Het grappigste vandaag vond ik de carabinieri met wie ik in de lift zat vanochtend zeer vroeg op weg naar de bezichtiging van de Gardenissima 2019. In de lift viel me al op dat ze carabinieri op hun helmen hadden staan, maar bij het uitstappen zag ik dat ze ook echte politieski’s hebben! Ja want je moet wel harder kunnen skiën dan de dief natuurlijk. Nee natuurlijk zijn ze er gewoon bij voor de veiligheid van de deelnemers.

Nou dat was hem weer. Ik was 8 seconden langzamer dan mijn eigen nette tijd vorig jaar. Terwijl ik minder fouten maakte deze keer. Enige grote verschil: toen ski’s volledig professionele service in sportwinkel met fluorwachs en alles en dit jaar zelf aangeklooid. Volgend jaar maar weer eens anders doen. De video is versneld met 138% om op het tempo van de winnaar te komen. Wat nog erg grappig was: de taxichauffeur terug naar het hotel heeft een dochter die in de tijd van Nicolien Sauerbreij aan de wereldtop stond met snowboarden. Hij kent Nicolien goed en zijn dochter heeft verschillende keren de wereldbekerwedstrijd in Landgraaf geskied. Dezelfde man wist me ook te vertellen dat Alex Vinatzer – wereldkampioen slalom junioren 2019 en brons in Åre – die je in de video ziet zoon is van de eigenaars van het hotel waar ik zit!

De weermodellen zijn gek geworden vandaag. Het Amerikaanse model volgt het Europese met een eerste push naar de westkant maar laat de Föhn alras weer omslaan in noordstuwing. Zodat ik rond 4 april in Die Tauplitz en Loser dik in de sneeuw kom.

Het Europese weermodel doet echt heel wat anders nu! Aanhoudende Föhn over de Alpen. En bizar koud in Spanje en Marokko.

Hier in Val Gardena gaat dat veel bewolking en een beetje sneeuw opleveren. Vanaf dinsdag is het dan minder weer. En zie enkel zuidenwind. We weten dat ZAMG/Bergfex het Amerikaanse model niet meewegen. Het is een beetje Europees model plus wat aanvullingen.

In Die Tauplitz waar ik vanaf maandagavond zit…. kan het op een drupje na een hele aardige voorjaarsweek worden. Superwarm ook! Nou daar is echt geen peil op te trekken dus. We wachten dan ook nog even met de volgende Renault Kadjar Wintersportweer Reisalert. Eerst eens aanzien. Ik heb hier in Hotel Savoy Dolomites trouwens zeer strak internet. Vanavond daarom maar weer eens live om 21u. Ben je erbij?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.