oostvaardersplassen

Mooie winterbeelden uit het laagland zijn weer te vinden op Instagram vanavond, zoals deze zonsondergang vanop de Oostvaardersplassen nabij Lelystad (#gewoon_van_alles_wat). Ik vermoed wel dat die niet van vandaag is. Want heeft iemand de zon vandaag onder zien gaan met al die lage wolken? Ik in ieder geval niet. Ja, we zitten even in wat vochtigere lucht, en dat doet het ijs jammer genoeg geen deugd.

bavel sannun21

Ook deze uit Bavel nabij Breda is mogelijk niet van vandaag (#sannun21). Op deze vijver is in ieder geval wel veel op geschaatst de voorbije dagen.

hannetersmette

Nee, deze van Hanne Tersmette vanop het Naardermeer lijkt me beter het beeld van vandaag weer te geven. Wat dooiwater op het ijs, maar er kan nog op geschaatst worden. Ook morgen moeten we nog rekening houden met dooiweer. Woensdag en donderdag kan het ijs weer herstellen.

radar

Maar eerst passeert vannacht nog een kleine storing. Momenteel hangt die nog boven het noorden van Nederland, maar schuift steeds verder zuidwaarts.

gfs-0-6

Die storing hangt vast aan een kleine zuidwaarts bewegende trog op grote hoogte.

output_GhX6eX

Veel neerslag zit er niet op, een millimeter op twee. En het is de vraag in welke vorm dat allemaal gaat vallen. Momenteel zijn de temperaturen aan de grond op de meeste plaatsen licht positief. Maar ook wat hoger in de lucht op enkele honderden meters hoogte is dat het geval. Wellicht dat het daarom op de meeste plaatsen om wat licht gedruppel gaat. Enkel langs de oostgrens en in België kan het om wat sneeuw gaan die even blijft liggen. Morgen overdag stijgen de temperaturen weer ruim boven het vriespunt, toch zeker ten westen van de lijn Brussel-Twente. En dat in combinatie met vochtige lucht. Nee, de eventuele sneeuw zal het niet lang houden.

t925_17012515_17012312

Goed nieuws in ieder geval voor de schaatsers onder ons, want daardoor lijdt de ijskwaliteit er niet te zeer onder. En wanneer het vanaf dinsdagnacht weer overal gaat vriezen kan dat laagje water op het ijs weer gaan aanvriezen. Woensdag zou in delen van de Lage Landen zelfs een echte ijsdag kunnen worden, net zoals donderdag. Wie dan de tijd heeft om de ijzers onder te binden, zeker doen …

tmp2_17012712_17012312

… want daarna lijkt het toch stilaan uit met deze winterse periode. Het Europese model laat op vrijdag al flink zachtere lucht binnen stromen.

tmp2_17012812_17012312

Het Amerikaanse model pas op zaterdagochtend.

output_pR9TcW (1)

Is er hoop dat deze koude periode nog een verlengstuk krijgt? Amper. Even was er hoop toen de middagrun van GFS enkele heel koude ensembleleden liet zien. Maar in het ensemble van deze avond is het aantal winterse lijntjes weer fel terug gelopen.

gensbc-16-1-66

Bovendien is ook de oorzaak van de verscherping van de koude geen plausibel scenario. Het heeft te maken met een afgesnoerde koudebel die langs de zuidflank van het Eurohoog naar ons toe beweegt. Maar de ervaring leert dat zo’n ontwikkelingen deze winter op weinig uitdraaiden.

gensbc-16-1-156

Spectaculaire kaarten hoor, dat wel, maar helaas weinig realistisch. Nee, ik denk dat we weinig anders kunnen dan genieten van de komende (voorlopig laatste) winterse dagen en dan vanaf vrijdag of het weekend de zachtere lucht moeten binnen laten stromen.

gfs-0-240

Eerst verloopt de overgang naar zachter weer nog relatief droog, maar gaandeweg volgende week liggen toch een paar stevige depressies klaar op de oceaan. En dat zowel in het Amerikaanse, …

ECM1-240

… als in het Europese weermodel. Tja, ik zei het vorige week nog: het overschuiven van de poolwervel zou tegen het einde van de maand voor wisselvalliger weer gaan zorgen. Voor daarna wordt het uitkijken op wat de plotse opwarming van de stratosfeer (SSW) gaat uitdraaien. Daar kijken we morgenvroeg meer in detail naar. Fijne avond nog en tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

31 reacties

Gesloten voor reacties.