grand hotel zell am See

Het Alpenbericht van vandaag beginnen we met enkele plaatjes van gisteren. Toen lagen heel de Alpen nog dik in de zon. Vandaag is het al anders, en dat wordt het zeker vanaf vanavond wanneer het eerste luik van de combidump van start gaat. Hier een beeld van Zell am See. Niet het klassieke webcambeeld, maar een close-up van het Grand Hotel aan de oevers van het meer.

Les Gets

Ook Les Gets in de noordelijke Franse Alpen (deel van Portes du Soleil) gisteren prachtweer.

radar

Maar er is verandering op til en dat is heel duidelijk zichtbaar op de satelliet. Heel de Zuidkant en de zuidelijke Franse Alpen wordt stilaan toegedekt door dikke wolken. Zuidelijke stuwing is op komst.

Kronplatz

Mooi te zien hier op de webcam vanuit Kronplatz.

gröden

Idem voor Gröden in Val Gardena. Oef, verse sneeuw is hier toch wel meer dan nodig. Het zou kunnen dat er door die zuidelijke stuwing vandaag al wat sneeuw gaat vallen daar, maar de kansen zijn het grootst voor Lombardije en het Zwitserse Tessin.

val frejus

Ook elders in de Alpen zie je al stilaan de nakende omslag. Hoge wolken van in Valfréjus …

flachau

… tot in Flachau. OK, in Tirol en Savoie Mont Blanc is het nog vrij zonnig momenteel, maar ook dat behoort snel tot het verleden.

t850_17020300_17020200

Met de zuidelijke stuwing steekt later vandaag een stevige zuidföhn op. Veel wind op de toppen en hoge temperaturen. Gelukkig is het maar tijdelijk …

rart_17020306_17020200

… want vanavond dus die eerste sneeuwfase van in totaal minstens vijf stuks tot begin volgende week wanneer de winter West-Europa probeert te heroveren. Daar kon je in het ochtendbericht trouwens al meer over lezen. De grote modellen zijn het in grote lijnen eens wat het aantal, plaats en timing van de sneeuwfases betreft. Met zwarte pijlen heb ik hier en op de volgende kaarten geprobeerd aan te duiden welke gebieden het meest van welke sneeuwfase gaan profiteren. Vanavond en vannacht nummer 1 dus. Vooral iets voor de Franse Alpen en de Zuidkant, waarvan Piëmonte, Lombardije en Tessin het meest profiteren, maar enkele uren later ook wat voor de Dolomieten. De sneeuwgrens daalt tot 1000m zowat. Oostenrijk houdt het op wat lichte sneeuw en zelfs gedruppel (eerst nog vrij warm daar) vrij droog.

rart_17020321_17020200

Vrijdagavond komt vanuit het westen een kleine trog langs. Niet veel sneeuw dat er daar opzit. Een centimeter of vijf. Vooral iets voor Frankrijk.

rart_17020409_17020200

De wisseldag wordt sowieso problematischer. In de loop van zaterdag nieuwe sneeuw vanuit het westen. Eerst voor Frankrijk, later ook voor de rest van de Zuidkant waar Piëmonte nu voor een keer in de regenschaduw ligt. Mogelijk dat Oostenrijk dan ook al wat meepikt, maar veel gaat dat nog niet zijn.

rart_17020512_17020200

Nee, daarvoor is het wachten tot de wind meer naar het noordwesten begint te draaien, en dat komt eraan vanaf sneeuwfase 4. Zondagvoormiddag nieuwe sneeuw. De echte hotspot kruipt nu stilaan noordwaarts. Van de pure West-Alpen zoals Alpe d’Huez en Les Deux Alpes richting de Noordwest-Alpen. De Zuidkant kan hier nog eenmaal van profiteren. Vooral Lombardije en de Dolomieten deze keer.

rart_17020606_17020200

Maar zondagnacht draait de wind steeds verder. Het zwaartepunt schuift zo door richting Oostenrijk. Sneeuw tot in de laagste dalen zit er dan in. Een centimeter of twintig.

rart_17020800_17020200

Mogelijk dat dinsdag nog een zesde front vanuit het noordwesten binnenloopt, maar zeker is dat nog niet.

ECM1-144

Want vanaf dan neemt de hogedruk het hoogstwaarschijnlijk over, en sneeuw wordt dan wellicht weer iets voor de Apennijnen.

rsum_17020800_17020200

Het gaat telkens om geen al te gigantische hoeveelheden. Maar samen genomen vormen ze toch een dump: een combidump.

arpegeit-45-102-0

Deze hogeresolutiekaart geeft een beter beeld over de te verwachten hoeveelheden. De Franse Alpen zijn duidelijk de hoofdwinnaar. Met tot maandagochtend (verder gaat dit model niet) uitschieters tot een meter. Ook Lombardije doet goed mee. In Oostenrijk duidelijk minder, maar hier staat de sneeuw van sneeuwfase 5 er nog niet helemaal op. Al bij al goede vooruitzichten dus. Ik denk dat Leo een vette kluif aan het verkeersbericht gaat hebben. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

18 reacties

Gesloten voor reacties.