Het is mooi in de Alpen en het is mooi thuis en overal er tussenin. De hierboven is van het Sonnblick observatorium. Lekker arctisch daar. En beneden dus zijn de Alpendorpen ook wit aan het worden. En ook de steden zoals Salzburg en Innsbruck. Maar Nederland is in aanloop naar kerst al in schaatskoorts.

De middagtemperaturen vandaag. Op veel plaatsten de eerste ijsdag van de winter. Hoeveel winters hebben we tijdens dit klimaatoptimium wel niet gehad die niet eens 1 ijsdag opleverden? Hoe eindeloos lang geleden is al die laatste Elfstedentocht? Die laatste mooie sneeuwwinter (2010)? En die laatste mooie schaatswinter (2012)?

En nu in deze winter met hoge energieprijzen vallen we zo snel na sinterklaas al in de prijzen. Geen “ruzie” met het sukkelende KNMI, maar een KNMI dat in het nu gewoon zegt waar het op staat. Koud, kouder, koudst. Woensdag lekker bibberen met z’n allen en vanaf donderdag staat het hele land dan wel op de schaats.

Waar de eerste marathon op natuurijs? Lees het vermakelijke verhaal op schaatsen.nl. Zal Haaksbergen wel zijn. Mogen al?

De pluim laat iets geks zien …. op de 18e een slagende dooiaanval maar dan over de kerstdagen opnieuw koud.

Exact idem in het Europese model. Hier de uithaal omhoog op de 19e.

Hier zie je op de weerkaart hoe dat zou gebeuren. Gewoon een rechtse directe van de zachte lucht op de oceaan. Maar of dat ook gebeurt? De Postma doctrine zeg van niet. Die zegt: leuke berekening maar niet heus. Tien dagen van een bepaald weerpatroon blijft eerder bestaan dan dat het zo maar valt. En als die doctrine één keer gelijk krijgt worden de papieren alleen maar beter.

Of je krijgt 1996: een aanloop naar mooie strenge vorst, met in het nieuwe jaar even een ruime week dooi, en dan weer een dikke maand winter.

Is het realistisch om al naar die lang vervlogen winters te kijken? Welnu we hebben net weer de nieuwe wereldwijde temperatuur binnen als afwijking van het 1991-2020 gemiddelde. Dat is grofweg de hele moderne warme periode waar we nu dus nog middenin zitten. Te verwachten is dat de grafiek over de komende 40 jaar een spiegelbeeld gaat zijn van de afgelopen 40 jaar. Dat betekent dat onze verwachtingen laag zijn. Pas als we goed onder de nullijn duiken verwacht je winters vuurwerk. Maar zeg nooit nooit. We kunnen 1947 en 1963 niet eens afzetten in deze grafiek omdat het satellietijdperk nu eenmaal pas in 1979 is begonnen. Wacht nu maar gewoon af. We zien het wel. Inshallah.

PS Dat laatste is een groet aan de Marokkanen… moge de beste winnen. Natuurlijk is een finale Ronaldo-Messi erg speciaal. Maar als Marokko beter is…. we gaan het zien. Voetbal is niet alleen oorlog. Het is veel beter dan oorlog!

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.