3-daagse sneeuwverwachting wintersport 9-1

Klik voor grotere kaart

Het is echt gekkenhuis de sneeuw in Oostenrijk. En de kaart hierboven toont wat er de komende 48 uur nog bij komt! Het zwaartepunt verschuift wat naar het oosten zodat gebieden zoals Die Tauplitz nu meer sneeuw ontvangen dan de de Arlberg. Wat de Arlbergers natuurlijk helemaal prima vinden want ze stikken er zowat in. Dinsdag gaat het nog wat heftiger sneeuwen dan vandaag! En dan woensdag is het ook in Oostenrijk zo ver: grand beau! Zoals nu al in de Franse Alpen en het grootste deel van Zwitserland is begonnen. Geloof het of niet maar vrijdag is de sneeuw in Oostenrijk misschien al weer terug. In de Franse Alpen blijft het droog, maar de vorstgrens gaat er wel weer duikelen.

Komend weekeinde weer raak?
Hoeveel sneeuw er precies vrijdag gaat vallen daar zijn de modellen nog niet over uit. Het GFS model legt het zwaartepunt ver naar het Oosten, zeg maar rond Wenen en laat zelfs daar niet meer dan 10cm accumulatie toe. In dat scenario zou west-Oostenrijk gewoon zonnig kunnen blijven en zou de zon elders zaterdag of zeker zondag terug zijn. Het GEM model dat de de laatste dagen ook intensief volgen berekent gewoon weer intense sneeuwval van vrijdag tot en met zondag. Zie deze neerslagkaart voor komende vrijdag. Op dit punt moeten we dus gewoon afwachten. Ook ten aanzien van de overgang naar echt winterweer vanaf volgend weekeinde kunnen we weinig meer zeggen dan dat de kans daarop nog dik aanwezig is.

Jongen vermist
Vanochtend zitten we opnieuw met vele noodberichten. Zoals van de 15-jarige Tiroolse jongen die sinds gisteren is vermist in de Axamer Lizum (bron). Doordat zijn mobieltje signaal afgeeft weet men binnen een cirkel van 2km waar de jongen zich bevindt. Dat hij niet belt, doet natuurlijk het ergste vermoeden. Nog enkele verhalen: zondagmiddag werden 4 wintersporters in het Penken skigebied bij Mayrhofen niet ver buiten de zeer steile Harakiri-piste door een Schneebrett gegrepen. Ze konden zichzelf bevrijden en naar het dal afdalen. In Wildschönau moest de bergredding verdwaalde Belgische en Amerikaanse wintersporters opvissen. In Fiss heeft de bergredding 2 verdwaalde jonge Russische snowboarders gered.In Ellmau zijn drie Duitse snowboarders van 17, 18 en 24 jaar simpelweg in de losse sneeuw blijven steken. Pas vele uren later kon de bergredding de drie onderkoeld uit hun benarde situatie redden.

BELANGRIJKE LES: met een snowboard ben je in hele diepe sneeuw als je in een kommetje belandt totaal F….. Up! Met ski’s en stokken zou je er zo uitklimmen, terwijl je met je plank in de hand of zelfs als je hem achterlaat minstens een uur bezig bent om 15 meter vooruit te komen (ik heb in Grand Paradis, Champéry ooit een uur geworsteld om die 15m naar het onbewaakte dalstation van een sleepliftje te overbruggen). Ski’s zijn ooit uitgevonden om mensen zich in zeer diepe sneeuw te laten verplaatsen. Een snowboard is een fun tool waarmee je precies moet weten of je de bewoonde wereld wel kunt bereiken over voldoende steile hellingen om vooruit te komen. Wat ook helpt als bij een groepje snowboarders tenminste één skiër aanwezig is die in een dergelijk geval hulp kan gaan halen. Sowieso altijd een volgeladen mobieltje mee met het noodnummer van de bergredding ingeprogrammeerd. Of dus gewoon op de piste blijven.

Vanochtend zijn nog zeer vele Oostenrijkse dorpen en gehuchten van de buitenwereld afgesloten. Vooral in het Lechtal. Dorpjes met schilderachtige namen zoals: Namlos, Hinterhornbach, Bschlabs, Boden, Gramaisen, Kaisers en Steeg. Door omgewaaide bomen is ook de toegangsweg van de Wildschönau dicht en dat is voor het eerst sinds mensenheugenis! Bij de Alrberg zijn St. Anton, St. Christoph en St. Jakob minstens tot vanochtend niet bereikbaar. Ook Ischgl en Galtür zijn dicht omdat de Paznauntal-Straße vanaf Kappl sinds zaterdagavond wegens lawinengevaar dicht is. Ook hier was natuurlijk van geluk sprake dat zaterdag overdag de weg tijdelijk open kon: de meeste hoogseizoen gasten hebben de Alpen toch kunnen verlaten.

Hieronder alweer de eerste Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=325216547512557]

O, die zuidkant ligt er toch ook zeer lekker bij. Voor een thuisblijver bijna pijn aan je ogen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.