Ik denk dat de skibus vandaag een helikopter is, anders kom ik hier niet weg. Wat is er toch weer een hoop sneeuw gevallen vannacht, ik schat zo’n 30 cm, en dat op een schamele 800 meter hoogte. Hogerop is het nog gekker.

Actueel zit de sterkste neerslag boven Zwitserland, later gaat Oostenrijk nog eens intensiveren. Frankrijk doet het de gehele dag met buitjes maar uiteindelijk zullen ze daar ook 10 a 20 cm noteren.

In Zwitserland dus de dikste sneeuw nu, zie hier ook de lekkere live beelden uit Davos. Zo horen we vast wel of er meer naar het westen in Riederalp ook geschept moet worden.

En gelukkig is het ook in Frankrijk nu echt wit, op 1150m hoogte in Hauteluce komen de grassprietjes er hier en daar nog doorheen maar het beeld een stuk beter. Beter dan de groene versie van deze webcam die we enkele dagen geleden zagen.

Maar de onheil lijkt onvermijdelijk… Gister postte ik al een kaartje dat een groot deel van Steiermark vandaag naar lawinegevaar 5 zou gaan en nu is ook een zeel van het Salburgerland overstag. We praten dan over het gebied rond Lofer, Leogang en Hochkönig. Gaan de skigebieden daar daadwerkelijk helemaal dicht? In Tirol geldt boven de boomgrens een lawinegevaar 4, net als in Vorarlberg. Het zou me niet verbazen dat er op meer plekken opgeschaald wordt naar 5. Daar zou ik wel blij mee zijn want dat houdt veel mensen tegen om ook maar iets risicovols te ondernemen. Lawinegevaar 5 is zelfs een van de niveau’s waar gemiddeld het minste ongelukken bij gebeuren.

En opnieuw zijn er dorpen compleet afgezonderd, dit maal weer in Vorarlberg. Lees het gehele artikel hierrr.

We zijn weer wat runs verder en langzaam mogen we onze redelijk betrouwbare termijn tot de 16e zetten. Details gaan tot die tijd nog zeker veranderen maar die pukkel sneeuw tussen de 13e en 15e voor prikpunt Brixental gaat niet meer verdwijnen. We bespraken het al eens eerder, de fronten gaan wat meer uit het noordwesten komen dus dat zorgt voor iets meer temperatuurverschillen, de sneeuwgrens gaat echter niet boven de 1300m uitkomen en de stijging is maar tijdelijk.

De Franse Alpen doen marginaal mee, een restjes verhaal. Het is oneerlijk. Naja altijd beter dan de Zuidkant waar het gewoon kurkdroog is. Ik heb Hajo gister horen roepen dat ie wel eens naar Val Gardena zou rijden om de sneeuw te testen en bovenal om in de zon te skiën 😉

Trek de dump die nu bezig is van het totaal af en je weet hoeveel sneeuw er tijdens die nieuwe dump kan vallen. Opnieuw een meter voor het oosten? Hou toch eens op met die aantallen, het westen heeft het harder nodig!

Het Europese model luistert wel naar die roep en legt het zwaartepunt op Zwitserland en Vorarlberg, een klassieke noordwester dus. Zelfs Frankrijk ziet dan die halve meter in beeld komen.

Natuurlijk spieken we weer even naar de meteofictie, gister kwam het EC namelijk voor het eerst met iets wat op een blokkade leek, goeie voortekenen.

Het GFS is een vreemde eend in de bijt en stuurt de hoge druk niet richting Groenland maar richting Denemarken. Het gevolg is een vreemd niemandsland wat nog wel redelijk koud is. Wel tijdelijk koud maar alles behalve standvastig dus heeft niet m’n voorkeur.

Het EC doet het iets beter en laat wel in de voorbereiding voor een standvastige blokkade wat hogedruk en warmte achter boven Groenland.

De Para heeft vertraging, zal wel omdat ie zware kou met zich meesleept, dus kijken we naar de run van gisteravond. Het echte goeie voorbeeld! Met vooral op hoogte, het 500hpa vlak, een enorme bel kou naar Europa. Het gunstige daarvan is dat die bellen zich in tegenstelling tot kou op 1500 m hoogte of aan de grond zich niet zo makkelijk laten opruimen. Het zou de opmaat zijn naar meer!

Dan ook nog het GEM wat ook maar tot 10 dagen vooruit rekent. Daar zelfs al soort van iets wat we willen zoals ingetekend. Ook dan kou richting West-Europa. Een mega ding wat ik wel moet noemen is dat we ontzettend onderhevig zijn aan confirmation bias. We weten wat we zoeken, dus we zullen vinden. Hou rekening met dat een blokkadesituatie nog steeds maar zo’n 50% kans heeft en dat als we in die situatie zitten dat het nog niet gegarandeerd ijskoud is voor de Lage Landen. Dat gezegd hebbende, de kaarten blijven de situatie wel op het spoor dus er is gewoon goeie hoop!

Misschien nog wel het meest hoopvol zijn de NAO- en AO-indices die nu naar negatief dalen naar eind januari. Dat is dan ook een van de mogelijke gevolgen van de SSW hoog boven onze hoofden. Winter-extreme in de maak? Wie weet 🙂

ps. Tijdens het schrijven van dit bericht is er ongeveer 5cm bij gekomen t.o.v. de openingsfoto…


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

117 reacties

Gesloten voor reacties.