Fréderic heeft net in het Weercafé de jaarlijkse Hellmann-wedstrijd gelanceerd. Niet te vroeg niet te laat. Net op dit moment kruipt de vorst aan onze oostgrens voorzichtig het land in. Sluipend over de grond. Zoals de Duitse wolven die daar af en toe rondscharrelen. Die vorst komt om te blijven. Net als de wolven zijn ze dan wel weer eventjes een dagje weg. Maar ze komen terug. Ze blijven komen. De eerste Hellmannen worden gescoord en winter 2018-2019 begint zoals je het van een solar minimum winter zou mogen verwachten. BOEM!

Het begin!

Lijst de bovenstaande maar in! Het begin van een roemruchte winter?

Ook al vorst op meethoogte?

Het gaat hard aan de oostgrens…. als het daar gaat vriezen vannacht op meethoogte lopen we voor op het ensemble! Trouwens: dankzij VanDam weten we dat het vannacht al even heeft gevroren in Drenthe.

Laag hangende bewolking en mist

Daar waar vanaf zee lage wolken en mist zich uitbreiden zal het niet vriezen. Maar langs de oostgrens blijft het helder.

Nachtvorst vannacht

Het hoge resolutie Harmonie-model ziet er goed op.

Ensemble Oost-Nederland

In het Amerikaanse model is de resolutie zo laag dat het 3ºC blijft in de berekening. Die voorsprong hebben we dan alvast. We kunnen samen monitoren hoe de modellen omgaan met de winterse situatie. Ze zijn toch op bepaalde gemiddelden getrimd. Nou kijk ook maar naar de meteofiction van deze run. Ja hij doet het weer. Opnieuw. IJsdagen aan het einde. Sneeuw. En trouwens…. de kans op natte sneeuw komende week staat nu al op 60%.

Hierboven dan maar even de afsluiter van dit weerbericht als FB live video van de weerkaarten en ensembles. Heb net bedacht dat ik voortaan de muis groot moet maken. Dan wordt het live naar de kaarten kijken pas echt handig voor jullie! Fijne avond…

Categorieën: Winter

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

59 reacties

Gesloten voor reacties.