Zoals op de kaart hierboven kan Europa er volgende week zaterdag al bij liggen. Met zelfs een centimetertje sneeuw in de Ardennen en 6 cm in Sauerland. Het Europese hogedrukgebied heeft zich dan wat naar het oosten teruggetrokken, de oceaanblokkade vanuit het Groenlandhoog krijgt langzaam gestalte en de eerste koude komt omlaag zakken.

[fbphotos id=294054073962138]

Hierboven de relevante set kaarten van vandaag. Op de eerste zie je komende donderdag het hoog nog invloed hebben op de Alpen met een zachte zuidoosten wind (nog extra verwarmd door de neerslag op de Balkan). Ik moet vrezen dat de net opgespoten kunstsneeuw nog wat schade kan lijden de aankomende week.

Blokkade
Daarna komt de omslag waarbij oceaanfronten vanuit het westen weer kunnen doordringen. Op de tweede kaart voor de nacht op zondag zie je het daaruit sneeuwen in de Alpen (corresponderend met de sneeuwkaart bovenaan dit bericht). De overige kaarten zijn van maandag 28 november. Ze tonen de blokkade met wel nog een hele dikke Britse depressie die met zuidwestelijke wind zachte lucht in het systeem blaast. Dat die botsing van koude en zachte lucht enorm veel neerslag oplevert zie je aan de donkerpaarse zone bij Bretagne.

Onzeker
Op dit moment kunnen we nog niets zeggen over de exacte positie van die hoogs en laags volgende week. Ik zie wel mijn prognose van een overgang naar een oceaanblokkade steeds steviger worden. Nu is nog onzeker of de koude over IJsland de oceaan op schiet of recht op ons en de Alpen af. Zeker is al dat Scandinavië serieus de winter in gaat. De vlag kan pas echt uit als we straks gaan zien dat die depressies niet bij de Britse eilanden blijven hangen maar snel in zuidoostelijke richting wegtrekken.

Morgen meer!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

2 reacties

Gesloten voor reacties.