We beginnen het weerbericht van vandaag aan de overkant van de grote plas. Hierboven zie je een onheilsplek van zondag 4 augustus jl. op Mt. Hood. Een groepje snowboarders wilde spectaculaire foto’s maken op de gletsjer en ging poseren onder een A-vormige ijstunnel. Op dat moment brak het dak in en bedolf een brok ijs ter grote van een autobus een 25-jarige snowboarder. Dat de jongen niet overleefde is duidelijk. Men was uren bezig het ijs in brokken te zagen en van hand tot hand weg te dragen. Commentaar van bergredder Rocky Hendersson: “Ik was als twintiger daar ook wel even onderdoor gegaan, maar dan snel erin en snel eruit en niet uitgebreid poserend voor foto’s” (bron).

Webcam Mount Rainier Muir

Switchen we naar Mount Reinier (4392m) in Washington State. Als het daar over enkele uren licht wordt zouden we op bovenstaand live webcam beeld sneeuw kunnen zien. Zie hierrr op weather.com. Niet super uniek of zo maar volgens de meteoroloog een duidelijk teken dat we richting herfst gaan. Op 7 augustus sneeuwde het al in Colorado trouwens. Zie deze foto.

pluim1808

Nu dan naar het weer bij ons. Ronaldo heeft er al geen twijfel over laten bestaan: we krijgen een fraaie (na)zomerperiode. Ik meldde het daarvoor al in mijn laatste weerbericht en nog steeds is dinsdag de dag waarop het begint. echter: de grafiek hierboven laat zien dat we maandag nog wat te verstouwen krijgen. En daar is iets bijzonders mee aan de hand.[dc_slider slider=”21843″ caption=”true”]Kijk eens naar hoe de neerslag op maandag ontstaat. Op de eerste kaart zien we een klassiek frontensysteem waarbij het koufront als occlusie Nederland al heeft gepasseerd (vandaar de spectaculaire opklaringen vandaag) terwijl het warmtefront nog tegen de Alpen aan hangt. OK, na een koufront blijft de bovenlucht koud en is de atmosfeer instabiel en dus kunnen er altijd nog buitjes optreden. Soms treden die buien in serie op als polaire fronten. Maar wat gebeurt er maandag in de loop van de ochtend? In plaats van een front zien we het binnen luttele uren gaan regenen van Nederland over heel Duitsland tot aan de Alpen. Zo maar ineens pats boem. En bij het binnendringen van ons nieuwe mooi-weer-hoog intensiveert die regen tegen de Oostenrijkse Alpen aan op een manier dat ik daar dan niet dood gevonden wil worden.

waterdamptransport

Brengt me op een nieuw trending topic in de meteorologie: de atmosferische rivier. Wat is dat nu weer? Het idee is dat overstromingen veroorzaakt worden doordat een complete rivier aam waterdamp op gang komt die onwaarschijnlijke hoeveelheden water “onzichtbaar” naar een overstromingsgebied transporteert. En daar gaat het dan mis op een manier dat iedereen denkt: waar komt al dat water vandaan. Zie hier een bericht over het fenomeen op de site van de American Geophysical Union (AGU). Op de serie kaarten hierboven heb ik op de eerste kaart een zeer groot vochtig gebied met motregen omcirkeld dat de “rivier” gaat vormen die maandag over ons land stroomt.

Een beetje oude wijn in nieuwe zakken natuurlijk: want logisch dat je voor een overstroming een gigantisch transport aan waterdamp nodig hebt. Het jammere is dat de meteorologen en klimatologen weer volop misbruik maken van het fenomeen om onderzoeksgeld te scoren via de aldoor nog niet opgehouden hype van global warming. Nu de temperatuur op aarde al 15 jaar stilstaat en er over de hele twintigste eeuw geen enkele trend in hurricanes en tornado’s en ander extreem weer te bekennen is, is het slim om nieuwe thema’s te verzinnen die het verhaal levend houden en waarmee je je onderzoeksfinanciering weer rond krijgt. Meer overstromingen door toename atmosferische rivieren, is dan een geniale vondst. Zie bijvoorbeeld hier bij de BBC. En hierrr nog een droevig voorbeeld van re-framing van het debat weg van de gemiddelde temperatuur naar nieuwe fictieve grootheden.

Laat de droevige zelfverrijkende ego-trippende staat van een belangrijk deel van de klimaatwetenschap de pret van de aanstaande zomerse periode niet drukken….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.