Zoals op de kaart hierboven kan Europa er volgende week zaterdag al bij liggen. Met zelfs een centimetertje sneeuw in de Ardennen en 6 cm in Sauerland. Het Europese hogedrukgebied heeft zich dan wat naar het oosten teruggetrokken, de oceaanblokkade vanuit het Groenlandhoog krijgt langzaam gestalte en de eerste koude komt omlaag zakken.

[fbphotos id=294054073962138]

Hierboven de relevante set kaarten van vandaag. Op de eerste zie je komende donderdag het hoog nog invloed hebben op de Alpen met een zachte zuidoosten wind (nog extra verwarmd door de neerslag op de Balkan). Ik moet vrezen dat de net opgespoten kunstsneeuw nog wat schade kan lijden de aankomende week.

Blokkade
Daarna komt de omslag waarbij oceaanfronten vanuit het westen weer kunnen doordringen. Op de tweede kaart voor de nacht op zondag zie je het daaruit sneeuwen in de Alpen (corresponderend met de sneeuwkaart bovenaan dit bericht). De overige kaarten zijn van maandag 28 november. Ze tonen de blokkade met wel nog een hele dikke Britse depressie die met zuidwestelijke wind zachte lucht in het systeem blaast. Dat die botsing van koude en zachte lucht enorm veel neerslag oplevert zie je aan de donkerpaarse zone bij Bretagne.

Onzeker
Op dit moment kunnen we nog niets zeggen over de exacte positie van die hoogs en laags volgende week. Ik zie wel mijn prognose van een overgang naar een oceaanblokkade steeds steviger worden. Nu is nog onzeker of de koude over IJsland de oceaan op schiet of recht op ons en de Alpen af. Zeker is al dat Scandinavië serieus de winter in gaat. De vlag kan pas echt uit als we straks gaan zien dat die depressies niet bij de Britse eilanden blijven hangen maar snel in zuidoostelijke richting wegtrekken.

Morgen meer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.