Sommigen zullen zich afvragen, waarom ga je ineens met man en macht proberen een wintersportweer-site juist half april in de lucht proberen te houden? Behalve dat we “iets nieuws” (zomersportweer!) gaan doen, is er voorlopig nog genoeg vertier in met name de wat hoger gelegen delen van de Alpen. Hajo schreef daar vanmorgen al over. Met betrekking tot de weersverwachting gaan we er twee volgen. Het bekendste voorbeeld is de alweer 15 jaar geleden door Stephan Bosman, Bas Rasker en trouwe volger van onze site Ivo ten Broek opgetuigde Dutchweek in Val Thorens. De omstandigheden kunnen zeker dit jaar weer erg goed zijn. Sneeuw ligt er nog genoeg: op het ogenblik 145 cm in het “dal” en 365 cm op de top. En zoals hierboven te zien is: schitterend voorjaarsweer, daarbij (nu) lekker rustig op de piste. Gisteren werd in de reacties al terecht door Izaak opgemerkt dat het om de toplaag gaat. Het blijft wat dat betreft nog even koffiedik kijken hoe het daarmee in deze tijd van het jaar over twee weken gesteld is. Een heldere nacht is genoeg om de bovenlaag weer wat te laten aanharden voor geweldig ochtendskiën. Maar bedenk sowieso: met die meters sneeuw die er nu nog liggen is de kans op mooie condities veel groter dan wanneer er weinig of niets zou liggen. En check voor de zekerheid deze tips nog even.
Ronaldo ziet zichzelf al achter het stuur zitten. Hij vertrekt morgen samen met Hajo naar Obertauern. Eén van de vele evenementen die in het naseizoen georganiseerd worden vindt daar plaats: het Gamsleiten Criterion 2013. Letterlijk schatgraven: uiteraard op de skies, op zoek naar de 30 schatkistjes met daarin mooie prijzen. De hoofdprijs? Inderdaad, de sleutels van deze prachtkar.
Ook daar trouwens nog een mooi sneeuwdek: 2m10 in het dal, 2m50 op de top. Met de juiste materialen is daar altijd wel wat mee te doen. Hajo heeft zijn Salomon Shoguns en dooiwax al klaar staan. Maar wat zijn de laatste inzichten?
Goed nieuws! Het door Hajo al eerder genoemde Genua-laag is nog wat sterker geworden. Het lijkt zaterdag te gaan dumpen in een vrij groot gebied, bij een sneeuwgrens die tijdelijk daalt tot ca. 800 meter! De Franse, vooral de Zwitserse, maar ook een gedeelte van de Oostenrijkse alpen krijgen een verse laag van mogelijk wel 30 cm. Voor de exacte details wordt het nowcasten!
We maken even een zijsprongetje. Komende tijd zal deze site zich meer en meer gaan richten op zomer(sport) activiteiten. Dat kan mountainbiken zijn, paragliden, varen met je speedboot, of noem het maar. Suggesties zijn in de reacties van harte welkom! Mijn passie ligt bij het hardlopen met af en toe een uitstapje naar de (1/8 of hooguit 1/4) triatlon. Op het ogenblik zitten we vol in de voorjaarsmarathons. Afgelopen zondag had ik tijdens de marathon van Rotterdam het genoegen een stukje mee te mogen rennen met deze zeer goede marathonloper. Opmerkelijk hoe fris hij er hier, na 38 km, nog bij loopt! Kennelijk heeft de één toch meer last van de warmte dan de ander. Want warm was het. Benauwd zelfs in de stad, waar weinig wind stond en het 21 graden werd. Loper in kwestie verbeterde zijn beste tijd die toch al best scherp stond (3h12) met ruim 4 minuten, maar voor de meesten was het veel te warm, zeker na die extreem koude voorbereiding.
Komend weekend, wanneer er weer volop evenementen zullen plaatsvinden waaronder de marathon van Enschede: mooi weer! Het hogedrukgebied dat zich nu nog bij de Azoren ophoudt zal zich vanaf morgen steeds verder noordoostwaarts uitbreiden waarbij de kern in het weekend vlak ten westen van Nederland op de Noordzee zal komen te liggen. Doordat de wind bij ons op het noordelijk halfrond met de wijzers van de klok mee om een hogedrukgebied heen draait krijgen we te maken met een zwakke noordelijke stroming. Van origine koude lucht. En tsja, het nog winterse zeewater warmt die aangevoerde lucht onderweg maar nauwelijks op. Het wordt zo’n 6 graden op de Wadden, misschien 12 in het oosten en zuidoosten van Nederland. Maar wel erg weinig wind, droog, vrij zonnig zelfs. Ideale loop-omstandigheden, maar ook mooi voor de andere buitenactiviteiten!
En dan de Koninginnedag. Nu over 13 dagen, of in weerkaart-termen op +312h. Erg ver weg dus. De diverse, zeer geavanceerde rekenmodellen laten ons verwachtingen zien tot 15 dagen vooruit. Zeker van het Amerikaanse GFS zijn ook alle 20 verstoorde berekeningen, zeg maar alle “ook mogelijke” scenario’s, inclusief alle parameters vrij beschikbaar. Zonder te fotoshoppen had hier met groot gemak een plaatje geplakt kunnen worden dat ons 25 graden belooft. De ene keer is zo’n middellange-termijn verwachting stabieler en meer betrouwbaar dan de andere. Bijvoorbeeld, tijdens het geblokkeerde stromingspatroon dat we afgelopen maart hadden, was dat helemaal niet zo ingewikkeld. Wekenlang was het vrij zeker dat de krachtige hogedrukgebieden van geen wijken zouden weten. Juist nu gaan we echter in de loop van volgende week zeer waarschijnlijk een licht wisselvallige fase tegemoet. Bovenstaande grafieken van dat andere krachtige weermodel -het Europese ECMWF dat met 50 mogelijke scenario’s rekent- laten dat mooi zien. Vanaf volgende week woensdag neemt de spreiding in de diverse mogelijkheden (ieder groen lijntje representeert één van de 50 mogelijkheden) enorm toe, zowel voor wat betreft de temperatuur (linksonder), wind (midden) als de toenemende neerslagkansen (linksboven). Dat maakt de verwachting voor één specifieke dag zoals dinsdag 30 april bijzonder lastig. De gestippelde blauwe lijn is de controle-run, zeg maar de verlengde hoofdrun. Die schotelt ons op Koninginnedag voor de tijd van het jaar extreme kou voor: een graad of 5, met flink wat neerslag, wellicht zelfs natte sneeuw. Zo heet zal de soep zeker niet gegeten worden. Behalve dat de betrouwbaarheid op die termijn erg laag is, is die oplossing een zogenaamde “extreme uitbijter”: verreweg de koudste oplossing, met vrijwel geen ondersteuning van de andere zogeheten ensemble-leden. Waarschijnlijk zullen regenachtige en winderige dagen afgewisseld worden met lekkere voorjaarsdagen. Maar wat we in dergelijke situaties ook nog wel eens zien is dat het een aantal computer-runs later (iedere 12 uur verschijnt een nieuwe berekening) plotsklaps omslaat, en er meer duidelijkheid komt. Mijn (optimistische) voorgevoel: het wordt zo’n mooie voorjaarsdag, met een temperatuur ergens tussen de 15 en 20 graden. We gaan het volgen!
Update:
De nieuwe uitvoer van het Europese (=ECMWF) model is voor de termijn rond 30 april wat somberder. De neerslagkansen zijn toegenomen, en de trend is: nog kouder. De mogelijkheden met 15 graden of meer, die toch al niet oververtegenwoordigd waren, zijn er zo goed als uit. Maar mooi om te zien hoe zo’n nieuwe run behoorlijk afwijkt van de vorige! En verder zoals genoemd: het is nog erg ver weg, kan zo maar omslaan. Duimen mag!
31 reacties
Reacties zijn gesloten.