Fréderic heeft net in het Weercafé de jaarlijkse Hellmann-wedstrijd gelanceerd. Niet te vroeg niet te laat. Net op dit moment kruipt de vorst aan onze oostgrens voorzichtig het land in. Sluipend over de grond. Zoals de Duitse wolven die daar af en toe rondscharrelen. Die vorst komt om te blijven. Net als de wolven zijn ze dan wel weer eventjes een dagje weg. Maar ze komen terug. Ze blijven komen. De eerste Hellmannen worden gescoord en winter 2018-2019 begint zoals je het van een solar minimum winter zou mogen verwachten. BOEM!

Het begin!

Lijst de bovenstaande maar in! Het begin van een roemruchte winter?

Ook al vorst op meethoogte?

Het gaat hard aan de oostgrens…. als het daar gaat vriezen vannacht op meethoogte lopen we voor op het ensemble! Trouwens: dankzij VanDam weten we dat het vannacht al even heeft gevroren in Drenthe.

Laag hangende bewolking en mist

Daar waar vanaf zee lage wolken en mist zich uitbreiden zal het niet vriezen. Maar langs de oostgrens blijft het helder.

Nachtvorst vannacht

Het hoge resolutie Harmonie-model ziet er goed op.

Ensemble Oost-Nederland

In het Amerikaanse model is de resolutie zo laag dat het 3ºC blijft in de berekening. Die voorsprong hebben we dan alvast. We kunnen samen monitoren hoe de modellen omgaan met de winterse situatie. Ze zijn toch op bepaalde gemiddelden getrimd. Nou kijk ook maar naar de meteofiction van deze run. Ja hij doet het weer. Opnieuw. IJsdagen aan het einde. Sneeuw. En trouwens…. de kans op natte sneeuw komende week staat nu al op 60%.

Hierboven dan maar even de afsluiter van dit weerbericht als FB live video van de weerkaarten en ensembles. Heb net bedacht dat ik voortaan de muis groot moet maken. Dan wordt het live naar de kaarten kijken pas echt handig voor jullie! Fijne avond…

Categorieën: Winter

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

59 reacties

Gesloten voor reacties.