rart_15052100_15051612

Zo meteen meer fraaie kaartjes voor de liefhebbers maar dit dit is al een mooie om mee te openen: de gehele Alpenboog weer vol in de sneeuw: woensdag aanstaande. Wat een feest weer; vooral voor de weermodellen. Hajo benoemde het afgelopen maandag (11 mei!) al kort en ik kon dat beeld dinsdagochtend bevestigen: vooral het Europese model stuurde toen al aan op een nieuwe dump rond 20 mei. En die gaat er komen hoor. Groter en ingrijpender dan voorzien, dat wel. Dat zijn de details.

Hoe steekt de situatie in elkaar? Zoals voorzien was de sneeuw van afgelopen vrijdag een kort leven beschoren. Joke meldde gisteren al: te laat opgestaan; de helft van de sneeuw is weg. En Gerda toverde bovenstaande prachtplaat uit het kanton Uri tevoorschijn.

pslv_15051621_15051600

Maar zoals eerder beschreven; we krijgen een herhaling van zetten. De circulatie lijkt behoorlijk standvastig. Op het ogenblik heeft het Azoren-hoog zich oostwaarts uitgebreid met warmte over de Alpen tot gevolg.

pslv_15052018_15051612

Woensdag. Het hogedrukgebied heeft zich weer teruggetrokken in optimale glijbaan-positie.

rart_15052018_15051612

Met een noordwestelijke stroming klapt een volgende zeer intensieve neerslagzone tegen de Alpen. Dat kan te keer gaan met 20 centimeter of meer per zes uur. En niet voor even dit keer.

rart_15052206_15051612

Het houdt vooral in het Europese model niet op eigenlijk. Dan wat milder dan weer wat intensiever. Vrijdag de volgende white-out? Het lijkt mij wel. Met sneeuwgrens dagenlang tussen de 1000 en 1500 meter. Plaatselijk en tijdelijk zal het wel weer onder de 800 meter uitkomen. De meeste sneeuw kan nu wel eens aan Vorarlberg en Tirol toekomen maar Frankrijk en Zwitserland zullen ook hun deel krijgen. Met een onvervalste Retour-de-l’Est op zaterdag als toetje.Tot wateroverlast komt het ook vóór de de natuurlijk onherroepelijke smelt wel; Italië en de Balkan lijken opnieuw niet gespaard te blijven. Het Amerikaanse model (met slechts grafisch wat minder spectaculaire plaatjes) doet vanavond in zowel de 12h als 18h run vrijwel hetzelfde dus dit is inmiddels een vrij waarschijnlijk scenario aan het worden.

MS_1047_ens_Kleinwalsertal

 

Check. Ja hoor. Dit ensemble voor Kleinwalsertal laat niets aan de verbeelding over. De temperatuur op 15000 meter hoogte duikt woensdag richting het vriespunt. Met de zeer intensieve neerslag kunnen we daar voor de sneeuwgrens 300, 400, misschien wel 500 meter vanaf trekken.

Neerslagacc EC 20150520

Hoeveel gaat er vallen vanaf woensdag tot zondag? Hier de regen tot woensdag.

Neerslagacc EC 20150524

Als we even boven de 1500 meter kijken – zo laag komt de sneeuwgrens immers voor een aantal dagen zeker te liggen moeten we neerslagtotalen op de twee kaartjes vanaf elkaar af halen. Een volle meter? Klinkt wel erg extreem hè? Toch zou het me niet verbazen!

Gotthard Wetteronline

En in ieder geval zullen net als afgelopen vrijdag opnieuw diverse passen zoals de Gotthard wéér afgesloten worden. Bekijk nog twee filmpjes daarover  op Wetteronline.

GFS acc

Natuurlijk, het GFS doet er bij traditie een schepje (te veel?) bovenop. Details gaan we komende dagen bekijken. Is dit het begin van een nieuwe kleine ijstijd? Nee (nog?) niet. Hooguit een voorproefje. Vooralsnog gewoon een speling van de natuur. De wind komt voor langere tijd uit het koude noordwesten. Niets meer, niets minder.

ec pluim - koud mei 2015

De lage landen ontkomen er ook niet aan. Zeker tot en met volgend weekend blijft het -veel- te koud. Daarna is er ruimte voor verbetering. Eén ding lijkt zeker: dit wordt voor het gletsjer-skiën weer een geweldig zomerseizoen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.