Er is wat mij betreft geen enkele reden voor speculaties over laaglandwinter. Het is gewoon niet genoeg wat we op de kaarten zien. Vaak zie ik reageerders weerkaarten posten met de uitroep: “deze is te gek” en dan kijk ik en dan zie ik een slap scandihoogje met lagedrukgebieden op de verkeerde plek en denk ik: zijn we dan allemaal vergeten hoe echte winterse kaarten eruit zien? Er zijn deze hele winter maar twee momenten geweest waarop een laaglandwinter in het vooruitzicht leek te liggen: eentje al half november en eentje recent toen de hele meteorologische wereld inclusief mijzelf in de maling werd genomen door alle weermodellen die allemaal heel consequent run na run dik winterse toestanden berekenden voor de actuele periode. Dat is niet uitgekomen en sindsdien is het weer slappen hap op de weerkaarten en in de ensembles voor de Lage Landen. Het is prima als er nu weer een team B ontstaat die boude voorspellingen gaat doen over laaglandwinter. Het houdt mij altijd scherp.

Leo heeft gisteren nog een hele waardevolle evenwichtige analyse gemaakt. Zelf doe ik er voorlopig niet aan mee. Er zullen minstens drie runs op rij van minstens twee verschillende modellen richting winter moeten gaan wil ik daar nog woorden aan vuil maken. Zonde van al onze hersencellen en neuronenbanen als er tegelijk zoveel moois op de kaarten en op de webcams en van ingestuurde foto’s te zien is. Enne o ja, ik doe een nieuwe BV: voor maandagochtend 10 uur is er tussen Vorarlberg en Obertauern aan de Oostenrijkse noordkant meer dan 35cm verse poeder gevallen boven 600m, waarbij ik die 35cm reken vanaf 1000m. Niet dat het daaronder nog gaat regenen vanaf D-Day maar gewoon omdat er lager misschien wat minder zal vallen en ik niet op 5cm mijn BV wil verliezen. Voor Die Tauplitz weet ik ook niet of 35cm gaat lukken: naar het oosten toe is de neerslagintensiteit lager.

accu2801

De foto bovenaan is gisteren door een andere Erik ingestuurd met de Bizztravel Sneeuwhoogte App. Het is Schruns-Tschagguns in het Montafon om maar aan te geven dat Vorarlberg er binnen Oostenrijk toch wel gunstig uitspringt. Onderaan dit bericht nog wat meer actuele plaatjes. Vooral van de zuidkant natuurlijk. Nu eerst echt mooie aandacht voor mijn BV6. Ik sta nu nog maar 3-2 voor dus ik doe dit niet lichtzinnig. Kijk hierboven naar de millimeters neerslag die in de komende 192 uur zullen vallen (ik sluit me inderdaad “lekker makkelijk” aan bij het Europese model vanochtend). Daar mag je centimeters sneeuw van maken plus nog iets extra omdat de sneeuw tamelijk koud valt. Ik laat ook Duitsland zien omdat ook een deel van de 20mm voor Sauerland in de vorm van sneeuw gaat vallen. Daar is de onzekerheid nog erg groot dus houd ik dat buiten mijn BV. Natuurlijk is ook de onzekerheid voor Oostenrijk nog groot. We hebben het de laatste dagen op de kaarten steeds zien wisselen. Maar ja: als het superbetrouwbaar was was het ook geen BV. Mijn gut feeling zegt inmiddels: it sil heve!

[metaslider id=36506] 

En hoe zou het kunnen gebeuren? Nou, zoals hierboven bijvoorbeeld…. Ja er kan ook in Groningen een centimeter sneeuw blijven liggen. En nu weer snel terug naar de skigebieden! Hoe mooi zou het zijn als het in de Wintersport-Arena Sauerland een keer flink zou sneeuwen. Daar mogen we echt voor duimen want ik mag dit seizoen wat acties doen om skipassen te verloten. Dat schiet tot dusver niet op natuurlijk!

ACCUALPEN1901_00

Hier nog even ingezoomd op de Alpen. Je ziet dat ik niet safe ga zitten met de BV. Ik roep dus dat het nog wat zwaarder zal aanzetten dan we nu zien.

montafon1901_00 

Hier het ensemble voor Vorarlberg en het Montafon (zie foto bovenaan). Kijk dan ben ik best trots dat ik gewoon ruim op tijd het begrip D-Day in omloop heb gebracht voor iedereen. Het komt gewoon uit (vanaf dinsdag aanhoudend koud in de noordalpen) al moet ik mijn hoed opeten. Van tijd tot tijd lees je nieuwkomers in de reacties roepen dat we hier maar wat bazelen en dat alles van dag tot dag steeds weer verandert. Dan kan soms zo zijn als ik op reis maar een half uurtje heb voor een weerbericht en ik iets onzekerder schrijf. Normaal durf ik toch wel te stellen dat je aan de prognoses hier echt iets hebt voor de termijn 1-16 dagen vooruit. Anders zou ik wel spannende skiverhalen gaan schrijven. Nu ja: vrijheid blijheid in de reacties en ieder roept binnen de spelregels wat hij of zij roept. Prima! Kijk je naar het ensemble zie je alleen maar lage neerslagpieken…. maar als dat dagenlang aanhoudt dan komt die halve meter er gewoon.   

canazei1801 

Aan de zuidkant stopt de sneeuwval morgen. In de Franse Alpen omt dan juist weer een nieuw front opzetten en dat komt al meer tegen de noordkant aan te hangen met aanvankelijk dus nog wat regen in Zwitserland en Oostenrijk onder 1500m. Dalend totdat het vanaf D-Day helemaal snor zit. Vandaag en morgenochtend moeten we de zuidkant dus peilen hoeveel er nu echt ligt. Meters in elk geval. Hierboven een upload van een anonieme kale man liggen in een bedje van sneeuw in Canazei in de Dolomieten. 

colraiser1901

Col Raiser in Val Gardena. Er komen veel Val Gardena boekingen binnen momenteel via het formulier! Te gek!

fraciscio1901 grosio1901

Grosio of Val Grosina in Sondrio. Weer meer poeder…

livigno1901

In Livigno is de lantaarnpaal even aan het zicht onttrokken…

livigno1901b

Mooi hoe deze cam een kraag van sneeuw heeft!

madesimo1901

Madesimo de Koninklijke!

maloja1901

Maloja. Heb enkele vrienden getipt te gaan freeriden in het Engadin. Hoop dat ze niet in en lawine zijn gekomen. Ik ga dat dinsdag weer eens opnemen…. nu beetje druk hier in Les Menuires… 

scristina1901

Santa Caterina in Val Gardena.

simplon1901

Simplon aan de gelijknamige pas.

valmuestair1901

 

Val Müstair!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

98 reacties

Gesloten voor reacties.