gem30januari

Er is nog één model dat stug blijft volhouden dat we eind januari diep de winter in duiken: het Canadese model. Hierboven de voor 30 januari berekende temperaturen! Dat is dus creatief dagdromen. Nu terug naar de harde realiteit vanochtend. Laten we eens kijken naar de temperaturen de komende dagen of beter gezegd uren….

temperatuur2001

Temperatuur vanochtend

Hier in Krommenie is het toch wel een tegenvaller met +3ºC momenteel. Het regende zojuist even op het smeltende ijs. Het wordt spannend hoeveel millimeter er in twee nachten weer aan vriest van boven en van onderen. Misschien wel niets? IJsvorming is een dynamisch verhaal en bij gebrek aan een ijshoogleraar in Nederland en een overmaat aan alarmistische klimaathoogleraren weten we er niets van.

hrilamijkpunt

HIRLAM ijkpunt vanochtend

Het HIRLAm model zit vrij aardig bij de actuele temperatuur. Laten we dit model verder ook volgen.

warmste

Warmste moment vandaag

Tja in heet Nederland en laag België gaat de vorst eruit vanmiddag. Het dauwpunt komt maar net boven nul dus verwacht ik in het oosten weinig schade aan het ijs.

minima2101

Minima donderdagnacht

Vannacht vriest het weer! En in Groningen en Friesland zelfs matig.

geenijsdag

Geen ijsdag donderdag

Morgen dan weer dooi! maar wederom een dauwpunt dicht bij nul. In het oosten van het land verwacht je toch dat die dag vele mensen op het ijs zullen staan.

afscheid

Minima nacht op vrijdag

In de nacht op vrijdag wordt het dan nog eens mooi koud!

dauwpuntvrijdag

Vrijdag overdag dooit het al maar bij een zwakke zeer droge zuidenwind gaan de dauwpunten diep onder nul. En dus heb je die dag voordat ’s avonds de regen komt een schitterende schaatsdag in het oosten. Toch maar eens in de auto stappen denk ik!

cliffGEM30jan

Geweldige uitsmijter Canadees model op 30 januari

Het Canadese model is het spannedst momenteel. Keer op keer op keer toont het mooie dingen voor eind januari. Dit is werkelijk waar de cliffhanger nu op 30 januari. Kouder dan -25ºC niet ver over de grens!

gem30januari

Een nog mooiere kaart van deze berekende situatie. Nou jullie weten wat te doen staat: neem net als de Russen met epifanie een duik in een wak en laat de kou ook toe!

platscandi

Amerikaans model twijfelt nog

Het Amerikaanse model heeft nog een twijfelgevalletje. Even staat er een mooi koud hoog op maar verder blijft het gewoon klimatologisch kwakkelen rond ons gemiddelde. Goed om te weten dat het in Sauerland en de Alpen dan gewoon helemaal te gek super te wauw is!

O ja: nog onze felicitaties aan Gary Hekman die gisteren schitterend won in Haaaksbergen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.