In de Alpen is diepste winter compleet omgeslagen in fantastisch voorjaar. Ik heb een dagje vrij in Hinterglemm en loop zo met de vellen naar boven om en ronde te gaan vliegen. Overal zijn toerskiërs op de been. Ook rond de complet ingesneeuwde en normaal zo gezellige Rudolfshütte.

Kijk daar op het muurtje zie je twee toerskiërs zitten. Normaal neem je de lift omhoog en begint het toerskiparadijs na een kop koffie in het doe-het-zelf-restaurant. Nu heb je dan al 900 hoogtemeters in de benen voor je de omliggende 3000-ers op gaat.

Kijk eens waar het nu heen gaat! Ja zaterdag nog even wat neerslag – samenhangend met een compleet verregende zaterdag in de Lage Landen. En dan stuift het verder omhoog ten bewijze dat we hier wat dichter bij de Middellandse Zee zitten. Maar de Lage Landen zouden ook de 20ºC halen toch?

Nou we zien ook vele runs waarin we ruim onder de de 20ºC blijven of het hooguit even aantippen… voor er dit kan gebeuren:

Kijk dat is erg mooi van de weergave op Wetterzentrale.de dat je de lijnen van oper, controle en ens afzonderlijk kunt zien door met je muis over de P’s te gaan. En wat zin we daar op 6 april? Een maximum van 3ºC?

Als dat uitkomt knal je meteen de top 10 in van laagste maxima in De Bilt in de eerste decade van april sinds 1901. En da’s een stuk lastiger dan en dagrecord.

Maar of het nu wel of niet zo koud wordt: we zien wel erg veel berekeningen met sneeuw begin april doet wat hij wil. In de run van dinsdagavond bijvoorbeeld bijna heel Duitsland, Benelux én Frankrijk weer even wit!

In de run van vanochtend van dittem op 8 april!

Ingezoomd zien we mer dan 5cm sneeuwdek in Brussel. Hoe uitzonderlijk is dat? We kijken in de geschiedenis van de sneeuwval in Nederland op Franks weer. Om te beginnen zien we daar dat een sneeuwdek in mei maar 1 keer is voorgekomen en wel in 1979. Op 4 mei 1979 lag er een sneeuwdek in De Bilt. En in april?

We quoten Frank:

  • Late extreme sneeuwval kwam voor op 11 april 1978, waarbij in de westelijke kustprovincies (Friesland en Noord- en Zuid-Holland) 10 cm lag tot plaatselijk (in Wognum) 18 cm sneeuw. De sneeuw viel hoofdzakelijk in de ochtend en vroege middag. De bovenlucht koelde af tot -38°. In Leeuwarden werd het die dag niet warmer dan 2,6º, Schiphol noteerde nog 4°, maar tijdens de sneeuwval was het rond 0°. Op de 13e maakte ik een foto van het restant van de sneeuwpop die bij ons in Haarlem nog in de tuin stond. Het duurde dagen voordat alle sneeuw weggesmolten was. Dat kwam vooral omdat het ’s nachts meerdere dagen, tot de 17e in Haarlem, tot nachtvorst kwam.
  • Op 14 en 15 april 1999 werden er in Nederland sneeuwvlokken waargenomen van vijf centimeter doorsnee, lokaal ontstond er een sneeuwdek van 15 cm.

OK. Ook niet echt heel veel voorkomend dus. Wat losse flatsen zoals nu ook wel berekend zullen wel wat frequenter zijn. Weerplaza weet raad:

  • Sinds 1956 zijn van veel plaatsen in ons land sneeuwdekgegevens beschikbaar. In alle jaren sinds 1956 is er in 31 verschillende jaren op ten minste één dag ergens in het land een sneeuwdek aanwezig geweest in april. Dit gebeurde voor het laatst in 2016, toen viel er op de 26e regionaal een paar centimeter sneeuw.
  • In de aprilmaanden waarin sprake was van een sneeuwdek, was dit meestal op 1 tot 3 verschillende dagen ergens in ons land het geval. In 1970 was er op zelfs 9 verschillende dagen ergens in ons land een gesloten sneeuwdek aanwezig tijdens de meettijd!
  • In april is het wel eens voorgekomen dat er een dik pak sneeuw is gevallen op sommige plaatsen. Op 14 april 1999 bijvoorbeeld, toen viel er lokaal 15 centimeter sneeuw in delen van Overijssel! Ook in de aprilmaanden 1979 en 1970 zijn sneeuwdekken gemeten van zo’n 15 centimeter.
  • Deze eeuw is er pas in drie verschillende aprilmaanden een sneeuwdek gemeten, nooit meer dan 5 centimeter. Lokaal zijn wel grotere hoeveelheden bekend, maar niet in de officiële metingen. In de 20e eeuw kwam het in elk decennium wel voor dat er in ten minste 5 van de 10 aprilmaanden een sneeuwdek ergens in het land werd gemeten. Sneeuw in april is dus wel steeds zeldzamer geworden.

We lopen dus achter! Hoog tijd voor een inhaalslag te beginnen april 2021. Als het dan toch niet wil met het BBQ-weer dan maar sneeuw!

Maart eindigt dus wel fraai. Dat moeten we niet vergeten. Toch maar heel even de BBQ dan. De nieuwste run van het Amerikaans model is even sneeuwloos. De grootste kans is natuurlijk wat sneeuw in Duitsland en wij gewoon en koele start van april.

En daar is het KNMI het roerend me eens om omgekeerd. Hier is het niet de kip of het ei. Het KNMI is en stuk ouder dan ik en dus gun ik hun de eer. Leuk trouwens op Frank’s weer gevonden een link naar een artikel over Hans de Jong en Jan Pelleboer die door het KNMI als vervelende “wespen” werden gezien, maar het soms toch beter wisten. Piet Paulusma komt ook in het verhaal voor.

Afsluitend goed nieuws van meteociel.fr: die hebben hun servers na de grote brand in het datacenter weer grotendeels op orde. Maar nu zijn we alweer een beetje gewend aan de kaarten van Wetterzentrale. We zullen zien. En juist vandaag haperde het ook op de KNMI website met de pluim…. maar:

Hij is binnen. Wat zien we… ? 17ºC dinsdag. En dan inderdaad en temperatuurcrash met aanhoudend middagtemperaturen van rond de 7ºC en minima rond het vriespunt. Brrrr.

Misschien komt die arctische walrus dan ook nog even in Nederland langs na eerder Ierland en Wales te hebben aangedaan. Men wijt dat natuurlijk aan de opwarming en het gebrek aan zeeijs. Ja vast wel! Electroverse heeft het verhaal en nog meer kouderecords en sneeuwrecords in maart. In de VS is weer sneeuw op komst!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.