Gisteren meldde ik al dat het in Oekraïne en de omgeving van Sochi zou gaan sneeuwen vandaag en morgen. Op zoek naar berichten daarover (ik vond deze) kwam ik echter het bericht tegen dat het 1 oktober als zo mooi heeft gesneeuwd in de Roemeense Karpaten. De foto hierboven is uit het Bucegi massief waar boven 2000m 20cm sneeuw is gevallen (bron). Elders in het land is geweldig veel neerslag gevallen. De weerdienst zegt dat als dit weertype in december zou optreden dat Boekarest dan onder een dikke laag sneeuw zou zijn bedolven. Nu gaat het kwik nog eens lekker omhoog: maandag is het weer 20°C aan de Zwarte Zee (bron).

[metaslider id=24287]

Hierboven de twee sneeuwmomenten in Europa de komende week. Morgen dus Oekraïne en dan volgens de laatste berekeningen vanaf woensdag vette sneeuw langs de Noorse Fjorden. Ik zeg er meteen bij dat dit een nieuwe tendens is van GFS en GEM waarvan we nog moeten zien of ECMWF volgt. Als het al komt is het duidelijk dat het de Lage Landen niet gaat beroeren en dat onze omgeving hoge druk houdt en dat die alleen nog maar weer gaat toenemen. Het is grotendeels mooi weer of mist de komende tijd. Behalve morgen dan!

europe_temps_0310

Voor we naar de regen van vanavond en morgen gaan kijken even nog een blik op de al behoorlijk winterse kaart met ochtendtemperaturen vandaag. Het grappige is, dat het koudste gebied op deze kaart kouder is dan een flink deel van Rusland vanochtend. Oost-Europa is dus de Euraziatische koudepool. heel mooi ook de scherpe grens tussen zeer aangename temperaturen en frisse koelte. Die grens is nu zo lang stationair geweest omdat Humberto maar niet onze kant op wilde. Maar dat is nu dus echt afgelopen: de warmte komt (heel even) onze kant op.

[metaslider id=24295]

Het wordt nat! Geen onweer maar wel erg nat! Hier de GFS berekening. En de tweede kaart toont de wind. Op zee een windkracht 8-9 uit ZZO! Stefan Kaptein kom er maar in!

0310_BeNeLux_2013100300_pcp_30

Het Europese weermodel komt uit op een zone van maximale neerslag langs de Belgische grens en eentje in het Hoge Noorden. Maar geen provincie ontspringt de dans.

wrf_regen0410

En dit doet het WRF-model dat nauwkeurig kan zijn door zijn fijne resolutie. Ach gewoon nat. Met op land een windkracht 4. Eens zien of mijn knalrode Senz paraplu om te testen vandaag op tijd arriveert.

ens0310

Samen met de regen komt de warmte maar omdat het een occlusiefront is (ritsluiting bijna dicht) is de warme sector maar een minieme taartpunt en is de koelte meteen weer terug. Toch gaan we dan van 6-9 october weer de warme kant op omdat we “ingeklemd” zitten tussen onweer dat van Zuid-Frankrijk langs de zuidkant van de Alpen naar de Balkan trekt en een neerslag gordel van Schotland naar Noorwegen. Daartussen zit weer een warme taartpunt en die komt pal uit het westen als hoge druk en dus zonder front binnenlopen. Met een beetje geluk tippen we dan weer de 20°C aan maar dan wel met zon. Daarna – voor zover het nog een beetje betrouwbaar is – glijden we heel rustig richting winter terwijl regen in geen velden of wegen te bekennen is.  

 Winter-forecast0310

Afsluitend deze. Afkomstig van Amerikaanse lange termijn berekening. Hele flinke korrel zout, maar als je er blij van wordt… waarom niet! Of wij gaan schaatsen dat blijft onzeker, maar dat het in de berggebieden winter wordt is gelukkig wel zeker en dus tellen de skigebieden af. Zie hierrr de teller van Zinal in het Val d’Anniviers: nog 43 dagen. Hierrr de nieuwe prijzen van seizoenpassen van Montafon. Dat ligt zo dichtbij als je in België of Brabant en Limburg woont dat je gewoon een seizoenpas moet nemen. Hier tot 31 oktober een 30% kortingsactie op short ski arrangementen inclusief skipas en skibus van Innsbruck.

bonappetit

Ook leuk om te noemen dat het freeskiduo Bon Appetit van Fabien Maierhofer en Victor Galuchot uit Les Menuires een prijs heeft gewonnen voor de beste webserie! Zie de Facebook pagina van Les Menuires. Tja met zulke kusmissen zeg ik ook: bon appetit!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.