Mijn contacten in Oostenrijk klagen steen en been over het bitterkoude weer terwijl wij hier in Nederland richting stranden trekken. Maar het is gedaan. Vanochtend is het laatste moment dat we plaatjes uit de skigebieden krijgen die niet van de situatie begin januari (in een normale winter) te onderscheiden zijn. Hierboven Loser, het broertje van Die Tauplitz waar dezelfde skipas geldt. Ehhh in het seizoen dan.   

tauplitz1705 

En hier dan de situatie in Die Tauplitz. Boven 1000m dan want beneden in het dal is het gewoon groen hoor.

tauplitz1705b

Nog eentje.

hochwurzen-schladming1705

Hochwurzen bij Schladming, eveneens Stiermarken.

planneralm1705

De Planneralm.

stoderzinken1705

Stoderzinken, een klein skigebied even ten noorden van Schladming. 

krippenstein1705

En de topper in deze provioncie en misschien wel heel het Alpengebied: het 100% freeride gebied Krippenstein op een flank van de Dachstein meldt 90cm vers.  

obertauern1705

Maar wat mij betreft is Obertauern de “morele overwinnaar” met deze sneeuwval. Daar hebben winkeliers vanochtend gewoon moeten frezen!

obertauern1705b

Idem.

obertauern1705c

Hier is toch zeker 60cm gevallen! 

servie1705

Gisteren toonde ik al plaatjes uit Bosnië-Herzegovina en Servië. Vandaag lezen we dat Servië kampt met de ergste overstromingen in 120 jaar. Hoe we dat getal moeten interpreteren? Ergste overstroming in financiële schade? Ergste overstroming sinds het nauwer bedijken van de rivieren? Sterkte voor de mensen daar en toch ook even een plaatje uit de Servische bergen. 47cm sneg! Nu dat gaat smelten is het met de overstromingen nog niet gedaan.

temps1905

En zoals ik al opende: het is gedaan. De temperaturen op de Balkan en in de Alpen normaliseren. Opmerkelijke gordel van zomerse warmte aan de begrenzing van het Russische hoog.  West-Europa tapt uit een ander vaatje. Onze warmte komt straks eerder met Föhn op grote hoogte uit Noord-Afrika dan uit het oosten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

2 reacties

Gesloten voor reacties.