Volle maan veroorzaakt een omslag in het weer zegt de legende. Als je net mooie zonnige dagen hebt gehad, brengt de volle maan nattigheid en omgekeerd. Afgelopen vrijdagavond in Obertauern was de nattigheid op een andere manier gegarandeerd: we nemen een plons in de 13°C koude Speichersee bij de Hochalm en zwemmen rond een plastic volle maan. Ik sta links op de foto. Hoog tijd snel weer eens een paar dagen te gaan vasten.

Hansjörg Ransmayr

Initiator van het event is Hansjörg Ransmayr. Hij zwom over de straat van Gibraltar en van Alcatraz naar San Francisco. Hij is ijszwemmer. En schreef een boek over zwemmen in bergmeren in de Alpen. Hike & Swimm! Hij kent iedereen in het wereldje. Onze ijszwemmer Sven Elfferich, onze überguru Wim Hof en Josef Köberl, de Oostenrijker die Wims records in een bak met ijs verbrak. Josef is aanwezig in Obertauern. Wim niet. Omdat ik Wim Hof en zijn methode goed ken, mocht ik ook iets zeggen tegen het in ruime mate toegestroomde publiek.

Schnitzel op de Hochalm

Het publiek kwam natuurlijk ook voor de Schnitzel en andere lekkere gerechten die de Hochalm serveert op zijn prachtige terras. Aan alles merk je dat de après-ski ook wel weer terug gaat komen. Het zit gewoon in ons.

Lopend van de Grünwaldkopf lift naar de Hochalm zag je de volle maan al op het meer dobberen. Op de echte moesten we nog even wachten. Eigenlijk zou je geen volle maan mogen laten passeren zonder ergens op een mooie plek te gaan zitten mediteren. Wat jij?

Tja dan het event: perfect georganiseerd en 100% veilig uitgevoerd. Reddingscrew in een rubberboot op het meer. Ambulance staat klaar. Is overkill natuurlijk maar als op die manier weer een paar mensen het koud zwemmen ontdekken en ook zelfstandig aandurven is het winst. De dochter van de eigenaresse van de Hochalm zwom in neopreen. Zij zit de tussenseizoenen als surfer op Hawaï. Goede smoes haha.

Josef Köberl die minstens zo goed tegen kou kan als Wim Hof (jij kunt het ook!) had zijn eigen Siberische saunatent meegenomen. Niet eens een gek idee…. vrij simpel om van een willekeurig tent een sauna te maken. Maar de hot tub was toch het meest geniaal vooral toen we verzonnen (drie keer raden wie het verzon) om er een draaiende hot tub van te maken zodat iedereen afwisselend de volle maan te zien kreeg.

Dikke thumbs up voor Obertauern om dit niet alleen te bedenken maar ook te doen.

Categorieën: Events

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Kirsten_dl · 26 juli 2021 op 21:56

Mooi artikel en wat een prachtige beelden !
Beetje positieve afwisseling op het hedendaagse doemdenken (klimaat, nepvirus, immigratie, natuurampen) dus zoiets is erg leuk om lezen.
Verder wil ik nog graag deze vlog delen met jullie over de recente overstromingen in Duitsland :
https://youtu.be/4Wn52fXRrg4

Oordeel zelf maar…

Gesloten voor reacties.