De zuidkant van de Alpen maakt zich alweer op voor nieuwe sneeuwval. De schitterende plaat hierboven is van Saint-Nicolas uit Valle d’Aosta. Klik hier voor meer webcamplaatjes uit die regio. Je ziet al meteen dat de bovenluchten weer zwanger worden van het vocht dat van over de Middellandse Zee wordt aangevoerd. In de loop van de namiddag gaat de bewolking er verder toenemen en gaat het er weer beginnen sneeuwen. Een mooie dump van 40cm kan er weer gehaald worden.

rsum_14012000_14011800

De Sloveense skigebieden gaan deze keer met de hoofdprijs lopen. Daar heb ik als vierjarige ukkie met eerste passen op de latten gezet. In Bled was dat, als ik me goed herinner.

rart_14012106_14011800

Het zal in ieder geval de voorlopig laatste keer zijn dat de zuidföhn er goed doorkomt. In de loop van maandag draait de wind en dalen de temperaturen aan de noordkant. Vanaf dat moment kan er daar sneeuw vallen tot in de laagste dalen die er langer gaat blijven liggen dan tot nu toe het geval was.

gfs-0-240

Hoeveel het uiteindelijk gaat worden, is nog lang niet zeker. GFS00 en EC00 hielden het droger aan de Noordkant, maar GFS06 van deze middag gaat er weer steviger tegenaan. Daar weten Atlantische depressies makkelijker de weg te vinden tussen de 2 hogedrukgebieden door. Het spel is dus nog lang niet gespeeld.

ECH1-144

Ondertussen heeft de nakende poolwervelsplit steeds meer resultaat op grondniveau en iets hogerop. Boven de Noordpool ligt een hoog klaar. En van over de Beringzee wordt er op hoogte warmte aangevoerd, …

ECH1-192

…die er een uit de kluiten gewassen warmbloedig hoog van maakt.

ECH1-240

En er is een kans dat die verder doorschuift richting Noord-Europa. Is dit de Viagra die het Scandihoog nodig heeft waar Hajo het in zijn ochtendbericht over had? Volgens mij wel. Alleen moet de patiënt het nog willen innemen en vervolgens in de juiste richting gaan staan om ook in West-Europa zijn invloed te laten gelden.

eps_pluim_tt_06280 NO

 

De EC van deze ochtend is alvast enthousiast, maar voorlopig waarschijnlijk TE enthousiast. Pin er je dus nog niet op vast dames en heren, …

gemnh-0-240

Want zowel GEM00 als GFS00 laten dat hoog naar Nova Zembla trekken. en daar heeft het Scandihoog niet veel aan. Behalve dat het wat meer naar het zuiden gedrukt wordt en dat de koude boven Oost-Europa ons zo alsnog kan bereiken. GEM00 gelooft in dat scenario, GFS00 niet. Afwachten dus, en zeker ons hoofd niet op hol laten slaan. Maar duimen mag natuurlijk altijd 🙂 .

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

60 reacties

Gesloten voor reacties.