Het grappigste vandaag vond ik de carabinieri met wie ik in de lift zat vanochtend zeer vroeg op weg naar de bezichtiging van de Gardenissima 2019. In de lift viel me al op dat ze carabinieri op hun helmen hadden staan, maar bij het uitstappen zag ik dat ze ook echte politieski’s hebben! Ja want je moet wel harder kunnen skiën dan de dief natuurlijk. Nee natuurlijk zijn ze er gewoon bij voor de veiligheid van de deelnemers.

Nou dat was hem weer. Ik was 8 seconden langzamer dan mijn eigen nette tijd vorig jaar. Terwijl ik minder fouten maakte deze keer. Enige grote verschil: toen ski’s volledig professionele service in sportwinkel met fluorwachs en alles en dit jaar zelf aangeklooid. Volgend jaar maar weer eens anders doen. De video is versneld met 138% om op het tempo van de winnaar te komen. Wat nog erg grappig was: de taxichauffeur terug naar het hotel heeft een dochter die in de tijd van Nicolien Sauerbreij aan de wereldtop stond met snowboarden. Hij kent Nicolien goed en zijn dochter heeft verschillende keren de wereldbekerwedstrijd in Landgraaf geskied. Dezelfde man wist me ook te vertellen dat Alex Vinatzer – wereldkampioen slalom junioren 2019 en brons in Åre – die je in de video ziet zoon is van de eigenaars van het hotel waar ik zit!

De weermodellen zijn gek geworden vandaag. Het Amerikaanse model volgt het Europese met een eerste push naar de westkant maar laat de Föhn alras weer omslaan in noordstuwing. Zodat ik rond 4 april in Die Tauplitz en Loser dik in de sneeuw kom.

Het Europese weermodel doet echt heel wat anders nu! Aanhoudende Föhn over de Alpen. En bizar koud in Spanje en Marokko.

Hier in Val Gardena gaat dat veel bewolking en een beetje sneeuw opleveren. Vanaf dinsdag is het dan minder weer. En zie enkel zuidenwind. We weten dat ZAMG/Bergfex het Amerikaanse model niet meewegen. Het is een beetje Europees model plus wat aanvullingen.

In Die Tauplitz waar ik vanaf maandagavond zit…. kan het op een drupje na een hele aardige voorjaarsweek worden. Superwarm ook! Nou daar is echt geen peil op te trekken dus. We wachten dan ook nog even met de volgende Renault Kadjar Wintersportweer Reisalert. Eerst eens aanzien. Ik heb hier in Hotel Savoy Dolomites trouwens zeer strak internet. Vanavond daarom maar weer eens live om 21u. Ben je erbij?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.