radar

Het is winter, het is winter. Voorbije weken is die in Oostenrijk binnen gevallen, vandaag bereikt hij de Franse Alpen met een eerste sneeuwzone (zo’n 10 cm zit erop), en de komende dagen zijn de Lage Landen aan de beurt. Stilaan evolueren de weermodellen naar een consensus, waarbij nu toch al vrij zeker is dat het zuidoostelijke deel van de Lage Landen een stevige winterperiode tegemoet gaan. En wat bedoel ik met zuidoostelijk? Wel, ik leg de grens voorlopig op de lijn van Brussel tot Twente. Alles ten oosten daarvan zit vrij safe. Ten westen van die lijn is alles nog niet in volledig in kannen en kruiken en bestaat er nog een aanzienlijke kans op slechts wat gekwakkel. Maar er is hoop, want het Europese weermodel laat ook deze ochtend weer mooie dingen zien.

gfs-60

Overmorgen beginnen we eraan wanneer een depressie boven Scandinavië steeds koudere (boven)luchten aanvoert. Goed nieuws voor de laaglandwinter en voor de langverhoopte sneeuw voor de Franse Alpen.

output_yuyqjq

Het golvende polaire front trekt dan over de Lage Landen, met vooral over de zuidelijke helft behoorlijk wat neerslag.

rart_17011218_17011000

En wanneer het koufront uiteindelijk binnen schuift gaat dat steeds meer in de vorm van (smeltende) sneeuw zijn. Spectaculaire kaart van GFS vind ik dit, want kijk eens naar die intensiteiten.

nmm-45-66-5

Ingezoomd met het hogeresolutie WRF-model ziet dat er dan zo uit. Jammer, het mist mijn woonplaats (Meensel-Kiezegem) op een haar. Maar we zien in ieder geval dat hier en daar, ook in het zuiden van Nederland, dan al wat sneeuw kan gaan blijven liggen.

ec-donderdag

In het Europese model wordt die eerste sneeuw noordelijker berekent. Overal waar je hier een temperatuur van +1°C ziet staan kan die sneeuw blijven liggen. Daar heb je die lijn Brussel-Twente weer.

nmm-45-83-5

En diezelfde lijn is ook op vrijdag zichtbaar. Goede kans dat dan heel het zuidoostelijk deel van België en Nederland dan onder een sneeuwlaagje wakker wordt.

output_m3fc0w

De winterse wisselvalligheid gaat zo nog een hele tijd door. En dieper in het weekend, zaterdagavond en -nacht bijvoorbeeld, kan de sneeuw op steeds meer plaatsen in de Lage Landen gaan blijven liggen.

rsum_17011612_17011000

Niet alleen bij ons. Ook de Franse Alpen gaan tegen het einde van het weekend eindelijk wit zien. Een halve meter sneeuw gaat er echt wel vallen. Daarmee zitten ze nog steeds dik onder het seizoensgemiddelde, maar het is toch een begin.

gfs-0-150

Hoe gaat het dan verder? Het Azorenhoog breidt zich daarna over Europa uit. De modellen zijn het wel nog niet helemaal eens over de exacte positie.

ecm1-192

Het Europese EC gaat voor een Scandihoog waardoor de wind in de Lage Landen dan helemaal naar de oost gaat …

output_13sh9t

… met vanaf maandag dan een hele serie ijsdagen. De grootste kans hierop weer voor het zuidoostelijk deel van de Lage Landen, maar hier toch wat uitgebreider dan de lijn Brussel-Twente.

gfs-0-192

Het Amerikaanse GFS is het meest voorzichtig. Hier komt het Azorenhoog uiteindelijk in langgerekte vorm over Polen te liggen. De drukas komt daarbij pal over de Lage Landen te liggen. Dat wil dus zeggen dat de gebieden ten zuidoosten van die lijn in de koude lucht terecht komen, maar het ten noorden ervan zachter is. Weeral van Twente richting Brussel zowat.

output_jpfzsm

En dat zien we ook in de GFS-ensembles. Dat voor het zuidoosten is structureel 3° à 4°C kouder met een grote kans op ijsdagen. Nu ja, we weten het. Zelfs al gaat heel het ensemble voor ijsdagen, dan nog is er in ons gematigd zeeklimaat slechts een kans van 60% dat het ook effectief zo uit gaat komen. Toch ben ik geneigd om voor het zuidoosten van de Lage Landen die kans te verhogen gezien de consistentie van EC. En de rest van de Lage Landen? Nog even afwachten.

rart_17011718_17011000

Afsluitend nog even dit. Zit er ook sneeuw voor de Dolomieten aan te komen? Het lijkt er stilaan op. In dat geval hebben eindelijk heel de Alpen sneeuw te pakken.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

75 reacties

Gesloten voor reacties.