Goedemorgen.. Rotterdam! Als ik de kinderen naar school breng kom ik langs de Zevenhuizerplas. Altijd genieten van het uitzicht en vanmorgen even snel deze foto geschoten. Onhandig met de telefoon en dus is de compositie weer eens niet goed. Jammer want hij lag er weer mooi bij. De foto is genomen vanaf de boulevard (Nesselande), richting het noordwesten. Achter de bomenrij (het is geen bos hoor) ligt het recreatiegebied de Rottemeren, tussen Bergschenhoek en Zevenhuizen.

txgn260_201309

Een waardig afscheid van een mooie september en een mooi begin van oktober. En hé, is september toch nog “te koud” verlopen. Nee, belachelijk om daar van te spreken natuurlijk. Op weerstatistieken.nl blijkt dat met twee cijfers achter de komma de maand is uitgekomen op 14.45 graden. Volgens de gehanteerde afrondingsregels zou dat zelfs 14.5 zijn. Gaat dus nergens over, maar toch leuk “for the record”! Uiteindelijk een “normale” maand, ook qua zonneschijn en in zekere zin zelfs qua neerslag (gemiddeld wel erg nat, maar dan vooral langs de westkust en in de Achterhoek). Huh, zullen sommigen nu denken. We hadden tropische temperaturen aan het begin van de maand, gevolgd door een mini-zondvloed en nu alweer tijden schitterend nazomerweer? Ja, zo gaat dat in ons zeeklimaat als we gaan middelen. Het komt niet altijd netjes verdeeld over alle 30 dagen. Termen als “nu al de normale maandsom” zijn dus eigenlijk een beetje onzinnig.

 Druiven 1 oktober 2013

Met de mooie juli en augustus een prima wijnjaar. Hoewel ik zelf wel eens betere heb gehad. Want oei wat zijn ze (nog?) zuur. Maar misschien nog heel even geduld hebben. Veel verstand heb ik er niet van, maar de ervaring leert dat ik het gevogelte net voor moet zijn. Vooralsnog blijven ze er van af.  Toch al te eten, ik hou er wel van. Met de kwantiteit is overigens niets mis! Ik tel 20 van dit soort trossen op een kleine 4 vierkante meter. Natuurlijk zijn ze erg klein, ja ik weet het – had moeten dieven (of was het nou krenten?).

France_2013100100_tmax2m_63

Delen van Zuid-Frankrijk, net onder Bordeaux en Toulouse, gaan donderdag de 30 graden nog een keer aantikken! Die extreem warme lucht koelt richting de lage landen natuurlijk wel af, maar we gaan er wat van mee krijgen. Omdat het gedeelte met de warmste stroming op hoogte op donderdag boven België linksaf lijkt te gaan slaan en er vrijdag wat meer zon wordt berekend boven België kan dat wel aanzienlijke verschillen gaan opleveren.  Donderdag in West-België misschien wel al tegen de 20 graden, terwijl Noordoost-Nederland zo maar op 13 graden kan blijven steken. Vrijdag overal warmer: 17 graden in het Noordoosten tot 23 in West-België. Dat wil zeggen: volgens de laatste GFS 0h run. Het ECMWF doet het wat gelijkmatiger verdelen en komt op vrijdag ook voor een groot gedeelte van Nederland met dikke twintigers.

 BeNeLux_2013100100_pcp_102

Dat is echter geen nazomer, maar een zomers intermezzo. De hoge temperaturen gaan gepaard met veel vocht en instabiele luchtopbouw. Boven Frankrijk zal vrij zeker (zwaar) onweer ontstaan, maar ook België maakt vanaf donderdagmiddag kans op zware buien. In Nederland kunnen het ook vrij forse buien worden maar is de onweerskans veel kleiner.

 Europe_2013100100_pmsl_132

Misschien al in de loop van zaterdag, maar zeker op zondag herstelt het nazomerweer zich. De verbinding die een nieuw Azoren-hoog met het Russische hoog aan moet gaan waar ik het gisteren al over had lijkt mij inmiddels vrij zeker.  Op de kaart de situatie voor zondag: -H- boven ons hoofd! Eigenlijk hetzelfde weertype zoals we dat vorige week hadden: aan de grond vrijwel geen wind, maar een west tot noordwestelijke bovenstroming op de loer. Opnieuw zal het spannend worden hoeveel zon / bewolking / mist dat gaat opleveren.

Whistler_valley_south_3009

Tot slot nog even naar Whistler kijken natuurlijk. Gistermiddag!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

24 reacties

Gesloten voor reacties.