2016-12-09_2106

Foto Courtesy: Chriss Scott WX

In de weersnack eerder deze avond zagen we al dat de Noord Amerikanen onze winter wederom inpikken. Het is niet anders. Het geeft echter wel mooie plaatjes. Die plaatjes willen wij natuurlijk zelf schieten. Dat zal op termijn wel kunnen maar wij moeten even geduld hebben. De vele sneeuw die nu in het oosten van Canada valt wordt veroorzaakt door Lake Effect Snow. De Grote Meren zijn nog niet bevroren en in 50 jaar niet zo warm geweest deze tijd van het jaar.

2016-12-09_2108

Koude lucht over warm water is de trigger voor enorm veel neerslag. En het gaat nog wel even door. Zal er van de week wel een blog over maken. Nu eerst even door de zure appel heenbijten. Als je laat op de avond een bericht tikt kun je wel intensief de Europese weerkaarten bekijken. Volgens de GFS hoeven we niet meer naar de supermarkt voor de Euroknaller (H/T Hans de Sneeuwgek) Die ligt de komende tijd met z’n dikke bips boven op het Europese Continent. Maar de EC doet iets anders. En dat is wel interessant.

czpl4dtxaaa2vnl

Vandaag kwam in deze grafiek tegen. Dit is de prestatie die de diverse weermodellen leveren. StormVista heeft de diverse modellen getoetst en we zien dat voor het Noordelijk Halfrond het Europese Model ECMWF/EPS het beste presteert. Dus kijken wij vanavond maar eens beter naar de EC. En ik zie lichtpuntjes. Niet voor winter in de Lage Landen. Die komt er dit jaar niet meer. Maar wel voor sneeuw in de Alpen.

wo-1412-00

Eerst aankomende woensdag voor de noordkant. Zowel de GFS goocheldoos als de EC geven toch echt wel een neerslagsignaal. Geen dump, onthoudt dat alsjeblieft. Maar een kinderhand is tegenwoordig snel gevuld. En zijn we niet allemaal een beetje kind deze dagen? Aaaahhhh pap mag ik een ijsje? Aaaahhhh koning Winter mogen wij alstublieft een beetje sneeuw?

woe-1412-art

De hoge druk zal op woensdag richting Scandinavië uitbouwen, maar aan de oostflank trekt een klein laag, over de Oostzee richting het zuidoosten. Het is wellicht een klein ettertje maar oi oi wat houd ik van zo’n ettertje. De sneeuw die het in de noordelijk Alpen zal achterlaten is niet denderend. Maar beter iets dan niets. Denk aan die kinderhand.

woe-1412-art-mz

Wellicht zal het ten westen van Tirol helemaal droog blijven. De meeste sneeuw trekt richting Roemenië. Maar Tirol, Salzburgerland, OberÖsterreich en Steiermark zal zo’n 15 cm sneeuw kunnen verwachten.

svg-1412

En de sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter.

hoogte-in-cm

Dit vind ik een opsteker. Helaas de Franse Alpen en Zwitserland als schuurpapier zo droog.

vrij_1612_00

Maar daar komt ook verandering in. In de EC avondrun zal een lagedrukgebied een gat in het Eurohoog gaan schieten.

za_1712_00

En met succes. Door deze aanval zal een zwakke hoogtestoring ontstaan boven de Middellandse Zee. Daardoor zullen de westelijke Alpen en mat name de zuidkant voorzien worden van een verse laag sneeuw. Het is nog vrij ver weg, we spreken over volgende week zaterdag, maar het is een lichtpuntje voor de Franse Alpen. Eén en ander moet nog uitgekristaliseerd worden maar als het de komende runs nog steeeds wordt berekend dan gaan bij mij de handjes de lucht in en op elkaar. Hieperdepiep…..oeps ik sla door. Niet te vroeg juichen.

za-1712-mz

Met name Peimonte en de Zuidelijk Franse Alpen profiteren van deze constellatie. Ook in de Pyreneen zal een mooie laag sneeuw vallen. OK, ik hoor jullie denken….daardoor föhn aan de noordkant. Nou echt niet. Geenzins.

za-1712-850-hpa

Door de ligging wordt er aan de oostflank en de  zuidflank van het “Eurohoog” koude lucht getransporteerd over de Balkan richting de zuidelijke Alpen. Ja de kou reikt ver. Bijna heel Europa is de bovenlucht op zo’n 1500 meter koud. Behalve daar waar je het niet verwacht. Finland, de Baltische Staten,  Polen, die landen zijn wat warmer op hoogte.

za-1712-svg

En als je dan ziet dat het vocht uit het zuiden komt en de kou uit het oosten….dan krijg je een sneeuwgrens op laaglandniveau. Ik schat zo’n 30 centimetertjes.  De finetuning moet nog komen. Daar kijk ik morgenochtend naar. Duimen dat deze kaartentruc nog steeds berekend wordt lijkt mij.

Fijne avond.

Dit weerbericht is mede mogelijk gemaakt door de Renault Kadjar en Renault Captur


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

70 reacties

Gesloten voor reacties.