Zoals op de kaart hierboven kan Europa er volgende week zaterdag al bij liggen. Met zelfs een centimetertje sneeuw in de Ardennen en 6 cm in Sauerland. Het Europese hogedrukgebied heeft zich dan wat naar het oosten teruggetrokken, de oceaanblokkade vanuit het Groenlandhoog krijgt langzaam gestalte en de eerste koude komt omlaag zakken.

[fbphotos id=294054073962138]

Hierboven de relevante set kaarten van vandaag. Op de eerste zie je komende donderdag het hoog nog invloed hebben op de Alpen met een zachte zuidoosten wind (nog extra verwarmd door de neerslag op de Balkan). Ik moet vrezen dat de net opgespoten kunstsneeuw nog wat schade kan lijden de aankomende week.

Blokkade
Daarna komt de omslag waarbij oceaanfronten vanuit het westen weer kunnen doordringen. Op de tweede kaart voor de nacht op zondag zie je het daaruit sneeuwen in de Alpen (corresponderend met de sneeuwkaart bovenaan dit bericht). De overige kaarten zijn van maandag 28 november. Ze tonen de blokkade met wel nog een hele dikke Britse depressie die met zuidwestelijke wind zachte lucht in het systeem blaast. Dat die botsing van koude en zachte lucht enorm veel neerslag oplevert zie je aan de donkerpaarse zone bij Bretagne.

Onzeker
Op dit moment kunnen we nog niets zeggen over de exacte positie van die hoogs en laags volgende week. Ik zie wel mijn prognose van een overgang naar een oceaanblokkade steeds steviger worden. Nu is nog onzeker of de koude over IJsland de oceaan op schiet of recht op ons en de Alpen af. Zeker is al dat Scandinavië serieus de winter in gaat. De vlag kan pas echt uit als we straks gaan zien dat die depressies niet bij de Britse eilanden blijven hangen maar snel in zuidoostelijke richting wegtrekken.

Morgen meer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.