Mijn contacten in Oostenrijk klagen steen en been over het bitterkoude weer terwijl wij hier in Nederland richting stranden trekken. Maar het is gedaan. Vanochtend is het laatste moment dat we plaatjes uit de skigebieden krijgen die niet van de situatie begin januari (in een normale winter) te onderscheiden zijn. Hierboven Loser, het broertje van Die Tauplitz waar dezelfde skipas geldt. Ehhh in het seizoen dan.   

tauplitz1705 

En hier dan de situatie in Die Tauplitz. Boven 1000m dan want beneden in het dal is het gewoon groen hoor.

tauplitz1705b

Nog eentje.

hochwurzen-schladming1705

Hochwurzen bij Schladming, eveneens Stiermarken.

planneralm1705

De Planneralm.

stoderzinken1705

Stoderzinken, een klein skigebied even ten noorden van Schladming. 

krippenstein1705

En de topper in deze provioncie en misschien wel heel het Alpengebied: het 100% freeride gebied Krippenstein op een flank van de Dachstein meldt 90cm vers.  

obertauern1705

Maar wat mij betreft is Obertauern de “morele overwinnaar” met deze sneeuwval. Daar hebben winkeliers vanochtend gewoon moeten frezen!

obertauern1705b

Idem.

obertauern1705c

Hier is toch zeker 60cm gevallen! 

servie1705

Gisteren toonde ik al plaatjes uit Bosnië-Herzegovina en Servië. Vandaag lezen we dat Servië kampt met de ergste overstromingen in 120 jaar. Hoe we dat getal moeten interpreteren? Ergste overstroming in financiële schade? Ergste overstroming sinds het nauwer bedijken van de rivieren? Sterkte voor de mensen daar en toch ook even een plaatje uit de Servische bergen. 47cm sneg! Nu dat gaat smelten is het met de overstromingen nog niet gedaan.

temps1905

En zoals ik al opende: het is gedaan. De temperaturen op de Balkan en in de Alpen normaliseren. Opmerkelijke gordel van zomerse warmte aan de begrenzing van het Russische hoog.  West-Europa tapt uit een ander vaatje. Onze warmte komt straks eerder met Föhn op grote hoogte uit Noord-Afrika dan uit het oosten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.