Bij alle opwinding over de sneeuw deze dagen is er nog helemaal geen prognose gedaan vandaag. De vos hierboven op de foto ergens in een Duits Middelgebergte lijkt zich ook af te vragen: hoe gaat dit verder? Ik zeg daar zo iets over maar wil eerst even terughalen wat we precies schreven toen de dump zich voor het eerst aandiende op de weerkaarten. Het was 9 oktober en we schreven toen:

In het Amerikaanse model kunnen we verder kijken naar een tendens die ik wel 50% kans geef. De voormalige orkaan zorgt voor een blijvende verlaging van de luchtdruk boven Scandinavië en Oost-Europa. Een hoog installeert zich als blokkade over de Britse eilanden. En hopla een polair-arctische uitbraak recht op de Alpen af. […] Met deze temperaturen als we de avond in gaan in deze meteofiction om van te smullen.

Kijk zelf maar even terug maar de kaarten van toen. Min of meer exact zo is het ook gelopen. Na die 9e oktober heb ik ook aangegeven dat er best tendensen zijn die op een aanhoudende westcirculatie wijzen met regelmatig hogedruk in best mooi weer in de Alpen. Daarbij was de huidige dump soms ok weer uit beeld maar dat hou je toch in je achterhoofd. Dat is de manier de weermodellen te interpreteren!

ecmwf2810

In die eerdere berekeningen  zat de wind vooral over de Lage Landen en Noord-Duitsland en de sneeuw en regen vooral in Scandinavië. In de ECMWF van vanochtend is het hoog niet over Middellandse Zee en Alpen maar volledig continentaal. Dan hebben de Lage Landen ook nauwelijks wind (net genoeg om geen mist toe te laten) en gaan we gewoon een tweede Indian Summer in. Ronaldo wijst op een volgende dump aan de noordkant in het GEM model. De GFS06 heeft een zuidkantdump op het programma voor 5 november. Ja dat is schrikken hè…. zuidkantdump… nee, het is echt nog niet gedaan. Media die deze dagen berichten over een ongekend vroege sneeuwval slaan de plank natuurlijk ook volkomen mis. We hebben juist een warme herfst met zeer laat de eerste echte dump.

0211

Ik had beloofd nog ff naar de avondruns te kijken. Het krachtenveld is nog steeds zo als hierboven beschreven. Fréderic ziet in de reacties hieronder in het front van Schotland naar de Azoren een mogelijke nieuwe glijbaan. Ik erken: het is geen klassieke westcirculatie. Het is inderdaad een meanderende straalstroom (de wind volgt de zwarte lijntjes). Een echt krachtige oceaanblokkade zie ik er echter ook niet in…. er is geen verbinding met het nog erg zwakke Groenlandhoog. Op het continent blijft de luchtdruk hoog met een depressie boven Lapland die de wind daar toch min of meer westelijk houdt. 

gfs0811

Dat was de nieuwe Europese hoofdrun. De nieuwe van het Amerikaanse model heeft een zwak Azorenhoog met een beetje verbinding met het Groenland hoog. Zoals de depressie voor de Noorse kust daar nu ligt heb je in de Lage Landen en in de Alpen gewoon een vrij zachte westelijke stroming. Met hier juist een klassiek droge Middellandse Zee. Maar inderdaad: de sneeuw die hier naar IJsland en Schotland schiet kan evengoed tegen die tijd tegen de Alpen beuken. Dus geef ik het Fréderic na dat een scenario van elke 10 dagen een dump zoals nu er goed in zit. Een extreem sneeuwijke winter aan de noordkant tekent zich dan af. Ik houd nog een slagje om de arm of de herfstige krachten misschien tussen de sneeuwmomenten door toch vrij sterk blijven. Morgenvroeg duikt Fréderic er weer in! Erg benieuwd naar zijn analyse!

PS Mis niet de mooie reportages met foto & video op wetteronline.de.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.