We staan aan de vooravond van het eerste echte voorjaarsweekend van 2014. De komende 2 dagen stijgt de temperatuur. Ja echt…wellicht tot 20°C in Limburg en plaatselijk in België, volgens sommige media. Ik ben iets voorzichtiger. 18°C gaat zeker lukken. En op een beschut plekje in de achtertuin uit de wind (welke wind??) zal die 20 C er zeker inzitten. Of de officiële stations die 20C aantikken,…laten we het hopen. Oh ja, het is pas 7 maart hoor!

 

Eerst maar eens een rondje Alpen. Deze prachtige foto’s kwamen binnen via de Bizztravel sneeuwhoogte app. Gijs Burghouts uit Selva (Wolkenstein) in het wondermooie Val Gardena

En wat doe dan met dit weer? Juist, ook even een zonnestoel opzoeken. De familie of collega’s moeten toch kunnen zien dat we op vakantie zijn geweest, toch??

 

Jeroen uit Sölden stuurde deze foto. Dalafdaling maar ff niet maken dan??

Gert Jan uit Ehrwald stuurde deze knaller. Wat een plaatje.

 

Remon Balster is in Gerlos (Zillertal Arena) en stuurde deze jaloersmakende pica.

Eehhhh…OMG @ Portes du soleil Yum Yum Yummie.

Met dank aan Guido. Maar Guido heeft z’n langste tijd alweer gehad. Bye bye Guido, welkom Helmut. We zijn het niet meer gewend de laatste maanden, maar het is een komen en gaan van hogedrukgebieden op het ogenblik. En Helmut gaat het een paar dagen volhouden. Met z’n dikke bips druk hij Guido gewoon richting Rusland en zoekt z’n heil recht boven Centraal Europa.

En dat zien we ook in de pluim. Een zuidelijke stroming zorgt voor de aanvoer van warme lucht. Lekker hoor. Geheel Europa onder invloed van Helmut. Ik ga mijn elektrische terrasverwarmer van zolder halen en die gaat zaterdag en zondagavond lekker aan. Omdat het in de avond nog best zal afkoelen is zo’n terrasverwarmer echt een uitkomst.

En dan de klap op de vuurpijl is zondag. Zouden we die 20°C echt gaan halen? Ik duim ervoor. Laat die winter maar lekker wegblijven in de Lage Landen en in november knalhard toeslaan in Europa. Laten we hopen op nog wat mooie dumps voor de Alpen voor de mensen die nog lekker gaan skiën. Het is tenslotte pas 7 maart.

En kijk eens hoe mooi Europa erbij ligt. (en natuurlijk ook de rest van de wereld) Duidelijk te zien is de wolkenband die over onze omgeving hing vandaag. Zo’n foto is weer eens wat anders dan een ingezoomd satellietbeeld. De warmte straalt ervan af.

 En wat zijn ze in de USA toe aan een beetje warmte. Die gaan onderhand echt balen van die lange winter. Geloof me. Vorige week was ik in Filzmoos. De dochter van de hotel eigenaar woont in Chicago. Die is werkelijk haar land ontvlucht vanwege de kou. Wat een geluk heb je dan dat je ouders in Oostenrijk wonen. En ze zijn daar nog steeds niet klaar met de winter hoor. Morgen weer een bak met kou (winterstorm Ulysses) en volgende week weer een golf van kou. Daarna is het echter onzeker. Maar kijk eens naar de poolwervel!

 Steady als een baksteen. Al wijzigt hij wel een beetje van vorm en trekt zich enigzins noordelijk terug. Nee, die Amerikanen zijn nog lang niet klaar met de winter.  Als baas van de NUON in de USA zou ik in m’n handjes wrijven.  

De lagedruk gebieden scheren langs de Amerikaanse oostkust. Koude lucht uit het noorden wordt over de Great Plains richting de Golf van Mexico geblazen en boven het warme water komt deze kou in aanraking met een golf van onstabiliteit in de atmosfeer. Aldaar ontstaat een lagedruk gebied die de oceaan opschiet en zich in noordelijke richting verplaatst. Het zuigt voor de kust van de USA weer koude lucht uit het noorden aan. En zo wordt de cyclus in stand gehouden. E.e.a. is mooi te zien op de bovenstaande satelliet foto van vandaag.

En die intense kou brengt natuurlijk ook prachtige natuurverschijnselen met zich mee. Bijvoorbeeld:  The Great Lakes zijn voor 90% bevroren. De Niagara watervallen zijn fenomenaal om te zien. Alleen Lake Ontario blijft een beetje achter qua ijsbedekking. Maar dat komt weer door de diepte.

Al met al weer genoeg te melden over het weer. En dan heb ik het nog niet gehad over 3 potentiële hurricanes die voor de noordelijk kust van Australië hangen. En op het noordelijk halfrond (pacific) heeft afgelopen week gewoon een dikke typhoon gewoed in de buurt van Guam. Is het noordelijk halfrond niet het winter halfrond op het ogenblik??

Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

17 reacties

Gesloten voor reacties.