Klik voor groot beeld met meer kaarten

Reageerder en fan A.F. Koeling was zo vriendelijk om gisteravond op Facebook een sneeuwdekkaart van de GFS18u voor volgende week maandag te posten. 41cm sneeuwdek lokaal in de Alpen. Meer dan een meter in Noorwegen. Beter! Want de GFS 00u is weer een stuk minder (zie wetter3.de). Die 18u simulatie nemen we even verder onder de loep aan de hand van de 3 kaarten die je ziet je hierboven klikt.

Natte sneeuw
We zien een dikke portie kou in de hoge bovenlucht (500hPa = +/- 5km hoog) over de Benelux en Duitsland uitbollen. Cruciaal gegeven is dat de depressie kern niet boven de Britse eilanden blijft maar positie kiest boven Denemarken. We zien de bijbehorende neerslagkaart met in Nederland nog herfstige regen en vlak over de grens al sneeuw. Dit is wel natte sneeuw want er wordt nog zachte lucht vanuit het zuidwesten in het systeem getrokken. In de Alpen vette sneeuw hierbij.

[fbphotos id=294668660567346]

De GFS 00u vergeten we even. De ECMWF biedt meer houvast vanochtend. Hierboven 4 kaarten met de 500hPa en de 850hPa niveau’s voor Europa en het hele Noordelijk halfrond voor donderdag 1 december. Minder spectaculair sneeuwrijk dan de GFS 18u hierboven. Logisch want hier zit de depressiekern boven Schotland in plaats van boven Denemarken.

Je hebt dan een pracht van een oceaanblokkade en dikke kou op 5km, maar aan de grond kan het zeer zacht blijven doordat het laag gewoon zachte lucht vanuit de Golf van Biskaje aanzuigt (wind tegen de klok om de T=Tief heen). De kou schiet westelijk van de kern over IJsland de oceaan op. In de beroerde GFS 00u zie je dit in nog versterkte vorm met zowat een heus warmtegolfje bij ons.

Goed nieuws
Zo zien we weer eens dat het weer voortdurend variaties op een thema produceert. In grote lijnen kan het beeld wekenlang aardig kloppen maar lokaal en zelfs regionaal kan dit tot extreem verschillende resultaten leiden. het goede nieuws is dat ik alle reden zie om vast te houden aan mijn prognose van een oceaanblokkade met uitzakken van arctische kou en dus sneeuw in de eerste week van december. Het scenario van de GFS18u maar dan een paar dagen later.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.