tmax_17031618_17031506

We openen vandaag niet meet een foto, maar met een kaart. Een pracht van een kaart voor de tijd van het jaar, want het belooft vandaag best warm te worden voor de tijd van het jaar. Bij veel zon gaat de temperatuur op uitgebreide schaal oplopen tot 16° à 17°C, in België zelfs tot 18°C. Heerlijk. Het is de climax van de lenteperiode waar we nu in zitten. Geniet ervan dames en heren want de kans is groot dat we die temperaturen de komende tien dagen niet meer gaan halen. Eergisteren zei ik nog dat het scenario van een herneming van het lenteweer na komend (wisselvallig) weekend de grootste kans op slagen had. Vandaag … Nu ja, niet dat het scenario helemaal naar de prullenbak gaat, maar er zit wel minstens een aantal dagen uitstel op. Met andere woorden, het wisselvallige weekendweer wordt verlengd. Jammer voor de Lage Landen, maar wel gunstig voor de Alpen natuurlijk.

saalfelden leogang

En laten we het vooral over die Alpen hebben, want daar trekken de komende weken best nog wel wat mensen naartoe. Jannes bijvoorbeeld binnen een dikke week. En binnen twee weken start in België de paasvakantie waarbij klassiek nog veel mensen naar de Alpen trekken, inclusief mezelf. Hoe zit het in de Alpen momenteel? Op uitgebreide schaal mooi is het antwoord. Het is daar even hard lente als bij ons. De sneeuw in de dalen verdwijnt verder, maar hogerop is het allemaal nog goed te doen.

loseralm

Enkel in het oosten, zoals hier in Loser zijn meer wolken aanwezig waaruit tegen een noordelijke helling een enkel vlokje sneeuw kan vallen.

rart_17031721_17031600

Anders wordt het vanaf morgenavond. Een oplossend koufront schuift dan de Noordkant van de Alpen binnen … maar trekt niet over. Dat wil zeggen dat de sneeuwgrens niet diep wegzakt. Hij zal op zo’n 1400m blijven hangen. Nu ja, daar ligt de vorstgrens toch. Misschien dat de echte sneeuwgrens nog wel een paar honderd meter lager komt te liggen, maar daar hebben we in dit jaargetijde niet veel meer aan.

rart_17031821_17031600

De hoofdmoot van de neerslag houden we voor komend weekend met zaterdagavond als meest intense moment. Het front lijkt op een liggende banaan. En dan weten we: een Touch&Go front. Met hoge sneeuwgrens die op het eind zelfs nog verder opveert.

t850_17031812_17031600 (1)

Dat de koude lucht ook dan weer de Alpen niet weet te bereiken blijkt uit deze temperatuurkaart. Hier zie je de waarden voor op een hoogte van 1400 à 1450m zowat: 1° à 2°C. Vorstgrens dus op 1600m. Met onder de 1400m regen. Veel regen.

t850_17031812_17031600

Het Amerikaanse GFS komt met vergelijkbare waarden, maar legt de vorstgrens nog net wat hoger tijdens de (na)middag. Ja, de dagelijkse gang komt er steeds meer in natuurlijk.

t850_17031906_17031600

Dat wil dan wel zeggen dat het ’s avonds en ’s nachts wel iets frisser is en de vorstgrens wel even tot 1500m kan zakken.

t850_17031912_17031600 (1)

 

Voor even maar hoor, want zondag overdag zitten we aan de linkerkant van de banaan, aka warmtefront. Met de temps dan dik in de lift. Gelukkig is de meeste neerslag dan al door. Samengevat denk ik dat alle gebieden vanaf 1600m wel safe zitten.

download (1)

Over welke hoeveelheden spreken we? Hier zie je de accumulatiekaart. Op uitgebreide schaal zo’n 40 tot 50mm voor Oostenrijk, met nog flink wat meer voor de noordelijke stuwingsgebieden en Vorarlberg.

download

En daar hoort deze sneeuwaccumulatiekaart bij. Duidelijk denk ik zo. De hogere gebieden helemaal goed. Ik denk dan bijvoorbeeld meteen aan Königsleiten, het Tuxertal, Solden, Lech / Zurs en delen van Montafon. In Vorarlberg zijn hoeveelheden mogelijk die richting de meter gaan. Bovenop de berg is dat dan natuurlijk. Mijn hart hou ik wel vast voor de noordelijke stuwingsgebieden. Hier toch overwegend regen.

download (2)

Hoe zit het elders in de Alpen? Ook Zwitserland pakt er behoorlijk wat van mee. En zelfs in Savoie Mont Blanc kan er zo’n 5 tot 15cm vallen, tot in Alpe d’Huez zowat. Maar hou er wel rekening mee dat de sneeuwgrens hier nog hoger uitpakt. Zeker in Frankrijk. Denk eerder aan iets van een meter of 1800.

gfs-0-126

Hoe gaat het daarna verder? Eergisteren waren de kaarten nog aan het zinspelen op een haasje over springend Azorenhoog richting West-Europa, over een naar het zuiden uitzakkend laagje heen. Nu een paar dagen verder is het duidelijk dat het springende Azorenhoog met zijn hoofd plat gaat lopen op een veel dieper berekende depressie dan voorheen. Begin volgende week komt in eerste instantie dus lichte zuidelijke stuwing op gang, met wat sneeuw voor Piëmonte en de zuidelijke Franse Alpen.

gfs-0-192

De vraag is wat die diepe depressie, die het Azorenhoog gaat verslaan, precies gaat doen. Waar trekt het precies naartoe? Volgens GFS trekt het vol het Europese vasteland op. Dat zou ideaal nieuws zijn voor diegenen die nog naar de Alpen trekken, want dan houdt de wisselvalligheid in de Alpen nog wel even aan, en dat bij een dalende sneeuwgrens. Ideaal om de kwaliteit van de pistes weer even op peil te trekken.

graphe3_1000_756_323___

Het ensemble is duidelijk. Grote kans op wisselvallig weer, maar wel grote onzekerheid in temperatuurverloop. Zowel voor Oostenrijk (prikpunt Königsleiten) …

graphe3_1000_574_425___

… als in de Franse Alpen. Vanwaar die onzekerheid?

ECM1-192

Wel, zoals daarnet al gezegd heeft het te maken met die diepe depressie. In de warmere oplossingen trekt die depressie niet het Europese vasteland op, maar gaat die als uitzakkende koudebel richting het Iberisch schiereiland, waarover het Azorenhoog dan alsnog haasje over mee kan spelen en ons terug rustig en mooi lenteweer kan bezorgen. Poets wederom poets zeg maar. En dat is ook de oplossing waar het Europese EC-model mee komt vanochtend. Goed, dat zijn de twee scenario’s waar we momenteel rekening mee moeten houden. Benieuwd welke het wordt.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

8 reacties

Gesloten voor reacties.