Jorne gaf vanochtend de voorzet al en tevens schrijven we er al een tijdje over: De Lage Landen worden bezocht door Koning Thialf en we geven hem voor een week onderdak. Ondanks dat de scherpe ijsrandjes er vanaf zijn (eerder ook strenge vorst in de kaarten en ensembles) wordt het voor de meeste mensen toch een heerlijke week met schaatspret en winterkou. Hoe scherp de vorst gaat worden ligt aan een aantal factoren. Bovenstaand kaartje is voor volgende week vrijdag. Gewoon lekker koud, maar daarna?

 

We trappen af met het ensemble dit keer. Prikpunt ergens in Gelderland. De dikke zwarte lijn is de hoofdrun waarvan de weerkaartjes gevisualiseerd worden. Die schiet vanaf volgende week zondag pas echt omhoog. Dat is de dooiaanval waar we niet op zitten te wachten. Maar er zijn ook zeker veel leden die het gewoon koud houden met temperaturen rond het vriespunt. De evolutie daar naartoe is best leuk om te zien. Eerst maar eens kijken hoe we de vorst induiken en hoe laag de temperaturen gaan worden.

Wat van belang is: komt er sneeuw, hoeveel komt er en blijft het liggen? Als het blijft liggen dan kan er een streep door de bovenstaande pluim want dan worden de temperaturen lager dan de pluim aangeeft. Vanaf zondagmiddag zien we al de eerste sneeuwmomenten voor de Lage Landen. Het zal echter niet veel zijn. En omdat de grond nogal warm is van de afgelopen periode zal de sneeuw niet overal blijven liggen. Dan komt er een streep door de rekening voor lagere temperaturen. Het oosten van het land heeft hiervoor de beste papieren.

Het dauwpunt op zondag is laag genoeg om het overal te doen sneeuwen. Soms zit er, met name aan de westkust en de westelijk provincies, nog wel wat natte sneeuw tussen en ook soms wat korrelhagel. De oostelijke provicies zullen wel met droge sneeuw te maken krijgen. Zondagavond, met een beetje geluk, met het het bord op schoot…..lantaarnpaalstaren.

Op zondag is de geboorte van het Scandihoog een feit, een dikke vriendschap met het Azorenhoog,  en komt de aangevoerde lucht uit noordoostelijke richting. En daar is het een stuk kouder. Heerlijke transportkou komt op gang. De lucht die uit die streken komt is ook nog eens lekker droog dus goed voor de ijsaangroei.

En die stroming houden we vast tot woensdag. Slechts heel kort op woensdag komt er een iets noordelijkere stroming tot stand die de vorst wat tempert omdat de wind dan over het Noordzeewater geblazen wordt. Nu is de Noordzee niet heel erg warm maar het kan wel invloed hebben op de temperatuur die dag.

Voor de eventueel ontstane ijsvloer is dat echter geen enkel probleem want de dauwpunt temperaturen blijven dik onder nul. Dus het ijs kan gewoon z’n groei continueren.

En op donderdag draait de wind weer naar oost en zal de vorst wederom toenemen.

Heel west Europa is dan veroverd door de koude lucht die helemaal doorstroomt tot aan de Canarische Eilanden. Daar natuurlijk geen vorst maar wel bij ons. Maar ook de Alpenlanden. Turkije en Griekenland juist dan in de warme sector. En Spanje ook in de kou. Niet heel erg fijn als je overwinterd in Spanje of Portugal lijkt mij.

De vorst houdt, zoals het er nu naar uitziet, zeker stand tot aan vrijdag. De zachtere lucht dringt zich wel op maar de koude lucht ook vanuit het oosten. Het breekpunt met betrekking tot , wordt het koud of wordt het zacht, ligt dus tegen volgend weekend aan.

In de huidige berekeningen van de GFS kantelt het hoog op zaterdag en zitten de Lage Landen in een soort niemandsland. In de meteorologie heet dat een zadelgebied. Het is vlees noch vis en het kan dan alle kanten op.

Helaas wint vanavond de zachtere lucht en wordt de echte vorst op zondag 11-02 weer uit ons land verdreven. Het lagedrukgebied boven IJsland wint de strijd om de Lage Landen en stuurt Koning Thialf naar een ander hotel. Hotel de Lage Landen is dan even onbewoond, of in ieder geval, wellicht wel bewoond maar niet door een gast die wij graag in het hotel willen zien. Maar dat is vanaf vandaag meer dan een week weg. Het kan dus nog 100x veranderen. Wellicht dat Koning Thialf z’n kamer bijboekt voor een paar dagen.

Dan pakken we gelijk de pluim weer even op zoals in het begin van dit bericht. Kijk eens naar de leden in de pluim op 11-02. Veel ensembleleden die de vorst gewoon in de Lage Landen houden en het IJslandlaag niet laten winnen. De hoofdrun is wel extreem warm vanaf die tijd en de soep zal zeker niet zo heet gegeten worden tegen die tijd. Het kan dus vanaf volgende zaterdag alle kanten op. Laten we duimen voor een voortzetting van de vorst. De scherpe ijsrandjes van de vorst uit de titel zijn dan wellicht wat geschaafd maar de schaatsen kunnen wel degelijk uit het vet. De mijne staan al klaar en ik ben voorbereid om vanaf m’n steiger zo het ijs op te stappen. Kannie wachten….yippie!!

Fijn weekend


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

62 reacties

Gesloten voor reacties.