Wat een toestanden. Nee de sneeuw is prima (zie hierboven en de andere kiekjes van gisteren en vandaag in dit bericht) maar die munt. De Zwitserse Centrale bank geeft de steun aan de euro op en hopla binnen één memorabele dag (16 januari) een euro koopt nog maar één Franc. Een Grexit wordt steeds realistischer. De euro zakt nog verder. De Zwitserse bank zegt toch weer te gaan steunen. Maar de Franc stijgt weer terug na een korte daling. Afgelopen weekeinde ene groot artikel in de Telegraaf met daarin het bewijs dat een Burger King 16 Franc kost. Nu heb ik hierrrr opgezocht dat de Big Mac CHF 6,50 is. Dat valt dan nog mee.
Dit artikel bevat verschillende visies op “het probleem”. Onder deze actuele kiek van Grimentz in het Val d’Anniviers het commentaar van Martin Hannart: “Ik ga vaak zitten met mensen om echt een te kijken wat je bij ons hebt voor een bepaald bedrag en ook in dure oorden als Parijs of de Côte d’Azur. Dan zit je hier echt nog gunstig. Trouwens: onze prijzen zijn nog exact hetzelfde als 5 jaar geleden. Het zijn de eurolanden waar de koopkracht is gekelderd. Kijk eens wat een drankje in een café kostte voor de komst van de euro en nu! Wij moeten nu niet de prijzen verhogen. We moeten inzetten op kwaliteit. En vol vertrouwen de toekomst in kijken. Onze bergen en onze skigebieden zijn schitterend. Dat is het verhaal dat we moeten vertellen.”
We spingen een paar dalen verder in het Wallis naar het Duitstalige Oberwallis naar Grächen. Misschien wel het gezinsvriendelijkste skidorp van Zwitserland. Zeg maar het Filzmoos van Zwitserland. Berno Stoffel, voorzitter van de liftmaatschappij, maakt zich wel zorgen. Grächen heeft al eerder creatief gereageerd op de sterke Franc. In 2011 steeg de munt al vervaarlijk snel. Het dorp stelde toen met een groot aantal deelnemende bedrijven een koers vast van 1,35 Franc voor een euro. Dat geldt dan alleen in de periodes 3 tot en met 24 januari en straks weer van 7 maart tot en met 12 april. “De situatie is ernstig”, aldus Stoffel. “We moeten gewoon iets doen. We dreigen niet alleen buitenlanders kwijt te raken. Nee, de ons omringende landen werpen zich ook op de Zwitserse toerist. Wij zijn met wel honderd lokale bedrijven gaan zitten en hebben destijds al bedacht dat we met creatief ondernemen die prijsstunt kunnen doen. Een voorbeeld is een hotel dat een grote nieuwe wellness omgeving bouwt. Als die materialen uit eurolanden komen dan win je daar natuurlijk aan de kostenkant. Bij de liftmaatschappij waarvan ik voorzitter ben moet je denken aan het inkopen van reserveonderdelen. De Oostenrijkse liftbouwers zijn bekend en de Italiaanse producenten van kunstsneeuwinstallaties. Wij blijven voorlopig doorgaan met deze actie.”
Maarten Visser van Zwitserland Toerisme: “Dit is een uitdagende situatie! Maar ook weer niet uniek. Het is niet voor het eerst dat er met wisselkoersen iets gebeurt. Bedenk hoe dollar en vooral ook het pond in het verleden zijn gedaald. Het is een beetje een schrikreactie nu. Je moet daar met rust naar kijken. Onze organisatie start medio februari een onderzoek om de effecten op termijn te zien en een adequate reactie voor te bereiden.” Visser refereert afsluitend aan dit Best Ski Resort 2014 onderzoek waarin Zermatt op de eerste plek eindigde, 5 Zwitserse skigebieden in de top 10 zitten en op het criterium feeling good de top 5 volledig Zwitsers was.
Tja als je dat onderzoek naleest realiseer je je dat het Zwitserleven gevoel blijkbaar nog springlevend is! In Zwitserland heerst een constante kwaliteit die mensen waarderen. Ook de vierduizenders lopen niet weg en daar komen toch de echte liefhebbers op af. Tja het helpt natuurlijk als de portemonnee goed is. Dan kun je bewust kiezen voor een land waar je toestanden zoals we ook de laatste tijd weer horen uit buurland Oostenrijk (zie het recente incident in Obertauern en nu net weer in Gerlos bij de Cin-Cin) eigenlijk niet mee maakt. Nederlanders die een chalet of appartement in Zwitserland hebben blijven sowieso komen. De boodschappen en de skipassen zijn dan duurder, maar het onroerend goed is mee gestegen!
Afsluitend nog een persoonlijk woordje van de wintersportweerman. Tja, ik ben kwart Zwitser. De wieg van mijn oma stond in Gosau bij St. Gallen en ze is er ook overleden. Mijn ouders hebben elkaar in het huis van mijn overgrootouders leren kennen toen mijn vader destijds ook al zondigde door over de grens in Gargellen te gaan skiën. Als gezin trokken we ook die kant op. Pas veel later heb ik de Zwitserse skigebieden leren kennen. Twee seizoenen gaf ik les in de Portes du Soleil en woonde ik in de Zwitserse dorpen Morgins en Les Crosets. Dat skigebied over de Franse grens heeft natuurlijk een helemaal eigen uitdaging (men wil de skipasprijzen daar gelijktrekken naar de euro). Later heb ik vele meer skigebieden leren kennen inclusief de hele Quatre Vallées, de regio rond St. Moritz, Les Diablerets, de Jungfrau Region met mijn geliefde Mürren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Natuurlijk skiede ik ook in Saaf-Fee en Zermatt. Ik heb een zwak voor Airolo in het Tessin, al ben ik er nooit geweest. Hierboven zie je de webcam van de Skiregion Mythen in Centraal-Zwitserland. Daar heb ik wel geskied. In Nederland totaal onbekend. Ik ben een dwarsdenker… zwem vaak tegen de stroom…. ik verzin wel iets om er toch betaalbaar terecht te kunnen… of ik ga een maand auto’s wassen om het toch te kunnen betalen. 3x raden welk antwoord ik in de poll heb ingevuld. Doe je mee? En natuurlijk ook alle respect als je gewoon het meest logische en meest Hollandse antwoord geeft: tuurlijk niet! Ik ben toch niet gek…
[polldaddy poll=”8620712″]
30 reacties
Reacties zijn gesloten.