Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Voorspelt oktober de komende winter?

check ook eens

25 Reacties

 1. Michael schreef:

  Dank je wel Frederic voor deze prachtige uitleg!

 2. Stefan Kaptein schreef:

  Hulde Frederic, wat leest dit stuk prettig weg. Duidelijke uitleg en ook goed aangegeven dat er helemaal niks vast ligt en dat er nog van alles mogelijk is. Dit is de uitleg waar ik op zit te wachten. Nu hopen met z’n allen dat we een vet negatieve AO krijgen deze komende maand, dan is de kans groter dat we weer een onvervalste winter tegemoet gaan. Die “winter” van afgelopen jaar kunnen we dan snel vergeten.

 3. Asten (Harmelen) schreef:

  Mooie duidelijke uitleg !

  Duimen voor een AO onder de min 1 in oktober dus. Je hebt het over een gemiddelde maar ik kan me voorstellen dat een aanvankelijk zwaar negatieve en vervolgens sterk oplopende AO ook niet zo gunstig is ??.. Houd ons svp gedurende oktober op de hoogte hiervan.

  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik ook tevreden ben met kwakkelend weer in de winter. Waarom ?
  Omdat ik twee a drie keer op de latten sta en mijn wintersportplaatsen Hochkrimml en Königsleiten op een sneeuwzekere hoogte van 1500/1600 meter liggen.. De afgelopen jaren was het dan ook prima om daar te vertoeven bij heerlijke temperaturen van rond nul of soms zelfs dik daarboven.. Toch veel lekkerder dan naar buiten te moeten bij minus 20 graden of nog lager 🙂

  • Stefan Kaptein schreef:

   Wat een rare redenatie Asten, kwakkelwinter zodat jij het niet zo koud hebt. Ja want waar jij heen gaat zit je toch op 1500/1600 meter. Gelukkig zijn er legio mensen die naar gebieden gaan die de helft lager liggen, en die dus helemaal niet zitten te wachten op zo’n slappe hap winter. Denk in het grote plaatje en niet alleen aan jezelf. Ik gun iedereen de mooiste vakantie van het jaar, of je nu op 500 meter zit of op 2200 meter. Daarom wil ik in de winter echt winter, en geen slap aftreksel waar we in Nederland vaak mee te maken hebben. Dus duim mee voor een top winter met mooie vorst en dikke sneeuw voor iedereen, en niet alleen in Hochkrimml. Wintersport zegt al zoals het is, winter, en daarbij hoort sneeuw en ijs. En ik ben het met je eens dat voorjaars skiën echt heerlijk is, maar dan zal er wel eerst dikke vorst en sneeuw moeten komen voordat we van dat mooie voorjaars skiën kunnen genieten. Het een gaat niet zonder het ander. Anders zitten we met dezelfde ellende opgescheept als afgelopen jaar aan de noordkant, Amen……….

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Haha Stefan,

    je hebt helemaal gelijk hoor… Ik heb het verkeerd verwoord. Ik bedoelde ook aan te geven dat een kwakkelwinter in Nederland (dus niet de ‘winter’ die we het afgelopen jaar hebben gehad) voor de hele Alpen redelijk tot goede wintersportmogelijkheden zal leiden dus ook de lagere gebieden. Een echte winter is erg leuk en daar hoop ik op als ik niet ski (weer egocentrisch/egoistisch 😉 ) maar ik heb in het verleden ook echt koude winters meegemaakt waardoor kennissen zijn afgehaakt omdat het te koud was .. Misschien dat mijn leeftijd (inmiddels 45 jaar) er iets mee te maken heeft en ik wat minder kick op echte koude.. Dat mijn wederhelft er dan om 13.00 uur wel klaar mee is speelt dan ook nog wel mee. Toch gezelliger om om half vier op de piste te genieten van een biertje met z’n 2-en…

   • Stefan Kaptein schreef:

    Wat de koude betreft moet ik je gelijk geven Asten, geef mij ook maar 2 meter sneeuw en overdag temperaturen van -1 graden en strak blauwe luchten. Duimen met z’n allen dat we weer zo’n winter gaan krijgen. Ik teken er voor.

 4. Frederic schreef:

  Thx heren.
  De laatste kaart van GFS06 is ook niet slecht. Wondermooi zelfs. Goed om heel Scandinavië half oktober al recht de diepvries in te sturen.

 5. Hajo schreef:

  Dank je Frederic. Dit is een dijk van een verhaal waar we echt wat mee kunnen… ik ga uit van een horrorwinter 2015-2016 (mogen jullie me aan houden) en een mooi voorproefje weer aankomende winter. Nog niet echt bar maar koud genoeg om de afgelopen winter weer te vergeten… 😉

  • Bart Muntjewerf schreef:

   Horrorwinter of horrorstorm in de zomer Hajo?? Het tweede is al waarheid en we zijn benieuwd of je eerste voorspelling ook uit gaat komen. El Nino gaat het laten gebeuren???

 6. Johann schreef:

  @Frederic GFS06 hè, daarnaast 384H., van generlei waarde dus!

  @Hajo Ben toch benieuwd waarop deze “verwachting” gebaseerd is ? Let me guess……”buikgevoel” 🙂

  Voorlopig hebben (en houden) we we nog steeds datzelfde vervelende atmosferische spelletje dat begin december 2013 begon met cut-off depressies vanuit de Atlantische hoogtetrog richting het Iberische Schiereiland en de westelijke Middellandse Zee en dus steeds weer die “warme voorzijde van de topgolf”,. Dat moet toch wel gaan veranderen anders ben ik bang op een herhaling van de afgelopen winter waarin de winter in grote delen van W-Europa en de (noordelijke)Alpen vakkundig om zeep werd geholpen. Inderdaad een volgende “horror-winter” ! (hope not)

  • Frederic schreef:

   @Johann, ja natuurlijk zijn die +384h kaarten van generlei waarde! Maar dat neemt niet weg dat ik van zo’n wondermooie kaarten puur qua drukverdeling echt oprecht kan genieten. Jij niet dan?
   @Johann. Het is waar dat ik regelmatig mijn buikgevoel aanspreek, anders is het gewoon maar kaarten aflezen. Dus zolang dat buikgevoel in de ruime meerderheid van de gevallen klopt, zie ik er het probleem niet van in. Gebruik jij je buikgevoel dan nooit in je verwachtingen?
   @Johann. Ik weet niet waar jij in dit bericht een ‘verwachting’ gelezen hebt? Ik nergens in ieder geval. En als het zo over kwam, dan spijt me dat. Het enige wat ik vertel is het verhaal van de AO. En waar ik het op gebaseerd heb? Gewoon op de maandelijkse waardes van de AO sinds 1960. Veel meer interpretatie kan er mijns inziens niet bij komen. Niet?
   @Johann. Je hebt volledig gelijk dat de positie van de uitzakkende depressies volledig gelijkaardig is aan die van december vorig jaar. Dikke zuidföhn dus. Ik dacht er zelf aan toen ik het bericht aan het schrijven was. Maar je zegt het al zelf. December 2013 begon het. Nu is het september 2014, en vorig jaar september was er nog geen sprake van uitzakkende laagjes. Ben je nu zelf een winterverwachting aan het maken @Johann? Ik (nog) niet hoor 😉 .

   • Johann schreef:

    @Frederic: niets ten kwade hoor, lees graag (je) synoptische besprekingen en theoretische uiteenzettingen. Discussiëren en brainstormen maakt ons vak juist zo leuk en natuurlijk hoort daar een gezond stuk meteorologisch buikgevoel bij. GFS modeluitvoer echter in de vorm van één kaart op deze termijn zijn en blijven echter van generlei waarde en had je wat mij betreft niet hoeven te laten zien. Vandaar even mijn kritische noot.

   • Frederic schreef:

    Mijn fout @Johann 😳 . Ik las je reactie eerst anders. Het zullen de zenuwen geweest zijn 😉

 7. Ab schreef:

  GFS 12u gaat vrolijk door en houdt vast aan hogedrukweer eerste helft oktober boven europa en scandinavie. Ik hou het ook weer in de gaten de komende tijd mannen 😉 Jullie zijn goed bezig!!

 8. Hajo schreef:

  @Frederic: Johann doelde op mijn wel erg boude verwachting in de voorgaande reactie. Terecht is hij daar zeer sceptisch over. Het berust eigenlijk ook nergens op. Zeker een deel wishfull thinking (klimaatconferentie dec 2015 moet gewoon samen gaan met een ongekende koudegolf over Parijs). En toch hou ik het staande en mogen mensen me erop afrekenen. Verder is je antwoord aan Johann heel helder en duidelijk. Idd is het nog lang geen december en is jouw analyse daarop gebaseerd.
  @Johann: vorige winter rampwinter? Kan ik me zo niet herinneren. Zuidkant had schitterende sneeuw en dat mag wat mij betreft herhaald worden. En kunstsneeuw heeft het gebrek aan de noordkant fraai opgevangen. Ik snap heus wel wat je bedoelt hoor… Optimaal was het niet. Nog een vraagje: is het denkbaar dat komende winter op jouw stek eens geen reacties van onze kant worden verwijderd?

  • Johann schreef:

   @Hajo Uitgaande van alle neg. horror reacties welke via de “diverse” winter(sport)fora vanuit of over de “noordkant” werden geventileerd werd het allemaal wel heel erg gedramatiseerd. Agree, natuurlijk viel het allemaal best mee en skiën in een T-Shirt of een terrasje pakken zonder meteen dood te vriezen heeft natuurlijk ook zijn bekoringen 🙂 De zuidkant natuurlijk sneeuwtechnisch niets te klagen afgezien van een deficit aan zonnenuren. Vwb de het verwijderen van reacties op mijn stekkie(s) had dit vaak met het soms toch wel erg klagerige en vooral niet altijd objectieve karakter van de reacties te maken. Ik meen me zelfs te herinneren dat jullie en ook andere platforms daar niet altijd vrolijk van werden. Vaak schetst dit voor een grote groep wintersporters ook een verkeerd beeld van de realiteit. Ik geef toe dat dit desondanks en in de hectiek van de “strijd” niet altijd goed en correct verlopen is. Ik beloof van mijn kant, met inachtneming van de alg. geldende geldende fatsoensnormen en -waarden, correcte moderatie !

   • Roy schreef:

    Johann respect voor jouw reactie. Altijd leuk om jouw visie over het Alpenweer te lezen op sneeuwhoogte.nl al zijn de reacties op jouw site daarentegen absoluut van een ander niveau. En dat is niet vervelend bedoeld maar puur een constatering. Komt dit door de opbouw van de site? Wellicht is de info voor de doelgroep toch lastig te vinden. Ik heb me al eens afgevraagd wat je dacht als je voor de 1000e keer de vraag kreeg of ‘hun’ wintersportplaats nou onder de Noord of de Zuid alpen viel, hoe vaak je het ook (steeds weer opnieuw) hebt uitgelegd. Dat zegt toch wel iets over hoezeer jouw bezoekers zich nou echt verdiepen in hun eigen wintersportvakantie toch? 😉

   • Johann schreef:

    @Roy Wij ook, ondanks de achtergrond info (Wiki) die ter beschikking is. Daarom zijn we aan de slag gegaan om een oplossing te creëren om dit soort terugkerende vragen (hopelijk) te voorkomen.

 9. Ab schreef:

  ECMWF 12z gaat net als vanmorgen opnieuw voor de wisselvallige kant vanaf volgend weekend door een afzakkende depressie vanuit het NW en vervolgens vestigt ie zicht boven GB.
  Wat gaat het worden aanhoudend hogedrukweer?? (GFS12z)
  Of toch wisselvalliger door depressie activiteit?? (EC12z)
  Ik zie het wel

 10. Hajo schreef:

  Ja grappig. Groot contrast tussen beide modellen op lange termijn!

 11. KepanMer schreef:

  Buy Cheap Cialis cialis rezeptfrei welches land your domain name we use it cialis costs cialis 100mg canada cialis in mexican pharmacies
  cialispreisnachlass kanada cialis 5 cialis clinical trials spill michigan cialis cialis expiration Cialis cheap
  acheter cialis sof online cialis cialis livraison escompte brand cialis wholesale cialis pharmacokinetics
  pfizer cialis discount coupons where to buy cialis mejor precio en cialis genuino cialis leggero cialis pfizer prezzo farmacia cialis generic
  cialis synonyms cilais mejor precio en cialis genuino how much should cialis cost cialis treatment
  http://shandatea.com/

 12. Lolsedep schreef:

  Buy Sildenafil Citrate 100mg cialis generico argentina cost of cialis espn radio cialis promotion cialis prezzo di mercato price cialis spain
  generic cialis 5 pills generic cialis vente cialis 100mg achat pro cialis au canada can i take cialis to us Sildenafil 100mg
  vendita cialis prezzi cialis 20 mg best price us pharmacy cialis with cialis buy herbal cialis in canada
  wow cialis pliis cialis 20mg prix en pharmacie cialis through canada can a 20 year old take cialis cialis expiration Buy Sildenafil Citrate 100mg
  sale of cialis online homepage here cialis triangle chicag can you take 1 2 cialis buy cialis generics nl
  cialis sales online in uk cialis 5mg acheter cialis cialis lign durata effetto levitra cialis was kostet 1 cialis
  http://asianteaarts.com

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.