flumserberg1101

De ijstijd moet een eindeloze lange vakantie voor de Neanderthalers zijn geweest. Een droog en koud klimaat met altijd een koelkast en vriezer bij de hand om je elandbouten en mammoetschenkels in te bewaren. Met op en pal ten zuiden van de ijskap een zeer aangenaam zonnetje à la mooiste wintersportdagen met door de smeltrivieren ruim voldoende water. Nee pas aan het einde van de ijstijd toen de Atlantische depressies steeds weer een afwisseling brachten van eerst twee dagen regen en dan kaboem hoet koufront erin, dachten de mammoeten met hun steeds weer kletsnat geregende vacht die ze 100.000 jaar had beschermd tijdens de droge fase van de ijstijd: bekijk het maar wij gaan naar de andere kant! Zo tenminste stelt Josef Reichholf het voor in zijn verfrissende boek over de natuurgeschiedenis. Dus denk aan die stakkers van mammoeten als je eens op wintersport meemaakt wat de huidige vakantieweken meemaken op dit wisselweekeinde. Hierboven de Flumserberg als een tafereeltje dat je niet mooier zou kunnen schilderen dan deze webcam het weergeeft!

emmental650

In Emmental op650m zien we hoe verschrikkelijk hard de sneeuwgrens is gekelderd in Zwitserland. Vanochtend vroeg keken we daar ook al naar!

lauterbrunnen1101

Nog zo’n schilderij! Lauterbrunnen op 850m….

wengen1101

En daar weer omhoog komen we in Wengen waar aankomend weekeinde al de beroemde Lauberhorn wereldbeker afdaling plaatsvindt.

scheidegg1101

Weer even verderop sneeuwt het spoor op de Kleine Scheidegg snel dicht!

sellamatt

En ook op Sellamatt is het arctisch vanochtend…

lech1101

En het zet heus wel door naar Oostenrijk hoor. Geen zorg. Zo hard als het hier waait! Dit is de Rudalpe in Lech… sneeuwgrens dus al richting 1300m!

vorarlberg1101

En dit is het Faschinajoch. Wie kent eigenlijk dit skigebied? Het fascineert me wel!

ensvinger

Iedereen die gisteren en zelfs vanochtend nog twijfelde aan Daan3 krijgt vanochtend een dikke vinger van me. De vinger die ik al een paar dagen geleden bovenaan een weerbericht zette. Vertrouw nu ook gewoon eens op een weerman! 😉

foehn1101

En dat de sneeuw naar het zuiden in de Franse Alpen en misschien ook een beetje naar Val Gardena kan doorzetten zien we hier aan het Föhndiagram. Wat een anti-Föhn vandaag zeg! Nordföhn heet dat ook wel. In Zürich een luchtdruk van 13hPa hoger dan 150km verderop in Lugano. Wat een gigantische spanning vertegenwoordigt dat als je de dimensies van het atmosferisch geweld voor ogen neemt. De hoofdkam van de Alpen zal bijna een beetje scheef staan van het luchtdrukverschil…

charlie-ens

Snel verder naar Charlie! Beide modellen doen eraan mee voor 16 januari. Dat is dus al komende vrijdag. Precies op tijd voor weer een mooie wintersportweek. En Charlie heeft op 14 januari al een kleine koude prelude. En ach hoe het vanaf het weekeinde verder gaat zien we dan wel weer… even naar de zuidkant kijken….

valgardena-ens

Kijk prelude en concert zijn mooi te zien (en ook nog een klein piekje van Daan hou dat in de gaten vandaag). De sneeuwsandwich zette ik gisteren op video…

Is dus van een oudere modelrun maar is gewoon blijven staan vanochtend…. wil je langzamer kijken klik dan rechtsonder op het instellingen pictogram en zet de snelheid op 1/4. (H/T Marcel van de Haterd).

https://www.youtube.com/watch?v=3WuXeAnp3Eg

Afsluitend: moedig hoor… zo’n kist aan de grond zetten… en feliciteer Finn nog even… hij is nu al bij KLM geland als co-piloot. Wat een bliksemcarrière van deze jongen die nog maar enkele jaren geleden als VWO scholier voor me aan de slag ging. Finn: doe ff een mooie pica van de Alpen vandaag! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

89 reacties

Gesloten voor reacties.