Neerslag 27 januari

Klik voor grotere afbeelding

Vanavond een mini-update aan de hand van de GFS 12z. Helaas is wetterzentrale uit de lucht op dit moment. Hierdoor zijn we even toegewezen op wat andere, minder fijne, bronnen. Bovenstaande handige neerslagkaart uit de weerkamer kunnen we gelukkig nog wel bekijken. Met deze kaart probeer ik deel één van de interessante situatie die voor komend weekend aan het ontwikkelen is te illustreren. Het lijkt er namelijk op dat aanstaande vrijdag nog net een zwakke storing tussen de opbouwende hogedruk door zal weten te glippen. Dit betekent voor de gebieden in de Haute-Savoie, de Zwitserse Noordkant, Vorarlberg en Tirol dat er vanaf vrijdagmiddag toch opnieuw 10 tot 40cm sneeuw kan gaan vallen tot in de lage dalen.

GFS 28 januari

Klik voor grotere afbeelding

Vervolgens zien op zaterdag een verdraaiing van de stroming van Noordwest naar Zuid-Zuidoost die samen gaat met toenemende depressieactiviteit boven de Middellandse-Zee. Deze omslag lijkt te gaan zorgen voor de eerste echte zuidkantdump van dit jaar. De Italiaanse Piemonte zal de prijswinnaar zijn in deze situatie, daar kan van zaterdag tot maandag zomaar een meter poeder neer gaan dalen. Om te kijken of de huidige GFS hoofdrun wordt ondersteund in dit scenario vind je hieronder de ensemble voor een punt in de Piemonte.De hoofdrun wordt door vrijwel alle leden ondersteund. Daarbovenop zagen we dit scenario ook al terug in de ECMWF 00z run van vanmorgen. We lijken dus af te stevenen op een weekend met een spectaculaire weersomslag voor Nederland die ook nog eens voor (heel) veel neerslag (lees sneeuw) gaat zorgen in de Alpen. Zowel aan de Noordkant (1o tot 40cm), als de Zuidkant (meter poeder in de Piemonte?). Morgen meer!


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

3 reacties

Gesloten voor reacties.