waar ze abonnementen op kunnen slijten. Winterweer misschien? LOL.

     Kirsten_DL · 1 februari 2021 op 17:22

     Dank voor de toelichting !

     Winterweer zeg je ? Ik gok eerder op klimaat. 😉

Hajo · 31 januari 2021 op 23:49

De nieuwe run van het Amerikaanse model is weer helemaal yummie!!!

Gesloten voor reacties.