Dit is wat ons te wachten staat, hoog boven Innsbruck een wolkenmeer wat de stad toedekt. Volop zon en natuurlijk hebben we een laagje verse sneeuw geregeld! En dan denk je misschien, wat moeten ze nou weer in Innsbruck? Nou vandaag is het meet&greet skiweekend in Innsbruck waar je mee mee had kunnen gaan! We ontvangen vandaag een aantal fanatieke wintersporters waar we een leuk weekend mee zullen beleven, helemaal top! Kijk hier als je het gemist hebt en misschien nog mee wilt met een ander tripje, er komen nog dingen aan.

Terwijl ik zit te schrijven op het vliegveld waar mijn vriendin net op het vliegtuig terug naar Rotterdam is gestapt hebben we zo’n uitzicht. Ja grijze bende. Wordt genieten als we straks met de lift boven de wolken uit komen. We zullen op de Nordkette boven de stad staan vanmiddag.

Hier slechts een laagje, in de noordelijke Franse Alpen iets meer met ik gok een centimeter of 10. De voorbode voor meer aan het einde van het weekend.

Kijk maar in het ensemble waar we een pukkel zien op zondag en maandag. Sneeuwgrens laag genoeg bij wat aanhoudende stuwing. 36 uur lang sneeuwval maar let op, het is een actief dingetje!

Er zit een zeer actief windveld op het front! Geen vredige sneeuwval dus, hogerop zal het horizontaal gaan. Gelukkig trekt het stevigste windveld eind van de middag of oostelijker in de nacht over. Hopen dat er niet al te veel liften moeten sluiten, maar met windstoten tot 150km/u is dat zeker mogelijk. Nederland blijft verbazingwekkend rustig volgens het ICON model, de voormalige kanaalrat trekt te zuidoostelijk langs waardoor het geen storm wordt voor Nederland maar zou het ten zuidoosten van ons wel kunnen gaan doorwaaien. Het blijf een dynamische situatie wat nog op korte termijn kan schuiven.

In het Europese model precies hetzelfde en goed zichtbaar waar het wel los gaat; Frankrijk en Duitsland kunnen de volle laag krijgen. Niet onbelangrijk als je de weg op gaat, de reisalert staat hierrr!

Want natuurlijk ook gepaard met neerslag wat in de hogere gedeeltes onderweg als sneeuw valt. Vooral zondag zou bar kunnen worden, hou voor de details de reisalert erbij! In de Alpen natuurlijk heerlijke sneeuwval met op grote schaal de noordkant 20cm en lokaal uitschieters naar 40! Dat is weer een zeer prima poederlaag waardoor we weer een tijdje lang witte bomen hebben. Voor witte bomen moeten de temperaturen alleen wel laag blijven.

Het Europese model laat dat nog ff niet gebeuren met een superzonnig Eurohoog voor de Lage Landen en de Alpen. Nog wel koude nachten maar overdags warm. En dat mooie Scandihoog dan? Ja dit is het restje vanochtend in het EC, depressies snijden de weg af over Lapland. Maar later lukt het dan toch met het Scandihoog:

Weliswaar het einde van de run maar dan wel de connectie met de Siberische kou dus dan ook voor de Lage Landen kansen. Maar is het een gevalletje van uitstel komt afstel? Want tja nu eerst weer Eurohoog volgens dit model…

Neehoor, GFS speelt wel nog met een Sceurohoog. De Alpen hier mooi in de kou met voor de Lage Landen zelfs wat voorjaarsweer. Voor de wintersporters: de -20 is gelukkig weer van de kaarten.

Kijken we even naar de kansenkaartjes van het GFS zien we waarschijnlijk een Eurohoog of Sceurohoog. Mijn gevoel zegt Sceurohoog met voor de Alpen perfect wintersportweer al hebben de terrasjagers het waarschijnlijk liever iets warmer. Daarvoor kan je in Nederland blijven.

Want daar droger dan droog na de kl*te zondag. Uit de wind in de zon zal het heel goed toeven zijn gok ik. Een soort wintersport voorjaarsgevoel. Ga volgende week dus zeker eens buiten lunchen ookal kijken je collega’s je een beetje gek aan half februari.

Een windscherm is niet eens hard nodig, na de piek van dit weekend gemiddelde windsnelheden van zo’n 10km/u. Dat wordt genieten op de strand en in de natuur! Als je een vrije middag hebt, ga er even op uit! Qua wintergevoel zal je het voorlopig even moeten doen met de nachtvorstjes en berijpte velden, of kom even langs in de Alpen bij misschien wel een van onze meet & greets. Wij gaan lekker de Nordkette op met een groepje via Wintersportweerman! Vergeet de reisalert hierrr niet te kijken!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

42 reacties

Gesloten voor reacties.