22april

De maxima voor 22 april in het Amerikaanse model vanochtend… minder dan 10ºC op 22 april?

dagrecords22april

Je ziet het. Het kan nog veel kouder in ons kikkerlandje. Het is maar net een top 10 notering als we rond die tijd echt zulke koude dagen zouden hebben. Als je goed kijkt in de grafiek zie je weer de gebruikelijke PDO-cyclus. De opwarming in de jaren 30 staat erin. De afkoeling van de jaren zestig en begin jaren zeventig. De sterke opwarming vanaf 1975 en dan de knik weer terug omlaag vanaf ongeveer 2000. Als we de sturende werking van de zonneactiviteit mogen geloven, gaan we de komende decennia lager eindigen dan we in 1901 zijn beginnen. Dan katapulteren we linea recta terug naar einde 17e begin 18e eeuw.

18april

Maar ehhhh. Het zou toch juist heel warm gaan worden lezen we overal? Ja hoor… heus enkele daagjes… in het Amerikaanse model bijvoorbeeld op 18 april. Met een zuidelijke stroming en motregen erbij. Gevoelsmatig zeker geen echt warme dag. Op korte termijn pieken we misschien al naar 18ºC, maar zondag met de Rotterdam Marathon kelderen we alweer minimaal onder de 15ºC. Leo gaat daar vanavond naar kijken…

pluim0704

De pluim van het Europese model vanochtend. Geloof je me nu? Kijk naar de stippellijn en trek je conclusies…

pluimgfs0704

En het Amerikaanse model dus waarvan we de domper 22 april al hadden gezien. Pure meteofiction op die termijn maar er is toch een concrete tendens…

april2015

OK. Laten we dan maar een boude voorspelling doen: april 2015 gaat in De Bilt eindigen op een waarde tussen 6,0ºC en 8,0ºC.

recordsapril

Met kansje op een top5 koudste notering dus. Ja dat doet pijn als je ziet dat 2014 nog bij de top 4 warmste zat. Nu ja we zullen zien of ik gelijk krijg… solide wordt het pas als we echt klimatologisch gaan kijken naar wat er gebeurt. Voor Midden-Europa is de tendens inmiddels duidelijk. Niet alleen worden de winters steeds kouder en sneeuwrijker zoals we op deze website bijvoorbeeld hierr en hierr beschreven. Nee ook het voorjaar wordt kouder en de natuur start later…

maart

Notrickzone.com heeft net een artikel gepubliceerd met daarin ook de grafiek voor maart sinds 1988. Ook daar zien we een afkoeling. Ja als je de grafiek in 1975 of 1979 laat starten zie je vast wel een opwarming. Maar dat slaat klimatologisch als een tang op een varken. Je moet de klimaatcycli wel laten spreken om te zien wat er gebeurt.

stachelbeeren

In het artikel wordt ook getoond dat kruisbessen steeds later blad krijgen. De groene lijn toont dat. In 1990 was het nog rond 20 februari. Inmiddels is het al rond 7 maart. Wat betekent dat voor voorjaar 2015? Helemaal niets. Weer is geen klimaat en vice versa. Wel moeten we met beide voeten op de grond blijven en niet meteen denken dat het Mediterrane klimaat onze kant op komt. In tegendeel. Ga er maar gerust van uit dat mijn generatie (1966) in een beduidend kouder klimaat – kouder dan zelfs je betovergrootvader ooit heeft meegemaakt – de laatste adem zal uitblazen. Wat dat betreft moeten we dus elke mooie warme voorjaarsdag koesteren….

wimhof

En dan is er altijd nog onze Wim Hof (zie EenVandaag docu) die ons voordoet dat je ook op mooie dagen met +12ºC lekker in je blootje kunt lopen. Ik ben sinds een half jaar een volger van deze man (je zult het in video’s nog gaan zien). Het is heerlijk! Nooit meer verkouden ook… laat maar komen die Nieuwe Kleine IJstijd.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.