Het is opmerkelijk hoe goed het GFS model de laatste dagen presteert tot en met zeker 7 dagen vooruit. Wat betreft de minima zelfs stukken beter dan de andere modellen. En dus alle reden om aan te nemen dat bovenstaande kaart redelijk gaat uitkomen. Al enkele dagen zitten er zeer frisse nachten in de modelberekening. De nacht naar vrijdag, en helemaal de nacht naar maandag. Volgens de 12h run op waarnemingshoogte 5 graden in Groningen, 4 in Hoog-België. Aan de grond zou het ergens in de Benelux opnieuw tot vorst kunnen komen. Opmerkelijk hoe koud de nachten steeds verlopen (hoe is het met het aantal vorst aan de grond dagen in juni afgelopen Sjaco?). Voor een groot gedeelte komt dat door het nog steeds relatief koude zeewater, maar misschien is er wel meer aan de hand. Door het schoner worden van de atmosfeer zijn er veel minder aërosolen (zwevende stofdeeltjes) aanwezig, wat de nachtelijke uitstraling bevordert! Wellicht is dat ook wel de reden dat andere modellen zoals het ECMWF en Hirlam de minima over het algemeen veel minder goed te pakken hebben.

txgn260_201307

Ondanks dat we te maken hebben met een prima zomers weertype (veel zon en in juli tot nog toe 8 warme waarvan 3 zomerse dagen) is de  gemiddelde temperatuur allesbehalve spectaculair hoog. Enerzijds omdat er toch niet echt hoogstandjes in de maxima zitten (hoogste temperatuur in De Bilt 25.2 °C), anderzijds doordat de minima aan de lage kant zijn. En het wordt dus nog gekker.  Op weerstatistieken.nl komt de gemiddelde tempartuur over juli volgens de laatste ECMWF runs steeds tussen de 17.5 en 17.8 °C uit. 17.9 is “normaal” Het GFS model doet zelfs 16.9 °C; uiteraard door die brr-nachten in je tentje. Ik ben geneigd in de laatste te geloven. Eventueel toch maar op zoek naar een warmere slaapzak.

 BeNeLux_2013071012_t2m_72

Wordt het slecht weer dan? Allerminst! Morgen, vrijdag en zondag zijn misschien wat mindere maar zeker geen slechte dagen. Zaterdag wordt zeker voor de zuidelijke helft van de Benelux mooi met veel zon en 20 tot 22 graden. En volgende week zit het al helemaal goed. De hogedrukinvloeden zoals gisteren door Hajo beschreven houden we nog zeker tot tegen of in het volgende weekend vast. Dat betekent: zonnig, weinig wind en overdag wel temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Prima toch?

ECpluim_M-NL_20130710_12h

Hoewel de spreiding in de ECMWF pluim al vanaf woensdag zeer aanzienlijk is verwacht ik de omslag ergens rond volgend weekend. De operationele- of hoofdrun van het ECMWF houdt dapper vol  tot en met zaterdag 20/7 maar zit vanaf donderdag 18/7 wel gevaarlijk hoog in het ensemble. GFS geeft er vrijdag (19/7) toch echt de brui al aan. De trend is dan een noord- tot noordwestelijke stroming. Lagere temperaturen, gevoelig voor buien vanaf zee.

meter waarmee de hoeveelheid globale straling wordt gemeten_ De duur van de zonneschijn wordt afgeleid uit de globale straling_ Foto_ Bert Bergman, KNMI

De vraag van vandaag komt van Sjaco. Als de zon flauwtjes, maar wel schijnt (door dunne bewolking heen), telt dat dan als zonneschijn? Dat is ingewikkelder dan je zou verwachten en eigenlijk ook zou willen. Op de foto een pyranometer. Die meet de hoeveelheid globale straling (is de som van de rechtstreekse en verstrooide zonnestraling) in kilojoules per vierkante centimeter. Dat kun je omrekenen naar Watt per vierkante meter. En dan komen we ergens: er is volgens  de definitie van de Wereld Meteorologische Organisatie sprake van zonneschijn bij meer dan 120 Watt per vierkante meter. Lees hier meer, ook over hoe het vroeger ging.

De uitsmijter komt van Eric. Hopfgarten, 8 december jongstleden. Gaat het alweer kriebelen?

 Voetnoot: zo heb je niets, zo twee hobbyisten tegelijk.. Door de gebruikelijke miscommunicatie (mijn fout) waren Arjan en ondergetekende tegelijkertijd aan een eigen bericht bezig. Beiden met hun eigen visie. Ik zou zeggen: zoek de verschillen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

16 reacties

Gesloten voor reacties.