Hierboven Colorado. Het heeft daar juist weer leuk gesneeuwd. In de lagere delen de eerste sneeuw van het winterseizoen. Hierrr meer mooie foto’s. De komende dagen komt er meer sneeuw in Canada en de USA. In Europa juist het tegenovergestelde. Daarover zo meer.

nederland1910

UPDATE: In Colorado heb je een plaatsje met gelijknamig skigebied dat Nederland heet! Echt waar. Ik heb er in 1990 een dag geskied. Het was in de Verenigde Staten het eerste skigebied en dus misschien wel wereldwijd waar snowboarden officieel werd toegestemd. Ik snorde even een webcam op van het gebied. Toen ik het plaatste was het nog nacht. Nu om 16.45u onze tijd zo mooi. Die blijft hier dus staan. Het livebeeld zie je hierrr.

snow1810

We kijken weer even naar de status van de sneeuw op het noordelijk halfrond. We hadden een dikke voorsprong en nu is het meer een gemengd beeld. Vorig jaar deze tijd was het ook gemengd. Met toen extreem veel meer sneeuwdek in China en Mongolië. Dit jaar gaan we zien dat Canada de komende dagen een voorsprong zal nemen. Ook rond de Great Lakes in de VS kan het blauw worden. De voorsprong in Scandinavië en op het Kola schiereiland gaat er helemaal aan. Kijk even mee…

[metaslider id=26132]

Wat een gigantische bak warmte gaat er de komende dagen over Scandinavië schuiven! De kaarten hierboven zijn van donderdag 24 oktober. Dikke regen tot op het Kola schiereiland. Extreem! En zowel het Amerikaanse model als het Europese zijn het erover eens! nee, dit is niet wat wij dachten toen we de afgelopen dagen hier schreven dat in Scandinavië de winterinversie zou standhouden tegen de zuidwest-stroming. Dit is precies het omgekeerde. Hier drijven de weergoden duidelijk de spot met alle weermannen. En ons rest niets dan nederig te buigen en te zeggen: “Oh bedoel je het zo…” 

hemsedal1910

En het is zo mooi koud nu in Scandinavië! Zie hoe Hemsedal in Noorwegen al dapper kunstsneeuw op spuit. Nou dat gaat eraan hoor!

pluim1910

Maar dan! Wat gebeurt er dan? De pluim van het Europese model toont vandaag geen geleidelijke “met de seizoenen” terugloop van temperatuur maar een heuse temperatuurcrash op 26, 27 en 28 oktober aanstaande. Het kostte me heel veel moeite om op de weerkaarten te ontdekken waar die kou vandaan komt. Ik durf te zeggen dat het een weersituatie is die ik nog nooit op de kaarten heb gezien. Kijk ff mee….

bronkou1910

Wat er gebeurt in het model (ja vooralsnog alleen in het model maar het betekent dat het in realiteit ook zou kunnen) is het volgende: eerste is er een kaarsrechte zuidwester van onder de Azoren recht naar Noord-Rusland. In die kaarsrechte stroming ontstaan kleine depressies (draaikolken) die lucht opzuigen en op grote zijwaarts wegzetten. Daardoor word er een smal hogedrukgebied opgebouwd precies daar waar dan misschien nog sneeuwresten op de bodem liggen. Tussen die draaikolken en het tuinboonhoog ontstaat ineens een noordoostelijke stroming die steeds sterker wordt. Daaruit wordt ijzige kou recht uit Siberië naar Schotland gepompt en dan door een opkomend glijbaanhoog omgebogen naar Nederland en de Alpenregio.

[metaslider id=26145]

Hoe realistisch is wat het Europese model doet? Toch wel een beetje. Het is in het weer niet alleen vaak yin en yang maar meestal ook actie is reactie. En de Russische beer is goed ziek van die regengolf die er nu aankomt. Die slaat terug. daar kun je op wachten. Of het gebeurt? Binnen drie modellen is het ECMWF model de enige die het verzint. De andere twee houden de zuidweststroming juist vast. En als je dan denkt: GEM heeft toch een koudeput in die stroming. Jawel. Dat is op 5km. Maar kijk je op 1500m zie je dit. Niets dan warmte. Kortom: het is een beetje zoals Fréderic en ik het uitspraken gisteren. Zo’n hardnekkige zuidwester is een eng ding. Daar ben je niet zo maar vanaf.

[metaslider id=26137]

Laten we eens optimistisch zijn en zeggen dat het Europese model het goed ziet. Dan zien we op deze kaarten waar het Europese model eindigt op 29 oktober. Nog lang geen laaglandwinter natuurlijk. Maar een duidelijke streep door de zuidwester met allerlei mogelijkheden voor doorgroei naar mooie sneeuwsituaties. En we weten natuurlijk ook dat er tussen nu en dan nog hele nieuwe scenario’s geboren kunnen worden. Toch vind ik dit een interessante. Ik ga dit echt eens run na run na run volgen. Afsluitend: mis de trailers van Into the mind in dit zojuist geposte bericht niet. 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.