flumserberg1101

De ijstijd moet een eindeloze lange vakantie voor de Neanderthalers zijn geweest. Een droog en koud klimaat met altijd een koelkast en vriezer bij de hand om je elandbouten en mammoetschenkels in te bewaren. Met op en pal ten zuiden van de ijskap een zeer aangenaam zonnetje à la mooiste wintersportdagen met door de smeltrivieren ruim voldoende water. Nee pas aan het einde van de ijstijd toen de Atlantische depressies steeds weer een afwisseling brachten van eerst twee dagen regen en dan kaboem hoet koufront erin, dachten de mammoeten met hun steeds weer kletsnat geregende vacht die ze 100.000 jaar had beschermd tijdens de droge fase van de ijstijd: bekijk het maar wij gaan naar de andere kant! Zo tenminste stelt Josef Reichholf het voor in zijn verfrissende boek over de natuurgeschiedenis. Dus denk aan die stakkers van mammoeten als je eens op wintersport meemaakt wat de huidige vakantieweken meemaken op dit wisselweekeinde. Hierboven de Flumserberg als een tafereeltje dat je niet mooier zou kunnen schilderen dan deze webcam het weergeeft!

emmental650

In Emmental op650m zien we hoe verschrikkelijk hard de sneeuwgrens is gekelderd in Zwitserland. Vanochtend vroeg keken we daar ook al naar!

lauterbrunnen1101

Nog zo’n schilderij! Lauterbrunnen op 850m….

wengen1101

En daar weer omhoog komen we in Wengen waar aankomend weekeinde al de beroemde Lauberhorn wereldbeker afdaling plaatsvindt.

scheidegg1101

Weer even verderop sneeuwt het spoor op de Kleine Scheidegg snel dicht!

sellamatt

En ook op Sellamatt is het arctisch vanochtend…

lech1101

En het zet heus wel door naar Oostenrijk hoor. Geen zorg. Zo hard als het hier waait! Dit is de Rudalpe in Lech… sneeuwgrens dus al richting 1300m!

vorarlberg1101

En dit is het Faschinajoch. Wie kent eigenlijk dit skigebied? Het fascineert me wel!

ensvinger

Iedereen die gisteren en zelfs vanochtend nog twijfelde aan Daan3 krijgt vanochtend een dikke vinger van me. De vinger die ik al een paar dagen geleden bovenaan een weerbericht zette. Vertrouw nu ook gewoon eens op een weerman! 😉

foehn1101

En dat de sneeuw naar het zuiden in de Franse Alpen en misschien ook een beetje naar Val Gardena kan doorzetten zien we hier aan het Föhndiagram. Wat een anti-Föhn vandaag zeg! Nordföhn heet dat ook wel. In Zürich een luchtdruk van 13hPa hoger dan 150km verderop in Lugano. Wat een gigantische spanning vertegenwoordigt dat als je de dimensies van het atmosferisch geweld voor ogen neemt. De hoofdkam van de Alpen zal bijna een beetje scheef staan van het luchtdrukverschil…

charlie-ens

Snel verder naar Charlie! Beide modellen doen eraan mee voor 16 januari. Dat is dus al komende vrijdag. Precies op tijd voor weer een mooie wintersportweek. En Charlie heeft op 14 januari al een kleine koude prelude. En ach hoe het vanaf het weekeinde verder gaat zien we dan wel weer… even naar de zuidkant kijken….

valgardena-ens

Kijk prelude en concert zijn mooi te zien (en ook nog een klein piekje van Daan hou dat in de gaten vandaag). De sneeuwsandwich zette ik gisteren op video…

Is dus van een oudere modelrun maar is gewoon blijven staan vanochtend…. wil je langzamer kijken klik dan rechtsonder op het instellingen pictogram en zet de snelheid op 1/4. (H/T Marcel van de Haterd).

https://www.youtube.com/watch?v=3WuXeAnp3Eg

Afsluitend: moedig hoor… zo’n kist aan de grond zetten… en feliciteer Finn nog even… hij is nu al bij KLM geland als co-piloot. Wat een bliksemcarrière van deze jongen die nog maar enkele jaren geleden als VWO scholier voor me aan de slag ging. Finn: doe ff een mooie pica van de Alpen vandaag! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

89 reacties

Gesloten voor reacties.