pizcavalatsch2710

Wat is er totaal helemaal te wauw te gek aan bovenstaande fotocam-opname uit Zuid-Tirol? Dat hij om twintig voor zes is geschoten en dat je van rechts maanlicht hebt van de ondergaande volle maan terwijl links achter de bergen de zon al opkomt en dat je ondanks het maanlicht toch ook gewoon sterren ziet! Klik erop vboor een hoge resolutie weergave! Gezien het hogedrukweer met mistverjagende zuidoostenwind wat we krijgen kan ik nu als boude voorspelling poneren dat we over een week al van onze stoel gaan vallen van de sterrenhemels die we dan op deze cams met lange sluitertijd gaan zien!

maan2710

En hier dan kijkend naar het wolkenmeer aan de noordkant van de Alpen vanochtend uit de buurt van Rosenheim. Elke wintersporter kent dat stadje vanwege het snelwegknooppunt met die naam maar is iemand er ooit geweest?

hochries2710

En nog zo’n Beierse cam! Meer en meer bedenk ik me dat Beieren als vakantiebestemming eigenlijk onderschat is. Zeker voor de zomer. Maar in de winter kun je er vanuit kleine skigebieden toch ook mooie skitoeren lopen.

nevelmeer2710

Hier dan het wolkenmeer op de kaart vanochtend. Als morgen voorlopig het laatste front binnenloopt met sneeuw in de Franse Alpen boven 1800m in de nacht op donderdag dan gaan we over naar een situatie met meer wind en minder mist. Alpendalen zeker met bergmeren in de buurt houden er last van maar elders wordt Europa een koepel onder de sterren! En de maan neemt nu steeds af waardoor elke volgende nacht de melkweg meer kan spetteren!

zondagzon

En dan het komende weekeinde. Yummie gewoon! Fietstochten, hardlopen, wandelen verplicht voor iedereen. Laten we er een foto-orgie van maken samen. Gisteren kwamen al de eerste foto’s met herfst kleuren binnen. Blijf sturen!

maandagmoskou

En waar zit de neerslag dan wel? Het leukste momenteel is die aanhoudende ongewone sneeuwval in de Oeral. Daar wordt echt een basis gelegd voor koning Thialf. Neem ik mee als ik donderdagavond spreek over de komende winter en klimaatverandering voor de ijsmeesters van de Noorderondritten!

drooggat

Dus zie op deze kaart 20cm sneeuw achter Moskou. Weer een meter erbij op Groenland. En aanhoudend bevestiging dat de overwinteraars rond de Middellandse Zee beter thuis hadden kunnen blijven. Steek deze in je zak. Plan iets moois voor komend weekeinde. Dit is echt leven in het nu! Medio november dan een serieuze aanloop naar winter in West-Europa? Wie zal het zeggen. Hoe was het ook alweer in El Ninjo jaar 2010 waarin we die mooie december kregen?

winter_2010_nederland_temperatuur

Pakken we wintergek.nl erbij. En de KNMI beschrijvingen van oktober 2010 en november 2010. Ach het weer herhaalt zich nooit! Maar dat we als winterliefhebbers blijmoedig mogen genieten van een mooie herfst is wel duidelijk als je bovenstaande grafiek ziet. Nog een boude voorspelling: winter 2015-2016 wordt uniek! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.