Hierboven de berekening van de GFS 00u hoofdrun van vandaag voor de Franse Alpen. 78cm sneeuw erbij boven 2000m. Toe maar. Hoe reëel is deze berekening? En wordt het ook drijfnat in de Lage Landen? 

ensemble Les menuires

Het ensemble rond Mont-Blanc & Les Menuires toont dat de sneeuwberekening zeker realistisch is. De temperatuurlijnen dalen allemaal per dag een graadje. En de bak neerslag is onvermijdelijk. Vanaf eerste Ponksterdag pas weer de lijn omhoog. 

Zillertal Arena

De huidige temperatuurdip heeft al een eerste laag sneeuw in de Alpen gebracht. Hierboven de Zillertal Arena gisterochtend (klik voor groot). Ik heb me laten vertellen dat de sneeuw dezelfde dag nog smolt.

Tja, en als de sneeuwstorm rond de Mont Blanc is geluwd dan komt het neerslagputje van zuidoost naar noordwest recht over de Lage Landen. Dit is zaterdagochtend. Ik geniet dan van een Pinksterweekeindje met mijn vrouw bij de wellnessoase Mediterana even oostelijk van Keulen. We zullen het horen klateren die nacht. En zijn erg blij als het overdag flink opklaart terwijl de buien naar Nederland trekken. Wat ga jij met Pinksteren doen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.