Het is mooi in de Alpen en het is mooi thuis en overal er tussenin. De hierboven is van het Sonnblick observatorium. Lekker arctisch daar. En beneden dus zijn de Alpendorpen ook wit aan het worden. En ook de steden zoals Salzburg en Innsbruck. Maar Nederland is in aanloop naar kerst al in schaatskoorts.

De middagtemperaturen vandaag. Op veel plaatsten de eerste ijsdag van de winter. Hoeveel winters hebben we tijdens dit klimaatoptimium wel niet gehad die niet eens 1 ijsdag opleverden? Hoe eindeloos lang geleden is al die laatste Elfstedentocht? Die laatste mooie sneeuwwinter (2010)? En die laatste mooie schaatswinter (2012)?

En nu in deze winter met hoge energieprijzen vallen we zo snel na sinterklaas al in de prijzen. Geen “ruzie” met het sukkelende KNMI, maar een KNMI dat in het nu gewoon zegt waar het op staat. Koud, kouder, koudst. Woensdag lekker bibberen met z’n allen en vanaf donderdag staat het hele land dan wel op de schaats.

Waar de eerste marathon op natuurijs? Lees het vermakelijke verhaal op schaatsen.nl. Zal Haaksbergen wel zijn. Mogen al?

De pluim laat iets geks zien …. op de 18e een slagende dooiaanval maar dan over de kerstdagen opnieuw koud.

Exact idem in het Europese model. Hier de uithaal omhoog op de 19e.

Hier zie je op de weerkaart hoe dat zou gebeuren. Gewoon een rechtse directe van de zachte lucht op de oceaan. Maar of dat ook gebeurt? De Postma doctrine zeg van niet. Die zegt: leuke berekening maar niet heus. Tien dagen van een bepaald weerpatroon blijft eerder bestaan dan dat het zo maar valt. En als die doctrine één keer gelijk krijgt worden de papieren alleen maar beter.

Of je krijgt 1996: een aanloop naar mooie strenge vorst, met in het nieuwe jaar even een ruime week dooi, en dan weer een dikke maand winter.

Is het realistisch om al naar die lang vervlogen winters te kijken? Welnu we hebben net weer de nieuwe wereldwijde temperatuur binnen als afwijking van het 1991-2020 gemiddelde. Dat is grofweg de hele moderne warme periode waar we nu dus nog middenin zitten. Te verwachten is dat de grafiek over de komende 40 jaar een spiegelbeeld gaat zijn van de afgelopen 40 jaar. Dat betekent dat onze verwachtingen laag zijn. Pas als we goed onder de nullijn duiken verwacht je winters vuurwerk. Maar zeg nooit nooit. We kunnen 1947 en 1963 niet eens afzetten in deze grafiek omdat het satellietijdperk nu eenmaal pas in 1979 is begonnen. Wacht nu maar gewoon af. We zien het wel. Inshallah.

PS Dat laatste is een groet aan de Marokkanen… moge de beste winnen. Natuurlijk is een finale Ronaldo-Messi erg speciaal. Maar als Marokko beter is…. we gaan het zien. Voetbal is niet alleen oorlog. Het is veel beter dan oorlog!

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.